Παρασκευή, 19 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Διπλή στήριξη στην Ελλάδα από ΕΕ και ΕΚΤ και… «βουτιά» στα ομόλογα

Διπλή στήριξη στην Ελλάδα από ΕΕ και ΕΚΤ και… «βουτιά» στα ομόλογα
Φωτογραφία InTime News

Νέα βουτιά στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Τα 10ετή πλέον βρίσκονται μία ανάσα πάνω από το 1% και βέβαια είναι περιττό να σημειώσουμε ότι πρόκειται για νέο ιστορικό ρεκόρ. Η εξέλιξη αυτή ήταν απόρροια εκτός των άλλων και των θερμών δηλώσεων για την Ελλάδα, τόσο του ευρωπαίου Επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι, όσο και της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν μία πρώτης τάξεως απόδειξη ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και μπορεί πλέον να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες και το κυριότερο να χαλαρώσει η πίεση των δανειστών. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι τους επόμενους μήνες θα κριθεί το πακέτο των αιτημάτων της Ελλάδος προς τους δανειστές.

Click4more Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ μάλλον θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα

Βασικός στόχος είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Επιπλέον να δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της όποιας υπέρβασης από το πρωτογενές πλεόνασμα στον επόμενο χρόνο (μηχανισμός εξομάλυνσης – smoothing mechanism). Εφόσον, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, θα γίνει εφικτό στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων αλλά και στη προσπάθεια στήριξης των επενδυτικών πρωτοβουλιών του ιδιωτικού τομέα.

Στις βασικές προτεραιότητες για μείωση των φορολογικών βαρών είναι η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις.

Οι σύμμαχοι της Ελλάδας

Χθες η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, είχε τονίσει ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται και αυξάνονται οι πιθανότητες τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν τελικά στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «αν η κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται και με βάση τα κριτήρια που εφαρμόζουμε σε όλες αυτές τις αγορές, είμαι αρκετά βέβαιη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν και αυτά επιλέξιμα».

Click4more Τζεντιλόνι: Η Κομισιόν είναι έτοιμη να συζητήσει για τα πλεονάσματα της Ελλάδας – Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Αυτή τη στιγμή τα ομόλογα δεν πληρούν τα κριτήρια της ΕΚΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς κατατάσσονται στην κατηγορία μη επενδυτικής βαθμίδας από όλους τους οίκους αξιολόγησης.

Σχεδόν την ίδια ώρα με τις θερμές δηλώσεις Λαγκάρντ γινόταν οι ανάλογες από τον Ευρωπαίο Επίτροπο. Συγκεκριμένα τόνισε αναφερόμενος στο πακέτο των ελληνικών αιτημάτων, «ναι, πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σίγουρα υποστηρικτική για το άνοιγμα αυτής της συζήτησης. Η απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup, αλλά εφόσον η Ελλάδα διατηρεί αυτή τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων -έχετε πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία στο σύνολό τους- και πιστεύω ότι με αυτή τη δυναμική η συζήτηση γι’ αυτούς τους στόχους μπορεί να ανοίξει ξανά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υποστηρικτική για αυτό».

Βουτιά στα ομόλογα

Σε νέο ιστορικό ναδίρ υποχώρησε χθες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. Διαμορφώθηκε στο 1,143% σε μία εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι οι ξένοι βλέπουν και αγοράζουν ελληνικό χρέος. Το 5ετές υποχώρησε στο 0,34%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις