Προσεκτικά, σταδιακά, ελεγχόμενα. Αυτές τις τρεις λέξεις επέλεξε ο Σωτήρης Τσιόδρας για να εξηγήσει, στην καθημερινή του ενημέρωση, στους ιατρικούς συντάκτες με ποιον τρόπο θα επανέλθουμε στην κανονικότητα μετά τον… εφιάλτη της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.
«Υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος θα ανακοινωθεί όταν έρθει η ώρα, τέλος του μήνα ή αρχές του επόμενου. Αυτή την ώρα παραμένουμε σε επαγρύπνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας, πριν συνεχίσει αναλύοντας έναν δείκτη – κλειδί.
Τι είπε ο Τσιόδρας για τον δείκτη Ρ-0 στην Ελλάδα
Ο επιδημιολογικός δείκτης Ρ-0 που αποδεικνύει τον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού, στην Ελλάδα είναι κάτω από 1, γεγονός το οποίο μας κάνει να αισιοδοξούμε συγκρατημένα ότι αν δεν υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα, μπορεί και να οδηγηθούμε ακόμα και σε μηδενισμό της νόσου.
Σχολιάζοντας τον χαμηλό αριθμό ημερήσιων περιστατικών της νόσου COVID-19, τα οποία το τελευταίο 24ωρο ήταν μόλις 25, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας έκανε λόγο για σαφή σταδιακή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά και των σοβαρών περιστατικών.
“Αυτή τη στιγμή καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και των σοβαρών κρουσμάτων που καταγράφονται. Το γνωστό σε όλους μας Ρ-0 που αντιπροσωπεύει το μέσο αριθμό ατόμων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο, δηλαδή αν τον αφήσεις χωρίς μέτρα κι έχει ένα Ρ-0 πάνω από το 2, θα κολλήσει ο ένας τουλάχιστον άλλους δύο, φαίνεται πως μειώνεται”.
Το Ρ-0 στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, είναι κάτω από το 1 κι αυτό οφείλεται στα έγκαιρα μέτρα περιορισμού των επαφών που λάβαμε ως χώρα
Τι σημαίνει, ότι ο Ρ-0 παραμένει κάτω από το ένα;
“Σημαίνει ότι η νόσος φθίνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη. Αυτή η διατήρηση των μεγεθών θα μας επιτρέψει τις επόμενες μέρες να δούμε με προσοχή σαν επιστημονική ομάδα ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον. Ένα συστηματικό σχεδιασμό για την επόμενη φάση”, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Click4more: Χαρδαλιάς: Κλειστά τα νεκροταφεία τη Μεγάλη Παρασκευή
Σχετικά με το εάν αυτές τις ημέρες προβλέπεται η κορύφωση του πρώτου κύματος πανδημίας στη χώρα, ή εάν αυτό ξεπεράστηκε ή επίκειται μέχρι τέλος του μήνα, ο καθηγητής ήταν σαφής. Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα δεν πιέστηκε όσο άλλων χωρών, στις οποίες καταγράφηκε πολύ μεγάλος αριθμός λοιμώξεων, αλλά και θάνατοι ανθρώπων:
“Για όλα τα κράτη το επιθυμητό αποτέλεσμα θα ήταν – δυστυχώς δεν το κατάφεραν όλοι – η χρυσή ισορροπία καταγραφής ενός αριθμού των λοιμώξεων που θα μπορούσε να χειριστεί το σύστημα υγείας, χωρίς να υπάρχει μαζική εισροή περιστατικών και πολλοί θάνατοι. Εμείς δεν είδαμε τέτοια απότομη κορυφή. Το σύστημα υγείας μας πιέστηκε λιγότερο χάρη στις προσπάθειες όλων”, κατέληξε ο καθηγητής.
Τα επιστημονικά δεδομένα που θα οδηγήσουν τους επιστήμονες να προτείνουν άρση των μέτρων
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ σχετικά με το καθοριστικό σημείο για άρση των μέτρων, ο Σ. Τσιόδρας απάντησε: «Δεν περιμένεις να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα. Ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το Ρ0, δηλαδή η μείωση της μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό. Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο. Το τρίτο είναι να ελέγχεις ακόμα καλύτερα εστίες αναζωπύρωσης του ιού και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις τόσο καλύτερα μπορείς να ελέγξεις αυτές τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού. Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί ακόμα να πει».
Μπορεί και να… επιστρέψουμε στα μέτρα
Όπως εξήγησε, κανείς στον κόσμο δεν έχει δεδομένα και αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι «έχουμε καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες, που μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία». Θεωρώ ότι θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες και ίσως μέχρι τα τέλη Μαΐου πρόσθεσε και επισήμανε ότι «όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι μια δυναμική κατάσταση. Αν δεις ότι ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Κι αυτό θα το δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και αυτό θα γίνει για να προστατέψεις το σύστημα υγείας και να χτίζεις σιγά σιγά τη συλλογική ανοσία».
Click4more: Αρκάς: «Πέφτουν» τα στοιχήματα για το Πάσχα με… κρούσματα κορονοϊού
Όσον αφορά τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, όλο και περισσότερο αυξάνει η συζήτηση για χρήση της, ιδίως όταν κανείς φθάνει στην άρση των μέτρων και ιδιαίτερα για κάποιους χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενδεχομένως να είναι ένα από τα μέτρα της επόμενης φάσης, τόνισε ο κ. Tσιόδρας.
Δείτε όσα είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας
Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ.