Σάββατο, 17 Αυγ.
35oC Αθήνα

Κορονοϊός χωρίς σύνορα: Τουλάχιστον 4.600 νεκροί και περισσότεροι από 126.100 ασθενείς σε όλο τον κόσμο

Κορονοϊός χωρίς σύνορα: Τουλάχιστον 4.600 νεκροί και περισσότεροι από 126.100 ασθενείς σε όλο τον κόσμο
Reuters (αρχείο)

Κορονοϊός της υδρογείου! Περισσότεροι από 126.100 άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως και τουλάχιστον 4.600 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την νεότερη καταμέτρηση που δίνει στη δημοσιότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters από κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Τον πρώτο της νεκρό θρηνεί η Αυστρία. Ο λόγος για έναν 69χρονο άνδρα, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Βιέννης, προσβεβλημένος με τον νέο κορονοϊό και είχε επιστρέψει πρόσφατα από ταξίδι στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των υγειονομικών υπηρεσιών, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αυστρία ανερχόταν σε 302, ενώ, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού απαγορεύονται από την Πέμπτη (12.03.2020) οι επισκέψεις ασθενών στα δημοτικά νοσοκομεία της Βιέννης.

Επίσης, αναβάλλονται οι μη απολύτως αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις σε νοσοκομεία της Βιέννης, όπου αυτές περιορίζονται σε έναν απόλυτα χαμηλό αριθμό, για να προστατευτεί, όπως ανακοινώθηκε σχετικά, το προσωπικό και να διατηρηθούν οι δυνατότητες στον κεντρικό τομέα της υγειονομικής φροντίδας των νοσοκομείων, ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

Ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ επιβεβαίωσε την έντονη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, αναφέροντας ότι, ενώ το πρωί της Τετάρτης (11.03.2020) καταγράφονταν 202 κρούσματα, την Πέμπτη (12.03.2020) ο αριθμός τους έχει ανέλθει στα 302, και ότι, εάν αυτή η καμπύλη συνεχιστεί, τότε σε μία εβδομάδα οι αριθμοί θα είναι πάρα πολύ υψηλοί, γι’ αυτό και ο στόχος είναι να επιτευχθεί επιβράδυνση της εξάπλωσης.

Έπειτα από εντολή του υπουργού Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, αναστέλλονται προληπτικά και μέχρι τα τέλη Απριλίου οι άδειες όλων των 25.000 αστυνομικών στην Αυστρία, ενώ ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα, εάν δεν επιτευχθεί μία εκτόνωση στην αύξηση των κρουσμάτων.

Κορονοϊός – Αλγερία

Η Αλγερία κατέγραψε την Πέμπτη (12.03.2020) τον πρώτο θάνατο από τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε το αλγερινό υπουργείο Υγείας. Η ανακοίνωση του υπουργείου, την οποία επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων APS, δεν δίνει καμία διευκρίνιση για τον θάνατο αυτόν.

Εξάλλου καταγράφηκαν πέντε νέα κρούσματα της Covid-19, ανεβάζοντας σε 24 τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο αλγερινό έδαφος, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ένα 25ο κρούσμα – το πρώτο που καταγράφηκε στην Αλγερία – αφορά έναν Ιταλό πολίτη που διαγνώστηκε θετικός τον Φεβρουάριο, ο οποίος έχει επιστρέψει στην πατρίδα του.

Κορονοϊός – Νότια Αφρική

Το υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής ανέφερε την Πέμπτη (12.03.2020) το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του κορονοϊού στην κοινότητα και ανακοίνωσε ότι πρόκειται για έναν 32χρονο άνδρα, ο οποίος μολύνθηκε όταν ήρθε σε επαφή με έναν Κινέζο επιχειρηματία.

“Όλα τα άλλα κρούσματα αφορούσαν ασθενείς που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό”, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του προσθέτοντας ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 17.

Κορονοϊός – Σλοβενία

 Στη Σλοβενία, ο πρωθυπουργός Μάριαν Σάρετς δήλωσε πως τα σχολεία σχεδιάζεται να κλείσουν από τη Δευτέρα (16.03.2020) προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

“Το διάταγμα είναι απαραίτητο… σε αυτή την κατάσταση”, ανέφερε ο Σάρετς στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πόσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.

Η Σλοβενία έχει μέχρι τώρα 57 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού. Τα πρώτα δύο δημοτικά σχολεία έκλεισαν την Τετάρτη (11.03.2020), επειδή τουλάχιστον ένας δάσκαλος σε κάθε σχολείο βρέθηκε θετικός.

Κορονοϊός – Μαυροβούνιο

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου διέψευσε πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, βάσει των οποίων θα προχωρούσε στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, λόγω του κορονοϊού.

“Ως απάντηση στη διάδοση ψευδών ειδήσεων, ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου σκοπεύει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αφορμή τον κορονοϊό, θα θέλαμε να ενημερώσουμε το κοινό ότι πρόκειται για έναν απολύτως αβάσιμο ισχυρισμό.

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου δεν σχεδιάζει να κάνει ένα τέτοιο βήμα, ούτε υπάρχει καμία ανάγκη γι’ αυτό”, αναφέρεται σε ανάρτηση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που καταγραφεί επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα, η κυβέρνηση θα απαγορεύσει όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Οι υγειονομικές αρχές του Μαυροβουνίου ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα κορονοϊού στη χώρα και κάλεσαν τους πολίτες να μην πέφτουν σε “παγίδες” παραπληροφόρησης.

Ο υπουργός Υγείας του Μαυροβουνίου Κενάν Χράποβιτς δήλωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο πέντε άτομα εξετάστηκαν για κορονοϊό και ήταν αρνητικοί.

Κορονοϊός – Βουλγαρία

Πρόσθετα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του κορονοϊού ανακοινώθηκαν μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Βουλγαρίας.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και επισήμανε ότι υπάρχει επάρκεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αρχίζει στα εργοστάσια της χώρας η παραγωγή προστατευτικού ρουχισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται στα νοσοκομεία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθηγητής Βέντισλαβ Μουταφτσίσκι τόνισε ότι τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά με αυξημένα πρότυπα υγιεινής.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται, εφόσον ο αριθμός των θεατών δεν ξεπερνά τα 250 άτομα, τα οποία θα πρέπει να τηρούν απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου για να αποφευχθούν νέες μεταδόσεις του κορονοϊού.

Στα θέατρα και τους κινηματογράφους, οι επισκέπτες θα πρέπει να τηρούν την ίδια απόσταση και οι αίθουσες θα απολυμαίνονται μετά από κάθε προβολή.

Οι ξένοι συμμετέχοντες σε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις (συμπεριλαμβανομένων των προκριματικών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες) πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες στη Βουλγαρία, εάν προέρχονται από χώρες που επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Οι υπεύθυνοι των εστιατορίων και των καταστημάτων εστίασης θα πρέπει να εξασφαλίσουν απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών.

Οι επισκέψεις στις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας και σε γηροκομεία απαγορεύονται.

Κορονοϊός – Τσεχία

Από την πλευρά της η Τσεχία θα ξεκινήσει ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία και την Αυστρία και θα απαγορεύσει να εισέρχονται άνθρωποι στο έδαφός της από άλλα περάσματα πλην του επίσημου συνοριακού περάσματος, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε την Τετάρτη (11.03.2020) ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ.

Η χώρα που ανήκει στην ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας της Ε.Ε., γνωστής ως ζώνη Σένγκεν, θα ξεκινήσει τους ελέγχους από την Παρασκευή (11.03.2020), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις