Μία ακόμη ημέρα οι διεθνείς αγορές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, οι οποίες αθροιστικά αγγίζουν ή και ξερνούν το 10%. Ένα ποσοστό που είναι ιδιαίτερα μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτό έχει συντελεστεί σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις.
Ο κορονοϊός αποτελεί αυτή την στιγμή τον υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο είναι υπό διερεύνηση εάν η πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια είναι απόρροια της επιδημίας, ή αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να διορθώσουν οι αγορές οι οποίες στο σύνολό τους είχαν βρεθεί το προηγούμενο διάστημα στα ιστορικά τους υψηλά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4more Κορονοϊός: Μειώνονται τα θύματα στην Κίνα αλλά αυξάνονται τα κρούσματα στον κόσμο
Οι επενδυτές δείχνουν να ανησυχούν για την επόμενη ημέρα. Κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι πραγματικές επιπτώσεις στη οικονομία και πόσο θα επηρεάσει το παγκόσμιο ΑΕΠ. Ωστόσο η χθεσινή εικόνα είναι μάλλον υπερβολική και αυτό διότι με βάση τα χθεσινά στοιχεί σε παγκόσμιο επίπεδο η επιδημία δείχνει να επιβραδύνει αν μη τι άλλο. Και έτσι δεν δικαιολογείται το γεγονός ότι στα μεγάλα χρηματιστήρια οι δείκτες βρέθηκαν στο ναδίρ.
Βουτιά ρεκόρ για τον Dow Jones που έχασε τελικά κοντά στις 1.200 μονάδες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εικόνα εν συνεχεία βελτιώθηκε βέβαια, αλλά η πτώση ήταν και πάλι μεγάλη. Οι αναλυτές θεωρούν ότι από την μία πλευρά υπάρχει ένα θέμα σοβαρό που απειλεί την παγκόσμια οικονομία, αφού οι επιπτώσεις ακόμη δεν είναι απτές και από την άλλη σημειώνουν ότι μάλλον είναι υπερβολή να καταρρέουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες και να εκτινάσσονται οι τιμές των ομολόγων, από μία αιτία που ναι μεν δείχνει πρόβλημα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι εικόνα… πολέμου, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι αντιδράσεις των αγορών.
Οι απώλειες τελικά ήταν σημαντικές, τόσο για τα ευρωπαϊκά, όσο και για τα αμερικανικά. Είναι πασιφανές ότι για να μεταβληθεί η εικόνα στις αγορές θα πρέπει να υπάρξει ένα θετικό νέο που θα δώσει διέξοδο στο φαινομενικά δύσκολο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Και αυτό με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται να έρχεται.
Νέες πιέσεις στο πετρέλαιο
Πτώση για πέμπτη συναπτή συνεδρίαση σημείωσε το αμερικανικό αργό τύπου WTI, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2019, καθώς η ανησυχία για μείωση της ζήτησης ενεργειακών πόρων λόγω της διασποράς του κορονοϊού εκτός Κίνας “σφραγίζει” το κλίμα μεταξύ των traders.
Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου σημείωσε πτώση 1,64 δολ. ή 3.4%, κλείνοντας στα 47,09 δολ. το βαρέλι.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Απριλίου σημείωσε πτώση 1,25 δολ. ή 2,3%, στα 52,18 δολ. το βαρέλι. Πρόκειται για χαμηλό δεκατεσσάρων μηνών, συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο του 2018.