Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Ελληνίδα νοσοκόμα στην Σουηδία ξεσπάει: «Έχουν κορονοϊό και πηγαίνουν για δουλειά!»

Ελληνίδα νοσοκόμα στην Σουηδία ξεσπάει: «Έχουν κορονοϊό και πηγαίνουν για δουλειά!»

Η Σουηδία εξακολουθεί να γυρνάει την πλάτη της στον κορονοϊό με τους νεκρούς και τα κρούσματα να αυξάνονται. Μια Ελληνίδα νοσοκόμα περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την φονική αδιαφορία της κυβέρνησης.

Έκκληση προς τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν κάνει μια Ελληνίδα νοσοκόμα, του πανεπιστημιακού ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, να σταματήσει εδώ και τώρα την κατασκευή όπλων και να ασχοληθεί με την δημόσια υγεία στη χώρα του, την οποία τείνει να κατασπαράξει ο κορονοϊός μέσα στο επόμενο διάστημα.

Όπως καταγγέλλει στο newsit.gr η Μαρία Τσιναρίδου με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη, στη Σουηδία με τους πάνω από 600 νεκρούς και τα 7.693 επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθεί να εφαρμόζεται η μέθοδος της “ανοσίας της αγέλης”, με τους Σουηδούς να νομίζουν πως κλείνουν τον κορονοϊό μέσα στα σπίτια τους και εκείνοι συνεχίζουν κανονικά τις ζωές τους: «Έβγαλα έναν λόγο στα social media απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό της χώρας Στέφαν Λεβέν. Ήταν σκέψεις και παράπονα που μου έρχονταν εκείνη την ώρα στο μυαλό, τα οποία όπως κατάλαβα στη συνέχεια αφορούσαν κι άλλους πολίτες της Σουηδίας, αφού δέχτηκα πάνω από 3 χιλιάδες υποστηρικτικά μηνύματα», αναφέρει η Μαρία Τσιναρίδου.

Και προσθέτει «Αρχικά οι κυβερνώντες έλεγαν πως ο ιός δεν θα αγγίξει την Σουηδία, πόσο λάθος έκαναν, αφού μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες έχουμε 607 νεκρούς και πάνω από 7.600 κρούσματα. Την εβδομάδα της “Αργίας του Φθινοπώρου” όπως την λένε, άφησαν τον κόσμο να ταξιδέψει στις Ιταλικές Άλπεις χωρίς καμία προειδοποίηση. Κατά την επιστροφή τους κανένας από αυτούς δεν μπήκε σε καραντίνα, με αποτέλεσμα όσοι ήταν “χτυπημένοι” από τον ιό να τον μεταδώσουν δεξιά κι αριστερά».

Έχουν συμπτώματα του κορονοϊού και πηγαίνουν κανονικά στις δουλειές τους

«Στην Σουηδία θεωρούν πως ο πυρετός είναι από 38 και πάνω. Τα δέκατα που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι ένδειξη κακού, καθώς μπορεί να φανερώσουν μια λοίμωξη στον οργανισμό, δεν τα πιστεύουν με αποτέλεσμα να σε αναγκάζουν ακόμα κι έτσι να πηγαίνεις στη δουλειά. Δεν έκλεισαν τα δημοτικά και τα γυμνάσια τα παιδιά πηγαίνουν κανονικά σχολείο. Αν δεν το στείλεις σου στέλνουν μέχρι και την πρόνοια στο σπίτι να ελέγξουν την κατάσταση. Μάλιστα σου λένε ότι ακόμα και εσύ ως γονιός αν είσαι άρρωστος, είσαι αναγκασμένος το παιδί να το στείλεις κανονικά σχολείο, άσχετα αν μπορεί να είναι φορέας ή όχι», λέει.

«Νόσησα είχα όλα τα συμπτώματα του κορονοϊού και αν και δουλεύω στο νοσοκομείο, κανένας δεν μου πρότεινε να κάνω τεστ»

Ακόμα και όταν η Μαρία Τσιναρίδου εμφάνισε ήπια συμπτώματα της νόσου, κανένας δεν της πρότεινε να κάνει ένα τεστ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι κρούσμα του κορονοϊού :

«Νόσησα είχα όλα τα συμπτώματα του κορονοϊού και αν και δουλεύω στο νοσοκομείο, κανένας δεν μου πρότεινε να κάνω τεστ. Έμεινα από μόνη μου δυόμιση εβδομάδες στο σπίτι και αποφάσισα να κρατήσω το παιδί μου. Όταν με πήραν τηλέφωνο από το σχολείο του, τους είπα αν θέλετε να στείλετε την πρόνοια καλοδεχούμενη, εγώ δεν διακινδυνεύω την ζωή κανενός. Έφυγα άρρωστη από την δουλειά μου με πόνους στο στομάχι, στην συνέχεια ανέβασα πυρετό, είχα φρικτό πονοκέφαλο, βήχα. Την έκτη μέρα είχα δύσπνοια και κάλεσα το 1177 το τηλέφωνο της βοήθειας για covid 19. Θεώρησαν να μου στείλουν ασθενοφόρο στο σπίτι. Από τον φόβο τους μην τυχόν και τους κολλήσω δεν ανέβηκαν σπίτι, αλλά κατέβηκα εγώ γιατί δεν ήθελαν να μπουν σε σπίτι μολυσμένο από τον ιό. Μόλις είδαν την μέτρηση του οξυγόνου ότι ήταν εντάξει, που σημαίνει πως δεν είχαν επηρεαστεί τα πνευμόνια μου, με έστειλαν ξανά επάνω. Το 37,5 πυρετό που είχα εκείνη την στιγμή δεν τους ένοιαζε καθόλου».

Ο κίνδυνος με την “ανοσία της αγέλης”

«Οι πιο πολλοί θα περάσουμε τον ιό έχοντας ήπια συμπτώματα όμως αυτό δεν λέει κάτι γιατί είδαμε πως πέθαναν άτομα χωρίς κανένα βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, τα οποία χτυπήθηκαν βαριά από τον ιό. Η “ανοσία της αγέλης” δεν μπορεί να εφαρμοστεί για έναν εντελώς άγνωστο ιό, διότι δεν γνωρίζουμε αν ο οργανισμός μπορεί να τον καταπολεμήσει. Θέλουν λέει να νοσήσει το 60% του πληθυσμού δηλαδή το υπόλοιπο 40% είναι αυτό που θα πεθάνει ή αυτό που δεν θα νοσήσει (;)… ούτε κι αυτοί ξέρουν», εξηγεί η νοσοκόμα ενός από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Ευρώπης.

«Είχε το θράσος χωρίς μέτρα χωρίς τίποτα ο πρωθυπουργός να πει στο λαό του να είναι προετοιμασμένος να χάσει κοντινά του πρόσωπα. Και ποιος είναι αυτός που θα το αποφασίσει;»

Και συνεχίζει «Είχε το θράσος χωρίς μέτρα χωρίς τίποτα ο πρωθυπουργός να πει στο λαό του να είναι προετοιμασμένος να χάσει κοντινά του πρόσωπα. Και ποιος είναι αυτός που θα το αποφασίσει; Αντί να κάνει ένα lock down για δυο τρεις εβδομάδες εξακολουθεί να κάνει το δικό του, με τους Σουηδούς να συμπεριφέρονται άκρως επικίνδυνα. Ακόμα είμαστε στην αρχή και φοβάμαι ότι θα δούμε τα χειρότερα. Είμαι θυμωμένη να μην πω και εξοργισμένη, από την στιγμή που δουλεύω ως νοσοκόμα με έγκυες, που έχουν έρθει με συμπτώματα κορονοϊού και βεβαιωμένα ως κρούσματα. Οι γυναίκες αυτές δεν είναι για την εντατική, ωστόσο η κατάσταση τους ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο δεν ξέρεις πως θα εξελιχθεί. Όταν γίνεται μια λοίμωξη στο γυναικείο σώμα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συμβούν διάφορα προβλήματα, αφού μπορεί να ανεβαίνουν οι βαθμοί στο μωρό, να προκληθεί ακόμα και πρόωρος τοκετός. Δεν είναι απλά τα πράγματα βάζουν σε κίνδυνο την ζωή τόσων ανθρώπων».

Είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα

«Eίναι προετοιμασμένοι για την έξαρση της νόσου, η αλήθεια είναι αυτή. Έχουν μετατρέψει πολλές πτέρυγες νοσοκομείων αποκλειστικά και μόνο για covid 19, έχουν στήσει σκηνές όπου πας για τα τεστ, ώστε να μην έρχεσαι σε επαφή, έχουν κλείσει ένα εκθεσιακό κέντρο το οποίο έκαναν κέντρο για τον ιό. Αυτό που δεν ξέρω είναι το πόσες εντατικές θέσεις υπάρχουν αυτή την στιγμή. Είχαμε σε όλη τη Σουηδία περίπου στα 700 κρεβάτια, τώρα κανένας δεν ξέρει. Μας έχουν ενημερώσει πως πρέπει να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα στην περίπτωση που χρειαστεί να αφήσουμε τα πόστα μας και να ασχοληθούμε καθαρά με ασθενείς κορονοϊού, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν προστατεύουν το προσωπικό. Μέχρι στιγμής στα νοσοκομεία υπάρχει το απαραίτητο προστατευτικό υλικό γάντια, μάσκες, απολυμαντικά αλλά για πόσο καιρό ακόμα».

Πηγαίνουν για κατ’ οίκον νοσηλεία χωρίς προστασία

«Τεράστιο είναι το θέμα με την νοσηλεία κατ’ οίκον, όπου νοσοκόμοι άνδρες και γυναίκες πηγαίνουν ρισκάροντας ακόμα και την ζωή για να εξυπηρετήσουν ηλικιωμένους που δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο. Τα παιδιά αυτά πέραν του ότι δεν φορούν τις ειδικές στολές γιατί δεν τους τις παρέχουν, δεν έχουν ούτε μάσκες γιατί τους λένε πως δεν χρειάζεται. Μόνο γάντια έχουν. Όπως μαθαίνω σε πολλές περιπτώσεις δεν τους ενημερώνουν πως ο ασθενής είναι κρούσμα κορονοϊού. Εγώ δεν πρόκειται να δεχτώ να μπω σε δωμάτιο με ασθενή με κορονοϊό, αν δεν αισθανθώ πως είμαι κατάλληλα προετοιμασμένη. Θέλω να είμαι στο πλευρό των ανθρώπων αυτών γιατί είναι κάτι που έζησα, όμως όχι όπως θέλουν αυτοί. Όπως ο αστυνόμος φορά πάντα το αλεξίσφαιρο γιλέκου του, ο πυροσβέστης σβήνει την φωτιά με νερό, εγώ θέλω την μάσκα μου και το διάφανο κάλυμμα που βάζουμε στο κεφάλι».

Νομίζουν ότι κλείνουν τον κορονοϊό στο σπίτι και βγαίνουν στους δρόμους

«Οι Σουηδοί νομίζουν ότι κλείνουν τον κορονοϊό στο σπίτι και αυτοί βγαίνουν έξω. Υπάρχει κόσμος που φοβάται και παραμένει σπίτι του, άλλοι που ανησυχούν με την κατάσταση όμως φοβούνται να μιλήσουν. Έτσι είναι ως λαός φοβούνται τις συνέπειες. Πολλοί αναρωτιούνται “Καλά εσύ που μιλάς δεν φοβάσαι μη χάσεις την δουλειά σου;” και τους απαντώ “Εγώ είμαι Ελληνίδα και εμείς οι Έλληνες δεν φοβόμαστε την δουλειά” και με κοιτάνε καλά καλά. Οι Σουηδοί μετά από τέσσερις ώρες συνεχόμενης δουλειάς, θέλουν οπωσδήποτε μια ώρα διάλειμμα μετά γιατί τα χάνουν. Έτσι είναι ως λαός πάνε σαν ρομπότ».

Λεφτά υπάρχουν για να καλύψουν τις ανάγκες

«Γι αυτούς είμαστε αριθμοί και στατιστικά, γι αυτό και σκέφτονται περισσότερο την οικονομία τους παρά την δημόσια υγεία. Η Σουηδία ως χώρα έχει λεφτά αυτό είναι γνωστό παγκοσμίως και μπορεί να δώσει έκτακτα επιδόματα σε οικογένειες, άλλωστε δεν έχει περάσει καιρός, όπως γράφτηκε κιόλας, που πούλησαν τόσα όπλα στην Τουρκία. Οκ, είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής όπλων και τι λέει αυτό; Aς μην κατασκευάσουν όπλα για ένα χρόνο, δεν έβγαλαν και λίγα λεφτά και ας κοιτάξουν τον λαό τώρα που τους έχει ανάγκη». 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις