Ελλάδα

Κορονοϊός: Τι θα συμβεί αν μπούμε στην φάση 2;

Ο κορονοϊός και η άνοδος των κρουσμάτων στη χώρα μας όπως είναι φυσικό έχουν προκαλέσει ανησυχία και νέα κινητοποίηση. Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Ο κορονοϊός καλπάζει και στην Ελλάδα με τους ασθενείς να φτάνουν τους 32 συνολικά, καθώς το βράδυ της Πέμπτης το newsit.gr αποκάλυψε ένα νέο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για γυναίκα που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Και όλα αυτά την ώρα που οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες αν λάβει κανείς υπόψιν του τι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στη γειτονική Ιταλία. 

Οπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (5.03.2020) ο κορονοϊός έχει προσβάλει τους 21 από τους 24 ταξιδιώτες στο Ισραήλ, ανθρώπους που βρέθηκαν, στο τέλος Φεβρουαρίου, στους Αγίους Τόπους και το Όρος Σινά στο πλαίσιο εκδρομής, στην οποία συμμετείχαν ο 67χρονος και η σύζυγός του, οι οποίοι νοσηλεύονται στο Ρίο.

Click4more: Κοροναϊός: Το παράπονο του αδελφού του 67χρονου στο Live News! video

Από τους ασθενείς αυτούς, οι τρεις νοσηλεύονται με πνευμονία στο νοσοκομείο, με την κατάσταση του 67χρονου να είναι η πιο σοβαρή απ’ όλες. Οι άλλοι δυο ασθενείς έχουν εμφανίσει πνευμονία και τους χορηγείται κοκτέιλ φαρμάκων που έχει κριθεί ιδανικό.

Ο κορονοϊός και η… φάση 2 στην Ελλάδα

Σε νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) περιγράφονται όλα τα σενάρια και τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν. Η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ”1”, αλλά αν αυξηθούν τα κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου τότε η χώρα μας θα μπει στη φάση ”2”.

κορονοϊός

Όπως αναφέρει η έκθεση των ειδικών του Κέντρου, στην πρώτη φάση στόχος είναι να δημιουργούνται τείχη που θα μπλοκάρουν τη διάδοση του SARS-CoV-2 με την άμεση διάγνωση των κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των στενών επαφών, ώστε τουλάχιστον να καθυστερήσει η εξάπλωση της λοίμωξης.

Διαφοροποιούνται τα μέτρα αν η Ελλάδα μπει στη φάση ”2”

Αν λοιπόν η Ελλάδα μπει στη φάση «2», κάτι το οποίο έχει συμβεί στην Ιταλία, τότε η αντιμετώπιση και η διαχείριση των κρουσμάτων αλλά και η λήψη μέτρων θα διαφοροποιηθούν σημαντικά.

Εφόσον συμβεί αυτό που όλοι απεύχονται θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στις ευπαθείς ομάδες σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων, Σωτήρη Τσιόδρα.

Click4more: Πάντειο: Νέα ανακοίνωση! Ανοίγει κανονικά μετά τον συναγερμό για κορονοϊό!

«Οι πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου μπορεί να χρειάζεται πιο γρήγορα, πιο έγκαιρα να αναζητούν ιατρική βοήθεια, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη… Εάν είναι κάποιος πιο σοβαρά, φυσικά και θα έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα στη διαλογή, στο νοσοκομείο, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο έγκαιρα και να υποστηριχθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κορονοϊός παρουσιάζει μια δυναμική που ξεπερνά τα σύνορα με μεγάλη ευκολία, συμπλήρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και σημείωσε ότι «δεν είναι πιο θανατηφόρος από άλλους αλλά μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία, ακόμη και από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία».

Τσιόδρας: Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας

«Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα και λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, εκτιμούμε ότι φέτος μπορεί να νοσήσει το 5% του πληθυσμού. Ενδεχομένως του χρόνου το χειμώνα να προσβληθεί το 10-15% του πληθυσμού» εκτίμησε νωρίτερα ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Περιμένουμε επέκταση των επιδημιών αυτών στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Από κάποια στιγμή και μετά θα το χειριζόμαστε σαν μια περίπτωση. Γινόμαστε λιγότερο ευαίσθητοι στο θέμα των χωρών και περισσότερο ευαίσθητοι στα θέματα ατομικής προστασίας της υγείας μας και προφύλαξης των διπλανών μας με τα μέτρα υγιεινής και της απομόνωσης στο σπίτι μας. Πλησιάζουμε σε αυτήν την κατάσταση. Είμαστε πάρα πολύ κοντά. Ήδη το κάνουμε στις περιοχές της Αμαλιάδας», πρόσθεσε.

Click4more: Κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων εξαιτίας του κορονοϊού ζητά ο ΙΣΑ

Στη φάση ”2” επειδή θα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα οι ασθενείς οι ασθενείς θα είναι σε θαλάμους απομόνωσης ή ειδικούς χώρους όπου θα απομονώνεται μια ομάδα περιστατικών κορονοϊού.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί προκειμένου ο ιός να μην εξαπλωθεί στο υγειονομικό προσωπικό. Θα υπάρχει ειδική προετοιμασία που προβλέπει την εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά και προσωρινή μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών για την αντιμετώπιση των κενών που προκύπτουν. Επίσης αν υπάρχει εξάπλωση των κρουσμάτων να ανοίξουν και κλίνες σε δημόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και γενικότερη ενίσχυση των νοσηλευτικών μονάδων.

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα