Τη στιγμή που σε κάθε μουσείο έχει μπει λουκέτο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μιας και ο κόσμος είναι σε εκούσια απομόνωση αίθουσες τέχνης -με πρωτοπόρο το The Getty Museum του Λος Άντζελες -καλούν τους φιλότεχνους να αναδημιουργήσουν κλασικά ή και μοντέρνα έργα τέχνης κάνοντας χρήση αντικειμένων στο σπίτι τους και να μοιραστούν τις φωτογραφίες των «δημιουργιών» τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ένα ζευγάρι φιλότεχνων στο Λονδίνο, ο Filippo και η Marianna, είχαν μια διαφορετική ιδέα: δημιούργησαν ένα μουσείο-μινιατούρα για τα δύο χάμστερ τους. Από τη στιγμή που ανέβασαν μια φωτογραφία του στο Twitter, το The Gerbil Museum έγινε viral.
Το… διαφορετικό μουσείο
Βιντεοσκόπησαν τα εγκαίνια του μουσείου και έδωσαν και συνέντευξη στο Hyperallergic. Εξήγησαν ότι τα «φιλότεχνα» (ευελπιστούν) χάμστερ ακούν στα ονόματα Pandoro και Tiramisù και ότι είναι εννιά μηνών. Ερωτήθηκαν πώς επέλεξαν τους «πίνακες» της έκθεσης. «Στην αρχή, θέλαμε να διαλέξουμε λιγότερο γνωστούς πίνακες αλλά, τελικά, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πιο αστείο – και θα τραβούσε περισσότερο την προσοχή – αν διαλέγαμε κάποια από τα πιο γνωστά έργα ζωγραφικής στην ιστορία της τέχνης. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να αναγνωρίσει αυτά που αναδημιουργήσαμε και ήταν σκέτη απόλαυση να τα ζωγραφίσουμε. Επιπλέον, η Marianna είναι πολύ καλή στο να ζωγραφίζει και αναρωτιόμουν πώς θα φαίνονταν “Το φιλί” (του Γκούσταβ Κλιμτ) και το “Κορίτσι με μαργαριταρένιο σκουλαρίκι” του Γιαχάνες Βερμέερ με μια “πινελιά” χάμστερ» απάντησε ο Filippo.
Επιβεβαίωσαν ότι στα αναδημιουργημένα έργα ζωγραφικής απεικονίζονται τα χάμστερ Pandoro και Tiramisù και αφηγήθηκαν ότι στα εγκαίνια του μουσείου-μινιατούρα, τα δύο κατοικίδια «αρχικά, εξερεύνησαν τον χώρο της έκθεσης αναζητώντας κάποια στοιχεία για να κατατοπιστούν για τη μάλλον εκλεκτική συλλογή των έργων. Μετά από λίγο, η βαρεμάρα και μια τάση να προκαλούν αναστάτωση κορυφώθηκε σε σημείο που ξεκίνησαν μια περφόρμανς, μασουλώντας το σκαμπό της αίθουσας. Και αυτό ήμασταν τυχεροί που το βιντεοσκοπήσαμε».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.