Ο κορονοϊός σαρώνει και την Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλει τώρα απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και να περνά νόμο με τον οποίο θα αποφυλακίζονται, με το πρόσχημα της πανδημίας, όσοι… θέλει ο «σουλτάνος».
Ο κορονοϊός δεν έχει αφήσει αλώβητη ούτε την Κωνσταντινούπολη. Ο δήμος μάλιστα ανακοίνωσε ότι 433 υπάλληλοι είναι θετικοί, ενώ ένας έχασε τη ζωή του. Τα άσχημα νέα ώθησαν τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, να ζητήσει ξανά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθολική και όχι μερική απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα.
Click4more Το… πάτησε ο Ερντογάν – Απαγόρευση κυκλοφορίας κάθε Σαββατοκύριακο λόγω κορονοϊού
Ο εκπρόσωπος του δήμου Κωνσταντινούπολης, Μουράτ Ονγκιούν ανακοίνωσε τη Δευτέρα (13.04.2020) ότι ένας από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες μεταφορών του δήμου έχασε τη ζωή του εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός.
«Δυστυχώς (…) ο αριθμός των μελών του προσωπικού των οποίων τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ επέστρεψαν θετικά έφτασε τα 433. Δυστυχώς χάσαμε τον συνάδελφό μας Αχμέτ Χακάν Φενερτζί ο οποίος εργαζόταν στις υπηρεσίες μεταφορών», ανέφερε μέσω Twitter o Ονγκιούν.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Τουρκίας, ως χθες Δευτέρα πάνω από 61.000 άνθρωποι είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό στη χώρα και σχεδόν 1.300 είχαν υποκύψει.
Φιρμάνι Ερντογάν: Αποφυλακίζονται… όσοι θέλει
Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η τουρκική Βουλή πέρασε έναν αμφιλεγόμενο νόμο που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων χιλιάδων εγκλείστων στις φυλακές, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποσυμφορηθεί το σύστημα μπροστά στην απειλή της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο νόμος εγκρίθηκε με 279 ψήφους υπέρ έναντι 51 κατά.
Ο νέος νόμος αφορά πολλές κατηγορίες εγκλείστων, ανάμεσά τους ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας καθώς και τις εγκύους. Εξαιρεί όσους καταδικάστηκαν για φόνους, σεξουαλικά εγκλήματα και διακίνηση ναρκωτικών. Και φυσικά όσους πάνε κόντρα στον Ερντογάν…
Click4more Ο Μπαμπατζάν “σταυρώνει” στον Ερντογάν: Ο κορονοϊός και ο εφιάλτης του ΔΝΤ που επιστρέφει
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «ούτε μία» τροπολογία από αυτές που κατέθεσε η αντιπολίτευση δεν συμπεριλήφθηκε στο κείμενο.
Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου διαβεβαίωσε ότι περίπου 45.000 έγκλειστοι θα αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και ο αριθμός αυξάνεται σε 90.000 αν υπολογιστούν άνθρωποι που ήδη προβλέφθηκε να κρατούνται κατ’ οίκον.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ δήλωσε ότι τρεις φυλακισμένοι πέθαναν αφού μολύνθηκαν από τον κορονοϊό και ότι, συνολικά, οι έγκλειστοι που έχει επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν είναι 17.
Δεκατρείς νοσηλεύονται σε νοσοκομείο σε ικανοποιητική κατάσταση, αλλά ένας άλλος, που έχει υποκείμενες παθήσεις, εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), διευκρίνισε ο Γκιουλ.
Κρατά στη φυλακή τους… «απέναντι»
Βέβαια, στην Τουρκία του Ερντογάν το ζήτημα αποφυλακίσεις είναι μια… μεγάλη συζήτηση.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) και η Διεθνής Αμνηστία επέκριναν το νομοσχέδιο, αφού εξαιρεί από τα πρόσωπα που θα αποφυλακιστούν όλους όσοι έχουν καταδικαστεί δυνάμει της υπερβολικά ευρείας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στην Τουρκία.
Εξαιρούνται επίσης πολλοί δημοσιογράφοι, αντιπολιτευόμενοι, δικηγόροι, που κρατούνται προσωρινά ενόψει διαδικασιών σε βάρος τους. Ανάμεσά τους για παράδειγμα ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά και ο Κούρδος πολιτικός Σελαχατίν Ντεμίρτας.
Click4more Κορονοϊός: «Έσπασε» το φράγμα των 2 εκατ. κρουσμάτων παγκοσμίως!
Σε όσους δεν αποφυλακίζονται συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι που κρατούνται εν αναμονή του καθορισμού ημερομηνίας για την έναρξη της δίκης τους, άλλοι που αναμένουν ακόμη να τους απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες, όπως και πολλοί που οι δίκες τους βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένουν να μάθουν την ετυμηγορία.
«Άνθρωποι που βρίσκονται στη φυλακή επειδή άσκησαν τα δικαιώματά τους — και δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα — εξαιρέθηκαν (από το μέτρο της αποφυλάκισης) διότι η κυβέρνηση επιλέγει να αξιοποιήσει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της, που είναι εξαιρετικά εύκαμπτοι, υπερβολικά ευρείς και αόριστοι» επί τούτου, κατήγγειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντριου Γκάρντνερ, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Δικηγόρος του Ντεμίρτας σημείωσε πως πρόσφατα ζήτησε να αποφυλακιστεί ο εντολέας του για λόγους υγείας, αλλά ακόμη περιμένει να υπάρξει απόφαση. Ο άλλοτε επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) είχε διαμαρτυρηθεί τον Δεκέμβριο για πόνους στον θώρακα και δύσπνοια και του είχαν προσφερθεί επειγόντως ιατρικές φροντίδες στη φυλακή.
Ο νόμος που εγκρίθηκε είναι «άδικος και παράνομος», έκρινε ο συνήγορος του Ντεμίρτας.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας εκστρατεία καταστολής μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016. Ο Ντεμίρτας ήταν ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που φυλακίστηκαν εξαιτίας των υποτιθέμενων σχέσεών τους με παράνομες κουρδικές αυτονομιστικές οργανώσεις, ή την παραθρησκευτική οργάνωση της οποίας ηγείται ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ.
Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν, άλλοτε φλογερό υποστηρικτή του νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος. Ο ιεροκήρυκας αρνείται πάντα την κατηγορία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ