Τρίτη, 26 Νοε.
13oC Αθήνα

Ο κορονοϊός έφτασε και στην Ινδία και προκαλεί τρόμο στους 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους

πανδημία

Πιο φτωχή και πιο πυκνοκατοικημένη από την Κίνα, η Ινδία έχει μέχρι στιγμής αποφύγει τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει φέρει στον υπόλοιπο πλανήτη ο κορονοϊός.

Όμως με 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους, η χώρα αυτή της νότιας Ασίας, όπου έχουν καταγραφεί μερικές δεκάδες κρούσματα έχει αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για να προληφθεί ο κορονοϊός.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, η δεύτερη πιο πολυπληθής χώρα του κόσμου έχει καταγράψει 81 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2. Μέχρι στιγμής δύο άνθρωποι έχουν υποκύψει. Μία 68χρονη γυναίκα πέθανε χθες Παρασκευή στο Νέο Δελχί, το δεύτερο επιβεβαιωμένο θύμα της επιδημίας στη χώρα.

Κλείσιμο συνόρων

Για προληπτικούς λόγους η Ινδία υιοθέτησε αυτή την εβδομάδα δραστικά μέτρα κλεισίματος των συνόρων της. Ανεστάλησαν όλες οι εκδόσεις αδειών εισόδου στη χώρα εμποδίζοντας στους αλλοδαπούς, πλην μερικών εξαιρέσεων, να εισέρχονται στη χώρα.

Το ίδιο ισχύει για τους Ινδούς ή ινδικής καταγωγής πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα.

Όλοι οι ταξιδιώτες, περιλαμβανομένων των Ινδών, που εισέρχονται στη χώρα και έχουν περάσει από πληγείσες από την επιδημία covid-19 χώρες πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 14 ημέρες.

Σε κάποιες τουριστικές περιοχές, όπως το Ραζαστάν, τα ξενοδοχεία ζητούν πλέον από τους αλλοδαπούς που παραμένουν στη χώρα να επιδεικνύουν ιατρική βεβαίωση για την κατάσταση της υγείας τους προκειμένου να κλείνουν δωμάτιο.

Αναστολή πρωταθλημάτων, κλειστά σχολεία και κινηματογράφοι

Οι αρχές στην Ινδία ανησυχούν τόσο που ανέβαλαν το πρωτάθλημα του κρίκετ, του αγαπημένου αθλήματος των Ινδών το οποίο παρακολουθούν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, τουλάχιστον ως τις 15 Απριλίου.

Σχολεία και κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστά ως το τέλος του μήνα σε διάφορες περιοχές της Ινδίας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Νέο Δελχί.

Οι τηλεφωνικοί πάροχοι μεταδίδουν πλέον ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης για την επιδημία. ΜΜΕ και ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης δίνουν συμβουλές για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο πληθυσμός.

Η κυβέρνηση έχει καλέσει τους πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις, κάτι που όμως δεν φαίνεται να τηρείται προς το παρόν. Εκατομμύρια Ινδοί συμμετείχαν αυτή την εβδομάδα στη διάσημη γιορτή των χρωμάτων του Χόλι.

Επίσης η χώρα βρίσκεται στο απόγειο της εποχής των γάμων, οι οποίοι δεν μοιάζει να έχουν επηρεαστεί.

Αρκετές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι, ενώ η κινεζική εταιρεία κινητών τηλεφώνων Xiaοmi, πρώτη στην ινδική αγορά, ακύρωσε το λανσάρισμα νέων προϊόντων.

«Δύσκολος» ο περιορισμός στο σπίτι

Οι ειδικοί ανησυχούν για τις πιθανόν καταστροφικές επιπτώσεις αν εξαπλωθεί ο κορονοϊός, όπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και το σύστημα υγείας είναι διαβόητα ανεπαρκές.

«Πιστεύω ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν είναι εντελώς προετοιμασμένη, εκτός κι αν ζητηθεί από τους πολίτες να παραμείνουν σπίτι. Σε μια χώρα όπως η Ινδία, αυτό θα είναι δύσκολο», σχολίασε ο Τόμπι Σάιμον διευθυντής του Synergia Foundation.

Απουσία συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, εκατομμύρια Ινδοί δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να πάνε να εργαστούν για τα προς το ζην.

Παράλληλα τα νοσοκομεία στην Ινδία δεν διαθέτουν τα μέσα για να δεχθούν τη μαζική εισροή ασθενών. Ωστόσο η χώρα διαθέτει κάποιες γνώσεις στη διαχείριση επιδημιών, καθώς εδώ και καιρό αντιμετωπίζει επιδημία φυματίωσης, η οποία σταδιακά υποχωρεί.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις