Ο κορονοϊός χτυπάει και την Γερμανία με ένα 67χρονο άνδρα από την Βάδη-Βυρτεμβέργη να είναι το τέταρτο θύμα του.
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ, τα κρούσματα που έχει ο κορονοϊός στη Γερμανά ανέρχονται σήμερα Πέμπτη στα 2.100, ενώ το Βερολίνο κατέγραψε περίπου 100 νέα περιστατικά μόνο κατά το τελευταίο 24ωρο,ανάμεσά τους και σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.
Δραματική έκκληση προς τους πολίτες για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα απηύθυνε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Ο κ. Σταϊνμάιερ κάλεσε τους πολίτες να σκέφτονται σοβαρά τι μπορούν κάνουν προκειμένου να αποτρέψουν να εξαπλωθεί ο κορονοϊός. «Πρέπει να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας, όχι κάποτε, αλλά τώρα. Πρέπει να εγκαταλείψουμε ό,τι δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Σύμφωνα με ό,τι γνωρίζουμε σήμερα, βρισκόμαστε στην αρχή μιας πολύ σοβαρής εξέλιξης», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε ότι “η επιδημία αποτελεί μια πρόκληση την οποία, χάρη στο καλό σύστημα υγείας μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και θα αντιμετωπίσουμε”.
Στο ίδιο πνεύμα, η υπουργός Οικογένειας Φραντσίσκα Γκίφεϊ επανέλαβε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια επιβράδυνσης να εξαπλωθεί ο κορονοϊός και κάλεσε ηλικιωμένους και τις οικογένειές τους, να μην αγκαλιάζονται και να μην χρησιμοποιούν τα μαζικά μέσα μεταφοράς.
Ένα από τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν σήμερα στο Βερολίνο βρίσκεται σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι 135 ένοικοι να έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον απομόνωση, όπως δήλωσε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Έλκε Μπράιτενμπαχ.
Και οικονομική ζημιά λόγω κορονοϊού
Ο κορονοϊός έχει και οικονομικές συνέπειες στη Γερμανία καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo)του Μονάχου 52,6% των επιχειρήσεων διαπιστώνουν ήδη προβλήματα λόγω της κρίσης, με τα πιο αρνητικά δείγματα να προέρχονται από τον κλάδο των ταξιδιωτικών υπηρεσιών, όπου το ποσοστό που αναφέρει προβλήματα ανέρχεται σε 96%. Μόλις το 2,2% αναφέρει θετικές εξελίξεις λόγω του κορονοϊού.
Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και επικεφαλής της οργάνωσης των Μεσαίων Επιχειρήσεων Κάρστεν Λίνεμαν ζήτησε σήμερα την δημιουργία «Ταμείου της Γερμανίας», με κεφάλαια έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την στήριξη των επιχειρήσεων της χώρας.
«Η κρίση του κορονοϊού πλήττει κυρίως τις μεσαίες επιχειρήσεις, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Είναι απαραίτητη μια συνολική στρατηγική», δήλωσε ο κ. Λίνεμαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Ένας από τους κλάδους που ζήτησαν σήμερα άμεση παρέμβαση της πολιτείας ήταν και αυτός των οδηγών ταξί, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι απώλειές τους θα ξεπεράσουν το 40%. Ο Πρόεδρος του συνδικάτου πρότεινε σήμερα οι κάτοχοι καρτών διαρκείας για τα ΜΜΜ να μπορούν να τις χρησιμοποιούν σε ταξί με έκπτωση 50%, προκειμένου από την μία πλευρά να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης στα λεωφορεία και το μετρό και αφετέρου να στηριχτεί ο κλάδος των ταξί. Επιπλέον, το Συνδικάτο ζητά άμεση οικονομική ενίσχυση με 1.500 ευρώ ανά όχημα, για κάθε μήνα της κρίσης.