Κόσμος

Ελπίδες από τη Βρετανία: Αρχίζουν δοκιμές με πλάσμα αίματος σε σοβαρά ασθενείς με κορονοϊό

Μπορεί το πλάσμα αίματος από ανθρώπους που νίκησαν τον κορονοϊό να γίνει μια αποτελεσματική θεραπεία για όσους νοσούν σοβαρά από την Covid-19; Η απάντηση θα δοθεί από τη Βρετανία που ετοιμάζεται να αρχίσει δοκιμές.

Έως και 5.000 σοβαρά άρρωστοι με Covid-19 (σ.σ. την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός) μπορεί σύντομα να λάβουν θεραπεία με μετάγγιση πλάσματος στο πλαίσιο μιας νέας προσέγγισης για την αντιμετώπιση του ιού, ανακοίνωσε το Σάββατο (25.04.2020) το υπουργείο Υγείας στη Βρετανία.

Click4more Ο χαμηλότερος ημερήσιος απολογισμός θανάτων στις ΗΠΑ, πάνω από 51.000 οι νεκροί

Πλάσμα αίματος από ασθενείς που είχαν αναρρώσει χρησιμοποιήθηκε ως μια αποτελεσματική θεραπεία κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος το 2002 ως το 2004 του SARS, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα με την κλινική δοκιμή που θα γίνει σε τυχαίο δείγμα σοβαρά νοσούντων, η βρετανική κυβέρνηση εντείνει το εθνικό πρόγραμμα για την συλλογή πλάσματος ώστε η θεραπεία να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ευρέως αν αποδειχθεί αποτελεσματική, σύμφωνα και πάλι με το βρετανικό υπουργείο Υγείας.

Η συλλογή πλάσματος μπορεί να αυξηθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο για να αποφέρει έως και 10.000 μονάδες πλάσματος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) κάθε εβδομάδα, ποσότητα που κρίνεται αρκετή για τη θεραπεία 5.000 ασθενών με Covid-19 κάθε εβδομάδα.

“Έχω πολλές ελπίδες ότι η θεραπεία αυτή θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο στον αγώνα μας κατά της ασθένειας αυτής”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Ο καθηγητής Τζόναθαν Βαν-Ταμ, ο οποίος είναι αναπληρωτής αρχίατρος, σημείωσε παράλληλα: “Η Βρετανία ηγείται των μεγαλύτερων δοκιμών παγκοσμίως για να βρεθεί μια θεραπεία για την Covid-19 με περισσότερους από 7.000 ανθρώπους να εμπλέκονται μέχρι στιγμής στην δοκιμή μιας σειράς φαρμάκων. Ελπίζουμε να προσθέσουμε το πλάσμα σε αυτόν τον κατάλογο σύντομα”.

“Το πλάσμα από ασθενείς που έχουν αναρρώσει έχει χρησιμοποιηθεί ως μια αποτελεσματική θεραπεία για πρωτοεμφανιζόμενες λοιμώξεις στο παρελθόν και αυτό το βήμα προς τα μπροστά ενισχύει την υποστηριζόμενη από την επιστήμη προσέγγισή μας για να καταπολεμήσουμε αυτόν τον ιό”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα