Τετάρτη, 24 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Επιχείρηση «γαλάζιας» πειθούς για το μεταναστευτικό – Οι επτά προτεραιότητες της κυβέρνησης

Επιχείρηση «γαλάζιας» πειθούς για το μεταναστευτικό – Οι επτά προτεραιότητες της κυβέρνησης

Στην εσωτερική διαχείριση του μεταναστευτικού στρέφει το βλέμμα της τώρα η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα «τρέχει» το σχέδιό της με αιχμή την κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου. Το πρώτο τεστ με τη συνάντηση κομματικών στελεχών της ΝΔ με τους υπουργούς Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νότη Μηταράκη ήταν θετικό, καθώς καταγράφηκε σύμπτωση απόψεων και δεν υπήρξαν εντάσεις.

Μεθαύριο αναμένεται να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ενώ το Σάββατο θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, στην οποία θα συμμετάσχουν αρκετοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες που έχουν εκλεγεί με τη «γαλάζια» σημαία. Στη χθεσινή συνάντηση στα γραφεία της ΝΔ συμμετείχαν περίπου 160 στελέχη που ήταν υποψήφιοι στις τελευταίες ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές, ενώ επρόκειτο ουσιαστικά για την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων για να ενισχυθούν οι δεσμοί κυβέρνησης-κόμματος, υπό την ευθύνη του γραμματέα της ΝΔ, Γιώργου Στεργίου.

Click4more Προσλήψεις συνοριοφυλάκων προανήγγειλε ο Χρυσοχοϊδης – 400 νέοι στον Έβρο και 800 στα νησιά 

Στη συνεδρίαση επαναβεβαιώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς ότι θα προχωρήσει κανονικά η κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά και πως όταν αυτά λειτουργήσουν, τότε θα κλείσουν οι ανοιχτές δομές. Επίσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει σύντομα με νέα νομοθετική παρέμβαση και την πρόσληψη δικηγόρων να επιταχύνει έτι περαιτέρω τις διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου, με την εξέταση των αιτήσεων αυτή τη στιγμή να γίνεται εντός 24 ημερών.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μηταράκης, οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής στο μεταναστευτικό είναι επτά:

  • Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων.
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων για παροχή ασύλου
  • Αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία.
  • Λειτουργία των κλειστών κέντρων στα νησιά.
  • Αποτελεσματικός έλεγχος των ΜΚΟ μέσα από το μητρώο που δημιουργείται.
  • Διεθνοποίηση του ζητήματος.
  • Στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Απαντώντας πάντως σε ερωτήματα των στελεχών της ΝΔ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκαθάρισε ότι δρομολογείται και η κατασκευή 20.000 θέσεων σε δομές στην ενδοχώρα για την αποσυμφόρηση των νησιών, με τα κέντρα – όπως και στα νησιά – να είναι μακριά από τον αστικό ιστό. Έδωσε δε πολλές απαντήσεις για το ζήτημα και τον τρόπο με τον οποίο θα επιλεγούν οι περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεδομένου πως ήδη κάποιες φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ξεκαθάρισε ότι ισχύει στο ακέραιο ο κανόνας του 1% του συνολικού πληθυσμού ανά περιφέρεια. Ο κ. Μηταράκης επέρριψε, εξάλλου, ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως ότι άφησε 82.000 εκκρεμείς αιτήσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε εκτενώς στην ασφάλεια των πολιτών, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε ένας από τους βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής. Για τα σύνορα και τη φύλαξή τους εκτίμησε ότι η εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά, ιδιαίτερα στον Έβρο, όπου έως το τέλος Μαΐου θα βρίσκονται επιπλέον 400 συνοριοφύλακες. Στα νησιά του Αιγαίου δρομολογείται η πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων, οι οποίοι θα δράσουν από κοινού με τους άνδρες και τις γυναίκες της Frontex.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις