Με σεβασμό στα μέτρα, οι Ρεθυμνιώτες βρέθηκαν στην αγορά της πόλης και στην παλιά πόλη, για τις τελευταίες τους προμήθειες της Πασχαλιάς, λίγες ώρες πριν την Ανάσταση.
«Το φετινό Πάσχα είναι βέβαιο ότι δε θα μοιάζει με κανένα άλλο. Η πανδημία του κορονοϊού, που επελαύνει ανά την υφήλιο, μας κρατά μακριά από τις οικογένειές μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μας εμποδίζει να συμμετέχουμε στις εκκλησιαστικές λειτουργίες και να ακολουθήσουμε τα έθιμα της Μεγάλης αυτής γιορτής της Ορθοδοξίας», αναφέρει η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, τονίζοντας πως όλοι μας, σηκώνουμε αυτή τη δύσκολη ώρα το δικό μας «Σταυρό».
«Ζούμε μια εντελώς διαφορετική και περιοριστική καθημερινότητα και προβληματιζόμαστε για την επόμενη μέρα και τις συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς κρίσης σε οικονομικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο». Ευχαρίστησε γιατρούς και νοσηλευτές για το έργο τους αλλά και τους πολίτες λέγοντας: «Μέχρι στιγμής έχουμε επιδείξει σύνεση, υπομονή και αυτοσυγκράτηση, ακολουθώντας τα μέτρα της Πολιτείας. Καλούμαστε να συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια, ώστε ό,τι χτίσαμε με πολύ κόπο μέχρι σήμερα να μας οδηγήσει, έστω και με καθυστέρηση στην «Ανάσταση», την επιστροφή στην κανονικότητα.
Την ίδια διαπίστωση διατύπωσε και ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης λέγοντας: «Βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες αλλά τις διαχειριζόμαστε με σύνεση και πειθαρχία. Απαντάμε στο ζόφο και την ανασφάλεια που προοιωνίζεται η σκληρή πραγματικότητα της πανδημίας, με χαμόγελο και πίστη στη δύναμη της αλληλέγγυας κοινότητας, στη συνοχή μας που ισχυροποιείται καθημερινά από τις μικρές και μεγάλες πράξεις των ίδιων των ανθρώπων της. Εκείνων, που μας επιτρέπουν να μείνουμε σπίτι, ασφαλείς, υγιείς και με επάρκεια αγαθών, φαρμάκων, όλων των προϊόντων και υπηρεσιών που έχουμε ανάγκη. Τους εργαζόμενους σε Νοσοκομεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα φαρμακεία, σε επιχειρήσεις τροφίμων, διανομών, κατασκευών, όλους εκείνους που εκτίθενται καθημερινά στον κίνδυνο της πανδημίας, με γενναιότητα και αυταπάρνηση. Τους ευγνωμονούμε και τους ευχαριστούμε».
Στο Ρέθυμνο υπήρξε συνέπεια στις οδηγίες και στα μέτρα από τους ειδικούς και όπως ανέφερε ο δήμαρχος: «Θωρακίσαμε την πόλη μας και τη ζωή μας απέναντι στον θανατηφόρο ιό. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση. Ας αντισταθούμε στην κόπωση από τον εγκλεισμό και τις προκλήσεις της ανοιξιάτικης περιόδου, με την ωριμότητα και την λογική που απαιτούν και που επιβάλλουν οι περιστάσεις».
Στο μεταξύ εκατοντάδες σακούλες με προϊόντα από τη λαϊκή αγορά του Ρεθύμνου προσέφεραν έμποροί της λαϊκής και παραγωγοί ώστε να διατεθούν σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες της πόλης και άτομα από τις ευπαθείς ομάδες. Πρόκειται για προσφορά, όπως ανέφεραν, από ανθρώπους του μόχθου τούτες τι μέρες τις δύσκολες. Οι προσφορές θα συνεχιστούν και τις επόμενες, όπως τόνισαν, ημέρες.
Για «αντισηπτική δράση του πνεύματος», στο καιρό της πανδημίας, κάνει λόγο η αρμόδια αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής κα Γκίκα αναφερόμενη στη φιλοξενία στην ιστοσελίδα του Δήμου Ρεθύμνης, ενός “παραθύρου” με εναλλακτικές, πρωτότυπες ιδέες και προτάσεις απασχόλησης των παιδιών. «Με εκπαιδευτικό υλικό που έχουν επιλέξει και προσφέρουν κυρίως Ρεθυμνιώτες εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά, από τριών έως και δεκατριών ετών, αποκτούν πρόσβαση με τρόπο εναλλακτικό, αντισυμβατικό και ψυχαγωγικό σε παιχνίδια γνώσης, καλλιτεχνικά δρώμενα, ιδέες για σωματική άσκηση, μουσική, κατασκευές και πειράματα φυσικών επιστημών με απλά μέσα που όλοι έχουμε σπίτι μας. Διότι, μπορεί να #Μένουμε Σπίτι # , αλλά η φαντασία, η ενέργεια και η διάθεση του μυαλού, ειδικά των παιδιών, είναι ελεύθερη να πάει παντού», όπως επισημαίνει.
Τέλος στα περισσότερα χωριά της ενδοχώρας, η φροντίδα των ανθόκηπων και το ασβέστωμα τοίχων, ρείθρων και πεζουλιών, έχουν και φέτος κυριαρχήσει δίνοντας μία αίσθηση πασχαλιάς, παρά το ότι η κίνηση στα στενά και δρομάκια των χωριών είναι σχεδόν μηδενική. Και όπως αναφέρει σε μήνυμα του ο δήμαρχος Ανωγείων από τις πλαγιές του Ψηλορείτη στο Ρέθυμνο, «όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το φετινό Πάσχα είναι πράγματι διαφορετικό. Χωρίς συγγενείς και φίλους που δεν μπορούν να μετακινηθούν από τους τόπους τους, χωρίς εκκλησιασμό, χωρίς της συμμετοχής μας στην περιφορά του Επιταφίου, χωρίς την καθιερωμένη εορταστική τελετή της Ανάστασης, χωρίς τους πατροπαράδοτους ορφανούς του χωριού μας… Όλοι με πίστη και αισιοδοξία, ελπίζουμε πώς η πανδημία αυτή, που είναι ένα παροδικό φαινόμενο, σύντομα θα μας βγάλει πιο δυνατούς και κυρίως πιο σοφούς για το σκοπό της παρουσίας μας στη ζωή και θα αποτελεί μία κακή και ίσως ωφέλιμη ανάμνηση».
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ