Νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα περιέχει μέτρα για μεγάλες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού ανακοίνωσε ότι εκδίδεται σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:
– Ρυθμίσεις για την έκπτωση 25% για κάθε μελλοντικό φόρο για όσες επιχειρήσει καταβάλλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ τον Απρίλιο.
– Παράταση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων έως τις 31.5.2020.
– Παράταση των προνοιακών παροχών αναπηρίας υπό προϋποθέσεις έως τις 30.6.2020 το αργότερο.
– Απασχόληση ιδιωτών ιατρών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών για 2+2 μήνες με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
– Κατ’ οίκον ή εξ αποστάσεως παροχή ιατρικών υπηρεσιών των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και των οικογενειακών ιατρών προς ασθενείς με κορονοϊό και αποζημίωση έως 30 ευρώ ανά επίσκεψη.
– Παράταση της ισχύος των αδειών εργασίας για έξι μήνες για τους αλλοδαπούς που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία.
– Δημιουργία προσωρινών δομών φιλοξενίας αστέγων από δήμους.
– Απαλλαγή από τροφεία δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών για όσο μένουν κλειστοί.
– Μείωση διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων για μη παρεχόμενες υπηρεσίες (π.χ. μετακινήσεις, απογευματινές δραστηριότητες).
– Αυτόματη ενημέρωση των στοιχείων των πολιτών στις τράπεζες για να μη χρειάζεται φυσική παρουσία.
– Χορήγηση voucher διάρκειας 18 μηνών για όσους είχαν προχωρήσει σε κρατήσεις σε τουριστικούς προορισμούς.
Αφού επανέλαβε, εξάλλου, ότι τα οικονομικά μέτρα θα επαναληφθούν, εάν χρειαστεί, για το Μάιο και Ιούνιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανήγγειλε ότι από τη Μεγάλη Τετάρτη θα ξεκινήσει η καταβολή του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ σε 800.000 εργαζομένους που οι συμβάσεις τους είναι σε αναστολή, καθώς και η προκαταβολή των 400 ευρώ για το πρόγραμμα κατάρτισης στους επιστήμονες. Επίσης, εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στις τράπεζες για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή πλήττονται από την πανδημία, προκειμένου να καλύψει το κράτος τους τόκους των δανείων τους, αλλά και των αιτήσεων των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολουμένων για το βοήθημα των 800 ευρώ.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ. Πέτσα, τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσουν τα ψηφιακά ΚΕΠ για τη διεκπεραίωση όλων των συναλλαγών με το Δημόσιο χωρίς φυσική παρουσία, ενώ εντός της Μεγάλης Εβδομάδας ξεκινά μέσα από το σύστημα «Άτλας» η έκδοση σύνταξης με ψηφιακές διαδικασίες και στόχο τον Ιούνιο οι πρώτες συντάξεις να έχουν εκδοθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο και ν’ ανέρχονται συνολικά στο 1/3 του συνόλου.
Ερωτηθείς, τέλος, για τις αποφάσεις του Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως δεν υπάρχει ζήτημα μνημονίου για το δανεισμό από τον ESM, αλλά και ότι η Ελλάδα επιμένει στη θέση της για έκδοση ευρωομολόγου. Επίσης, για την Τουρκία και την απόπειρα «αποστολής» μεταναστών στα νησιά, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει αυτό που χρειάζεται για να διαφυλάξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.