Κόσμος

Brexit: Προβλήματα στις εξαγωγές στα βρετανικά λουκάνικα και μπιφτέκια

Οι παραγωγοί στη Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να εξάγουν προϊόν επεξεργασμένου κρέατος, όπως λουκάνικα ή μπιφτέκια, στην Ευρώπη μετά το Brexit.

Η απαγόρευση ουσιαστικά ισχύει από σήμερα καθώς μετά το Brexit δεν διαθέτουν πλέον το απαραίτητο πιστοποιητικό υγιεινών συνθηκών παραγωγής της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Επεξεργαστών Κρέατος της Βρετανίας (BMPA).

Όταν ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος για το Brexit στις 31 Δεκεμβρίου, η Βρετανία θα βρεθεί εκτός της ζώνης ελεύθερου εμπορίου και τα ζωικής προέλευσης προϊόντα της θα χρειάζονται ειδικές άδειες και θα υφίστανται τελωνειακούς ελέγχους στην ΕΕ και τη Βόρειο Ιρλανδία — η οποία θα παραμείνει στη ζώνη εμπορίου της Ένωσης.

Κάτι που θα στοιχίσει τουλάχιστον 8,2 δισεκ. λίρες στη βιομηχανία επεξεργασμένου κρέατος, της οποίας 75-90% των εξαγωγών προορίζονται σε χώρες της ΕΕ, τονίζει η ίδια επαγγελματική ένωση.

“Ο κόσμος τείνει να το λησμονεί πως έως σήμερα δεν ‘εξάγουμε’ κάτι στην Ευρώπη, απλώς στέλνουμε διάφορα πράγματα. Αυτή τη στιγμή απλώς τα βάζεις μέσα σε ένα φορτηγό και τα στέλνεις. Στο μέλλον θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένη νομοθεσία”, τόνισε ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΒΜΡΑ Ρίκ Άλεν.

Η ΒΜΡΑ τονίζει ωστόσο πως το απαιτούμενο πιστοποιητικό της ΕΕ δεν υπάρχει ακόμη και πως η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμη να επιτύχει κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τις νέες ρυθμίσεις που θα διέπουν τις σχέσεις των δύο πλευρών στο μέλλον. Όπως τόνισε ο Άλεν, η Ένωσή του έχει επισημάνει το πρόβλημα τούτο ήδη από το περασμένο φθινόπωρο.

“Είναι κάτι που πρέπει να ρυθμισθεί και κάτι που η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευθεί. Αυτό που αισθανόμαστε τώρα είναι πως δεν το βάζουν μπροστά και δεν ρυθμίζουν κάποιες από τις διαδικασίες που χρειαζόμαστε. Δείχνουν βέβαια σπουδή στο να λένε στις επιχειρήσεις: πρέπει να ετοιμάζεστε γιατί δεν πρόκειται να έχουμε την ειδική αυτή ρύθμιση με την Ευρώπη”.

Απαντώντας στα σχόλια της ΒΜΡΑ, ο εκπρόσωπος του τομέα τροφίμων DEFRA δήλωσε: “Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν λουκάνικα και να συναλλάσσονται με τους ίδιους όρους που ισχύουν σε όλους τους τομείς της ΕΕ κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Οι μελλοντικές εμπορικές ρυθμίσεις μετά το πέρας του έτους θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική οικονομική συνεργασία μας με την Ευρώπη”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φωτιά σε κινητήρα αεροπλάνου της Delta Airlines στο Ορλάντο - 282 επιβάτες εκκένωσαν το αεροσκάφος
Στο αεροπλάνο, ένα Airbus 330, επέβαιναν 282 επιβάτες, 10 αεροσυνοδοί και δύο πιλότοι. Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι τα πληρώματα εκκένωσαν την καμπίνα όταν φλόγες φάνηκαν στην εξάτμιση μιας από τις δύο κύριες μηχανές του αεροπλάνου
Φωτιά στο αεροσκάφος 330 της Delta
Πιθανή επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Γάζα και τις συνομιλίες με το Ιράν
Η πιθανή επικοινωνία τους έρχεται επίσης καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ομήρων βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά από άλλη μια προσπάθεια των ΗΠΑ και της Αιγύπτου να καταλήξουν σε πρόταση την περασμένη εβδομάδα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ
«Ο Πάπας Φραγκίσκος αγαπούσε την Ελλάδα και οι απόψεις του ενοχλούσαν» λέει ο πάτερ Τζούλιο για τον Ποντίφικα
Ο πάτερ Τζούλιο Γκραμένια, ο οποίος είναι εφημέριος του Καθολικού Ιερού Ναού Αγίου Φραγκίσκου, στους Αγίους Αναργύρους, που υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών, μίλησε για την σημαντική απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου
Ο Πάπας Φραγκίσκος 1