Παρασκευή, 22 Νοε.
16oC Αθήνα

“Μαύρα σύννεφα” στις σχέσεις ΕΕ και Βρετανίας: Ορατό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία

Ευρωπαϊκή Ένωση - Βρετανία

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων για την εμπορική σχέση ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεκινήσει την Δευτέρα στις Βρυξέλλες και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις προετοιμασίες για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την μετά το Brexit σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν μετά την διατύπωση των βρετανικών απειλών περί πρόωρης αποχώρησης από τις συνομιλίες μαζί με την δημοσίευση της διαπραγματευτικής εντολής του Λονδίνου.

«Η Κομισιόν έχει λάβει υπ΄όψιν της αυτήν την πιθανότητα και συνεχίζει να προετοιμάζεται γι΄αυτήν, αλλά είναι πολύ νωρίς για να προκρίνουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων επί μίας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας και προετοιμαζόμαστε γι΄αυτές με εποικοδομητικό πνεύμα», δήλωσε η Ντάνα Σπίναντ.

Η βρετανική κυβέρνηση απειλεί να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις ήδη από τον Ιούνιο, εάν δεν υπάρξει ταχεία πρόοδος και έχει αποκλείσει οποιαδήποτε σύνδεση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες όπως απαιτούν οι Βρυξέλλες, με αντάλλαγμα μία προνομιακή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου.

«Ορίσθηκε ραντεβού τον Ιούνιο για να διαπιστωθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων. Είναι φυσιολογικό ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να ορίσει ραντεβού για αυτήν την ημερομηνία», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η νομοθετική και κανονιστική ισοτιμία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (equivalence) δεν αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων.

«Η απόφαση ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή θα αποφασίσει μονομερώς αν θα την χορηγήσει ή όχι», εξήγησε.

«Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την ισοτιμία. Αυτό δεν έχει γίνει με κανέναν, ούτε με την Ιαπωνία ούτε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός είναι ο κανόνας μας», επανέλαβε την Τρίτη ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού παρέλαβε την διαπραγματευτική εντολή των 27.

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων για την εμπορική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεκινήσει την Δευτέρα στις Βρυξέλλες και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

«Την Δευτέρα θα έχουμε αμοιβαίες αποσαφηνίσεις για τις διαπραγματευτικές εντολές με τον Ντέιβιντ Φροστ και την Τρίτη θα ανοίξουν οι φάκελοι της διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

“Αντάρτικο” από τον Τζόνσον

Η βρετανική κυβέρνηση απειλεί να κλείσει την πόρτα των μετά το Brexit διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από τον Ιούνιο, εάν δεν υπάρξει ταχεία πρόοδος, αποκλείοντας εκ προοιμίου οποιαδήποτε συμμόρφωση με τις κοινοτικές ρυθμίσεις, που ζητούν οι Βρυξέλλες με αντάλλαγμα μία προνομιακή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου.

Η δημοσίευση της βρετανικής διαπραγματευτικής εντολής επιβεβαιώνει τις σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη των περίπλοκων διαπραγματεύσεων την Δευτέρα, μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο τέλος του Ιανουαρίου.

Παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος, Βρετανοί και Ευρωπαίοι έχουν δέκα μήνες για να συμφωνήσουν για το είδος της νέας τους σχέσης πριν από το τέλος, στις 31 Δεκεμβρίου, της μεταβατικής περιόδου κατά την διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και την οποία το Λονδίνο έχει ήδη αποκλείσει ότι θα παρατείνει.

«Ο χρόνος που μένει είναι αρκετός, αν και περιορισμένος, ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξουν σε συμφωνία», σύμφωνα με την υπό τον Μπόρις Τζόνσον βρετανική κυβέρνηση.

Ομως, αν «δεν υπάρχουν σοβαρές προοπτικές συμφωνίας τον Ιούνιο», το Λονδίνο απειλεί να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας να εμφανισθεί και πάλι το φάσμα της «μη συμφωνίας» με εν δυνάμει καταστροφικές οικονομικές συνέπειες εκατέρωθεν της Μάγχης.

Οι ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης οδήγησαν αμέσως σε πτώση την ισοτιμία τη στερλίνας έναντι του ευρώ.

«Καμία υποχρέωση»

Ένα από τα σημεία τριβής είναι η απαίτηση των Βρυξελλών για το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει να τηρεί μακροπρόθεσμα ορισμένους κανόνες της ΕΕ, κυρίως στους τομείς των κρατικών επιδοτήσεων, του περιβάλλοντος, του εργατικού δικαίου και της φορολογίας, με αντάλλαγμα ένα μεγάλο άνοιγμα στην ευρωπαϊκή αγορά, που θα περιλαμβάνει κυρίως απαλλαγή από δασμούς επί των αγαθών.

«Η κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευθεί καμία διευθέτηση βάσει της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα ασκεί έλεγχο επί των δικών του νόμων και της πολιτικής του ζωής», σύμφωνα με την διαπραγματευτική εντολή, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα δύο ημέρες μετά την δημοσίευση της ευρωπαϊκής διαπραγματευτικής εντολής.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αποδεχθούμε καμία υποχρέωση οι δικοί μας νόμοι να συνδεθούν με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ανάμεσά τους και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχουν αρμοδιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρεται στο κυβερνητικό κείμενο, στο οποίο υποστηρίζεται πάντως ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί «φιλική συνεργασία» ανάμεσα στις δύο «κυρίαρχες και ισότιμες» πλευρές.

Στόχος των «27» είναι να αποφευχθεί η δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού στις πόρτες της Ευρώπης.

Όμως η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δεν το εννοεί έτσι: στόχος του Brexit ήταν να διασφαλισθεί «η οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία» του Ηνωμένου Βασιλείου, ακόμη και αν αυτό σημαίνει περισσότερους εμπορικούς φραγμούς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει απαραιτήτως τον έλεγχο επί του δικού του ρυθμιστικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τις κρατικές επιδοτήσεις. Ακόμη και αν δηλώνει ανοικτό «σε αμοιβαίες δεσμεύσεις ώστε να μην αποδυναμωθεί ούτε να μειωθεί το ισχύον επίπεδο προστασίας» στο πλαίσιο του εργατικού δικαίου ή των περιβαλλοντικών κανόνων.

Το ευαίσθητο θέμα της αλιείας

Άλλο σημείο τριβής, το θέμα της αλιείας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει «την διατήρηση αμοιβαίας πρόσβασης» στα χωρικά ύδατα των δύο πλευρών.

Μία θέση που είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθεί το Λονδίνο, παρά την προειδοποίηση των Βρυξελλών που θέτει ως όρο για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας την συμφωνία για το θέμα της αλιείας.

Επιμένοντας ότι θέλουν να ξαναγίνουν «ανεξάρτητο παράκτιο κράτος» στο τέλος του 2020, οι Βρετανοί θέλουν να διαπραγματεύονται με την ΕΕ κάθε χρόνο τους όρους πρόσβασης στα ύδατά της, όπως κάνουν σήμερα η Νορβηγία και η Ισλανδία.

Ο Μπόρις Τζόνσον επαναλαμβάνει ότι θέλει μία βασική εμπορική συμφωνία, όπως η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση με τον Καναδά, που θα διασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας.

Δύσκολο, απαντούν οι Βρυξέλλες: η εισδοχή στην ενιαία αγορά απαιτεί σεβασμό των κανόνων της· και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση εξαιτίας των ισχυρών δεσμών που έχουν οικοδομηθεί εδώ και πέντε δεκαετίες συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, πρώτο εμπορικό του εταίρο.

Οι δύο πλευρές δήλωσαν έτοιμες για την περίπτωση απουσίας συμφωνίας, γεγονός που θα σήμαινε ότι οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, προβλέπουν την επιβολή δασμών επί των αγαθών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις