Κορονοϊός και… 3η ηλικία! Όλοι οι Δήμοι διέκοψαν τη λειτουργία των ΚΑΠΗ, μετά την εντολή που δόθηκε από τις αρμόδιες Αρχές και η γενική συμβουλή προς τους ηλικιωμένους, που αποτελούν και την πλέον ευπαθή ομάδα, είναι να παραμένουν σπίτι τους για λόγους προστασίας.
Ωστόσο, προκύπτουν κάποιες νέες παράμετροι, όπως οι περιπτώσεις εκείνες όπου κάποιοι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους και θα πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες τους.
Ορισμένοι Δήμοι ήδη έχουν αρχίσει να μεριμνούν για τέτοιες περιπτώσεις.
Κορονοϊός: Το προσωπικό των ΚΑΠΗ κοντά στους ηλικιωμένους
Ενδεικτικά είναι τα όσα λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υπεύθυνη και εντεταλμένη σύμβουλος για τα ΚΑΠΗ Χαλανδρίου Ευγενία Κατούφα:
“Τα ΚΑΠΗ έχουν την αποστολή να προσφέρουν υπηρεσίες στους ηλικιωμένους και να τους βοηθούν να παραμένουν όρθιοι, ενεργοί και χρήσιμοι στην κοινωνία. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και τώρα, που τα ΚΑΠΗ θα μείνουν κλειστά για ένα διάστημα και είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται σε περιορισμό.
Οι εργαζόμενοι στα ΚΑΠΗ, οι οποίοι παραμένουν ενεργοί στην υπηρεσία τους, μπορούν να τηλεφωνούν στα μέλη και να ρωτούν για την υγεία τους, αν έχουν κάποια ανάγκη σε τρόφιμα ή φάρμακα, να τους δίνουν πληροφορίες για ό,τι χρειάζονται, να τους βοηθούν να κατανοήσουν γιατί συμβαίνει αυτό, να τους υπενθυμίζουν τρόπους διεξόδων από τις δύσκολες στιγμές και να τους καλλιεργούν το κουράγιο και την αισιοδοξία.
Επίσης μπορούν να συνεχίσουν τις κατ’ οίκον επισκέψεις σε όσες περιπτώσεις ενδείκνυται. Ιδιαίτερα να φροντίσουν να μεταφέρουν στους μοναχικούς και τους μη υποστηριζόμενους από οικογενειακό περιβάλλον ηλικιωμένους, ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες παραμένουν στη διάθεσή τους για κάθε περίπτωση βοήθειας που είναι δυνατό να τους προσφερθεί.
Βοηθητικό θα είναι να κάνουν κι εκείνοι κάτι αντίστοιχο για τους φίλους τους, ιδιαίτερα αυτούς που συναντούσαν τακτικά στο ΚΑΠΗ και να τηλεφωνιούνται μεταξύ τους”.
Και η κ. Κατούφα προσθέτει:
“Την ώρα που προσπαθούμε να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους από έναν κίνδυνο, ας μην τους επιβαρύνουμε με άλλους, που προκύπτουν από τη μοναξιά, την κατάθλιψη και την αίσθηση εγκατάλειψης.
Οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν πολλά, παρά μόνο να νιώθουν ότι κάποιος τους θυμάται και τους νοιάζεται και πως θα έχουν μια βοήθεια αν τη χρειαστούν.
Οι Δήμοι πρέπει να φροντίσουν να την προσφέρουν αυτή τη βοήθεια, να φροντίσουν να υπάρξει μία ειδική μέριμνα”.