Σάββατο, 23 Νοε.
12oC Αθήνα

Εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση για τα μέτρα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Μητσοτάκης

Η κυβέρνηση λέει «ναι» στο ευρωομόλογο, «όχι» σε νέο μνημόνιο και… συνεχίζει τη μάχη με τον κορονοϊό. Στο Μαξίμου, αν και κρατούν χαμηλούς τόνους και εστιάζουν στη μάχη κατά του κορονοϊού που έχει μπει στην πιο κρίσιμη φάση της, δεν κρύβουν την ικανοποίηση για τις δημοσκοπήσεις.

Τα ευρήματα από τις δημοσκοπήσεις που είδαν χθες (03.04.2020) το φως της δημοσιότητας δεν μπορούν παρά να προκαλούν ικανοποίηση και να αντικατοπτρίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών που έχει καταφέρει να κερδίσει η κυβέρνηση.

Click4more Δημοσκόπηση: 23 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενώ 8/10 επικροτούν τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον κορονοϊό

Είναι δε εντυπωσιακό πως θετικά κρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ το 78% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (82% στο σύνολο). Αντίστοιχα, σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (48%) εκτιμούν ως θετικά τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Επίσης, στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κ. Μητσοτάκης εκτοξεύεται στο 53% έναντι 22% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ιλιγγιώδης είναι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος είναι 23 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η ΝΔ συγκεντρώνει 45% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, η διαφορά βρισκόταν στο 14%, καθώς η ΝΔ είχε 39% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25%.

Click4more Δημοσκόπηση: Τσιόδρα ”δαγκωτό” – 9 στους 10 Έλληνες εμπιστεύονται τα όσα λέει

Αντίστοιχα, στη δημοσκόπηση της Alco για το Open, οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν αρκετά έως πολύ ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τον κορονοϊό, ενώ το 86% των πολιτών εκτιμά πως η κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επίσης, επτά στους δέκα πολίτες δίνουν βαθμό «λίαν καλώς» στην αντίδραση του κράτους στην υγειονομική κρίση.

«Ναι» στο ευρωομόλογο, «όχι» σε νέο μνημόνιο

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στην αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία και τις λεπτομέρειες για το… διαφορετικό Πάσχα που θα γιορτάσουμε φέτος, το βλέμμα στρέφεται και στις οικονομικές εξελίξεις. Οι σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν για την αναδιάρθρωση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αποτελούν κατ’ ουσίαν ικανοποίηση του αιτήματος που είχε θέσει η κυβέρνηση με επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την αρμόδια Επίτροπο.

Click4more «Πέρασαν» στην Βoυλή οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό

Η Αθήνα, ωστόσο, δεν υποστέλλει τη σημαία του αγώνα για το ευρωομόλογο, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει χθες στη Βουλή συγκρατημένη αισιοδοξία για συμβιβασμό μεταξύ των εταίρων. Προειδοποίησε πάντως ότι ο συμβιβασμός αυτός πρέπει να μην έλθει πολύ αργά, όπως είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος και τα λόγια του Ζακ Ντελόρ: «Σε αυτή τη συγκυρία, η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, εξάλλου, ότι αυτή τη φορά στην κρίση δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Πολλώ δε μάλλον, η Ελλάδα δεν είναι αυτή τη φορά το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, αλλά ισότιμος εταίρος που διεκδικεί ό,τι ακριβώς και υπόλοιποι. Ακόμη κι αν αυτό στο τέλος της διαδρομής δεν είναι το ευρωομόλογο, αλλά μια βοήθεια από τον ESM, δίχως, όμως, όρους που παραπέμπουν σε μνημόνιο, όπως αξιώνει η Γερμανία ή η λύση που προτείνει η Γαλλία, με τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου διάσωσης με διάρκεια 5 ή 10 έτη. Επίσης, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να υποστηρίζει την ιδέα της κοινής προμήθειας υγειονομικού υλικού από και τη διανομή του στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Click4more Ο Μητσοτάκης και άλλοι 11 αρχηγοί κομμάτων ζητούν την αποβολή Όρμπαν από το ΕΛΚ

Στην κυβέρνηση απορρίπτουν κατηγορηματικά και σε κάθε περίπτωση σενάρια μνημονίου, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιβληθεί μόνον σε περίπτωση που δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, αλλά αυτό δεν αφορά πλέον την Ελλάδα. Υπενθυμίζουν χαρακτηριστικά ότι η χώρα καλύπτεται συνολικά από το πλαίσιο στήριξης που έχουν ήδη αποφασίσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ήτοι τη «ρήτρα διαφυγής», το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και τη δημοσιονομική ευελιξία που «εξαφάνισε» το στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αφήνουν παράλληλα και αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις προτάσεις του για την οικονομία, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι κοστολογημένες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις