Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Όσα είπε και όσα εννοούσε ο Μητσοτάκης στη Βουλή! Οι διαχωριστικές γραμμές με Τσίπρα και η ταύτιση με Βαρουφάκη

Όσα είπε και όσα εννοούσε ο Μητσοτάκης στη Βουλή! Οι διαχωριστικές γραμμές με Τσίπρα και η ταύτιση με Βαρουφάκη

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει πει ότι θεωρεί παραπλανητικές τις «ταμπέλες» και τους διαχωρισμούς ανάμεσα σε Αριστερά και Δεξιά, αλλά η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή αποτέλεσε την αφορμή για να δώσει το στίγμα τις πολιτικής του στην οικονομία και τα εργασιακά και ταυτόχρονα να τραβήξει ευκρινώς τις διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η ομιλία του είχε ένα σαφές ιδεολογικό πρόσημο, καθώς ξεκαθάρισε ότι για τον ίδιο και την κυβέρνησή του η οικονομία θα αναταχθεί μόνο μέσα από τις μειώσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από τις επενδύσεις και όχι μέσα από τη γιγάντωση του Δημοσίου και την επιδοματική πολιτική.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, με το «καλημέρα» ξεκαθάρισε τις διαφορές αντίληψης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκρούοντας τις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και «εξυπηρέτηση» των εργοδοτών. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, οι αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση έχουν στόχο να διευκολύνουν τους εργοδότες στο να προσλαμβάνουν κόσμο και άρα να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και την ελληνική νομοθεσία να εναρμονιστεί με τις διεθνείς πρακτικές.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε, παράλληλα, στην αποκαλούμενη «συμφωνία αλήθειας», η οποία ορίζεται – κατά τον ίδιο – ως ένα συμβόλαιο ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζομένους, με εγγυητή την κυβέρνηση. Στιγμάτισε τον κακό συνδικαλισμό και υπεραμύνθηκε του εκσυγχρονισμού των ελέγχων για τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας, ενώ για τον κατώτατο μισθό ξεκαθάρισε ότι θ’ ακολουθηθεί η νομοθεσία και οι διαδικασίες που προβλέπονται από το 2014 για την «αυτόματη» αναπροσαρμογή του. Δεν πέρασε, εξάλλου, απαρατήρητο το γεγονός ότι επικαλούμενος τον εν λόγω νόμο «κάρφωσε» το ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά για την επιχειρούμενη προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντάς της πως «μαζί ψηφίσαμε τότε αυτό το νόμο».

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση του πρωθυπουργού απέναντι στον Γιάνη Βαρουφάκη. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επαίνεσε τον πρόεδρο της Βουλής για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις «αποκαλύψεις» του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και τις ηχογραφημένες συνομιλίες των Eurogroup, ξεκάθαρα αξιοποίησε πολιτικά όσα είπε εκείνος για το «κολασμένο» πρώτο εξάμηνο του 2015 προκειμένου ν’ αναδείξει τις ευθύνες του κ. Τσίπρα, να τους ταυτίσει και να εκθέσει τον πρώην πρωθυπουργό. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο πρότεινε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Τσίπρα-Βαρουφάκη για τα πεπραγμένα εκείνης της περιόδου, δίχως να σημαίνει πάντως ότι η ΝΔ επαναφέρει έτσι την πρότασή της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Κάθε άλλο παρά απαρατήρητο πέρασε, ωστόσο, το γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε δημοσίως ότι ο κ. Τσίπρας «έδωσε» τα πλεονάσματα στους θεσμούς για να πάρει τα εργασιακά, αφού κατά γενική ομολογία οι υψηλοί στόχοι για τα πλεονάσματα ήταν αυτοί που οδήγησαν στην υπερφορολόγηση επί ΣΥΡΙΖΑ και στο στραγγαλισμό της μεσαίας τάξης. Επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις αιτιάσεις της ΝΔ για στρατηγική επιλογή Τσίπρα όσον αφορά αυτήν την πολιτική.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις