Τετάρτη, 27 Νοε.
17oC Αθήνα

Τι θα συμβεί με τη σχολική χρονιά μετά το λουκέτο λόγω κορονοϊου σε σχολεία και Πανεπιστήμια! Τα ενδεχόμενα που εξετάζει η κυβέρνηση

Τι θα συμβεί με τη σχολική χρονιά μετά το λουκέτο λόγω κορονοϊου σε σχολεία και Πανεπιστήμια! Τα ενδεχόμενα που εξετάζει η κυβέρνηση
photo αρχείου intime

Τι αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας. Στον αέρα οι μαθητικές παρελάσεις για την 25η Μαρτίου. Τα σοκαριστικά ευρήματα για τον κορονοϊό που έφεραν το κλείσιμο των σχολείων.

Ο κορονοϊός και οι φόβοι για την εξάπλωσή του θα κρατήσουν κλειστά τα σχολεία όλης της χώρας από το πρωί της Τετάρτης (11/03/2020), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Τα σχολεία σε όλη την επικράτεια θα παραμείνουν κλειστά για δυο εβδομάδες για προληπτικούς λόγους ώστε να αποτραπεί να εξαπλωθεί ο κορονοϊός και η απόφαση αυτή αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και θα έχει άμεση εφαρμογή.

Έτσι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια αλλά και ΙΕΚ, ΑΕΙ, ΤΕΙ ιδιωτικά και δημόσια θα είναι κλειστά.

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, με την οποία αποφασίζεται η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών στην Ελλάδα, δημοσίων και ιδιωτικών, από αύριο και για τις επόμενες 14 ημέρες.

«Το μέτρο αφορά σε σχολεία, πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται από το υπ. Παιδείας, όπως ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ και φροντιστήρια», αναφέρει η ΚΥΑ. «Οι δομές αναστέλλουν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (αλλά όχι και την εξ αποστάσεως), καθώς και συναθροίσεις, όπως σε εστιατόρια, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια κλπ.», προστίθεται.

Ξεκαθαρίζεται πάντως, ότι οι διοικητικές υπηρεσίες και οι εστίες στέγασης θα λειτουργούν κανονικά και η έρευνα στα πανεπιστήμια θα διενεργείται απρόσκοπτα.

«Το έκτακτο αυτό μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στους πολίτες», διευκρινίζεται στο τέλος της ΚΥΑ.

Όσο για το ενδεχόμενο να χαθεί η σχολική χρονιά για μαθητές και φοιτητές η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εμφανίστηκε καθησυχαστική , τονίζοντας πως η κυβέρνηση εξετάζει όλη τα ενδεχόμενα ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με τις χαμένες σχολικές ώρες. Συγκεκριμένα τόνισε πως “δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το διδακτικό έτος, θα ολοκληρωθεί καλά η σχολική χρονιά. Η αναστολή λειτουργίας για 14 ημέρες μπορεί να καλυφθεί με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα με την κατάργηση των περιπάτων στην οποία έχουμε ήδη προβεί που είναι δυο ημέρες το μήνα.

Click4more: Ζαχαράκη στο Live News: Τι θα γίνει με τις χαμένες σχολικές ώρες λόγω κορονοϊού

Θα αναπροσαρμόσουμε τις διδακτικές ώρες από 45 σε 35 λεπτά στα σχολεία άρα θα είναι πιο εντατική η διαδικασία της μάθησης. Υπάρχουν σχολεία που έχουν κλείσει για ένα διάστημα άρα εκ των πραγμάτων θα πάμε σε πάνω από δυο εβδομάδες. Εκεί υπάρχουν περαιτέρω εργαλεία που έχουμε στην φαρέτρα μας όπως τη χρήση ημερών των διακοπών του Πάσχα. Προφανώς υπάρχει το σενάριο αν επιμηκυνθεί το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να υπάρχει παράταση σχολικού έτους και μείωσης της ύλης. Είναι πάρα πολλά τα σενάρια”.

Παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν φέτος οι μαθητικές παρελάσεις για την 25η Μαρτίου.

Κορονοϊός: Σοκαριστικά επιστημονικά ευρήματα για τα παιδιά έφεραν το γενικό “λουκέτο” στα σχολεία!

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται ραγδαία σε Ευρώπη και Ελλάδα, με την χώρα μας ευτυχώς μέχρι στιγμής να έχει παραμείνει σε επίπεδο κρουσμάτων και όχι θανάτων. Εφόσον όμως έχουμε στην χώρα μας μόνο κρούσματα, πολλοί αναρωτιούνται γιατί ανακοινώθηκε καθολικό… λουκέτο, σε όλα τα σχολεία, όλης της χώρας για 14 ημέρες. Η απάντηση είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνη.

Κορονοϊός: Κλειστά και τα φροντιστήρια

Η απόφαση για την καθολική αναστολή της λειτουργίας όλων των βαθμίδων στην εκπαίδευση δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση για την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, όπως αναφέρουν έγκυρες πήγες από την ίδια την επιτροπή, η οποία είχε συζητήσει το θέμα από το προηγούμενο Σάββατο. Στις αποφάσεις που θα εκδοθούν περιλαμβάνονται επίσης όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα και φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα δια βίου μάθησης κ.α.

Το μέτρο αυτό συνοδεύεται και από την αυστηρή σύσταση στους γονείς «να περιορίσουν τις εξόδους των παιδιών τους» κάτι που και οι ίδιοι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι «δεν είναι εφικτό, αλλά καλό είναι οι γονείς τους να προσπαθήσουν να τα πείσουν να πειθαρχήσουν».

Γιατί λοιπόν η Επιτροπή προχώρησε σήμερα και όχι το Σάββατο στο δραστικό μέτρο για κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, το οποίο ανακοίνωσε το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Β.Κικίλιας;

Ο κορονοϊός και τα σοκαριστικά επιστημονικά ευρήματα για τα παιδιά

Η απόφαση είχε να κάνει με δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα που ετέθησαν στην επιτροπή και αφορούσαν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους.

Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Click4more: Βάζει “πλάτη” η κυβέρνηση στον κορονοϊό! Τα μέτρα που εξετάζονται σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα

Το μέτρο που έχει ανακοινωθεί αφορά κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών για δύο εβδομάδες, αλλά θα επανεξεταστεί μετά την περίοδο αυτή και δεν είναι απίθανο να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν ο κίνδυνος για διασπορά του ιού στην κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει αυξημένος.

Τα μέλη της επιτροπής αναφερόμενα στην κατάσταση της υγείας των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, επισημαίνουν ότι ο 66χρονος στο νοσοκομείο της Πάτρας δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, καθώς εμφάνισε πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ άλλοι τρεις που είναι άνω των 60 ετών περνούν μια πνευμονία, η οποία προς το παρόν ελέγχεται.

Έμφαση πάντως θα δοθεί και στη χώρα μας, όπως ήδη συμβαίνει και σε άλλες χώρες στη διάγνωση των σοβαρών περιστατικών και όχι μόνο σε όσους ο κορονοϊός “εμφανίζεται” ως μια απλή ίωση. Αυτό δεν θα γίνει μόνο σε διαγνωστικό αλλά και σε θεραπευτικό επίπεδο. Για αυτό το ενδεχόμενο ήδη αναζητούνται κρεβάτια σε ειδικά διαμορφωμένες ΜΕΘ για ασθενείς με κοροναϊό.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις