Τα «καρφιά» Δένδια για Παναγιωτόπουλο και οι χαμηλοί τόνοι από Μαξίμου -ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά
«Δεν νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα». Η φράση αυτή του Νίκου Δένδια, με τον υπουργό Εξωτερικών να αναφέρεται στα όσα συνέβησαν με το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis την προηγούμενη εβδομάδα, ερμηνεύτηκε από πολλούς ως αιχμή κατά του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος είχε «αποκαλύψει» με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο τους διαλόγους του με τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια κομματικής εκδήλωσης.
Παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές – όπως και το Μαξίμου – ρίχνουν τους τόνους και διαψεύδουν το χάσμα ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας, πράγματι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε επικοινωνιακά την υπόθεση ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν έχει… φανατικούς υποστηρικτές στην κυβέρνηση.
Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, το Μαξίμου έσπευσε να υποβαθμίσει το ζήτημα του τουρκικού ερευνητικού, επικαλούμενο ακόμη και τις καιρικές συνθήκες, ενώ ο υπουργός Άμυνας με τις δηλώσεις του έδωσε την αίσθηση ότι επρόκειτο για μια πιο σοβαρή υπόθεση, για την οποία – πάντα σύμφωνα με τον ίδιο – συνέστησε «ψυχραιμία» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εξ ου και η αποστροφή Δένδια στη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ ερμηνεύτηκε ως έμμεση αποδοκιμασία των επικοινωνιακών χειρισμών του συναδέλφου του. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο κ. Παναγιωτόπουλος διέψευσε χθες ότι έκανε οποιαδήποτε δήλωση – σχόλιο για όσα ισχυρίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν περί συνεννόησής του με την Αθήνα για να μην εορταστεί η επέτειος των Ιμίων, ενώ νωρίτερα είχε δημοσιοποιηθεί μια σχετική off the record συνομιλία του με δημοσιογράφο για το εν λόγω ζήτημα, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία κατανόηση με την τουρκική πλευρά και καμία συνεννόηση για τέτοια ζητήματα. Δεν υπάρχει δυνατότητα σε κανέναν Έλληνα υπουργό να έχει συνεννόηση με την τουρκική πλευρά», ήταν χαρακτηριστικά το σχόλιο του κ. Δένδια και γι’ αυτό το θέμα, εξηγώντας ότι η αποδοχή εκ μέρους της Αθήνας μιας τουρκικής απαίτησης για μη εορτασμό της επετείου των Ιμίων ισοδυναμεί με «γκριζάρισμα» της συγκεκριμένης περιοχής και έμμεση αποδοχή των τουρκικών αξιώσεων.