Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Έτσι θα επιδοτηθούν οι μισθοί εργαζομένων για να σωθούν θέσεις εργασίας

Έτσι θα επιδοτηθούν οι μισθοί εργαζομένων για να σωθούν θέσεις εργασίας

Μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, το οποίο, όπως έχουμε γράψει, θα στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες. Ο ένας είναι η στήριξη των επιχειρήσεων, μέσω της παροχής ρευστότητας και ο δεύτερος είναι η στήριξη της απασχόλησης.

Ο δεύτερος άξονας θα προβλέπει μεταξύ των άλλων την κάλυψη με κρατική επιδότηση του μισθού ή μέρος αυτού, για εργαζομένους που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που ναι μεν θα ανοίξουν, αλλά ωστόσο οι ανάγκες τους θα είναι λιγότερες, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Click4more Αυτή είναι η «νέα κανονικότητα»: Τι ανοίγει και πότε

Η επιλογή της κυβέρνησης μέχρι σήμερα ήταν να επιδοτηθεί η ανεργία που προκλήθηκε λόγω του κορονοϊού και αυτό διότι πολλές επιχειρήσεις ήταν κλειστές ή υπολειτουργούσαν. Από την επόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου, όμως ξεκινά η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και ως εκ τούτου η κυβέρνηση επιλέγει να επιδοτήσει την εργασία.

Έτσι επιλέγεται η επιδότηση εργαζομένων σε επιχειρήσεις που θα κληθούν να λειτουργήσουν σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον με ευέλικτα και μειωμένα ωράρια. Αυτό είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επόμενης φάσης των μέτρων οικονομικής στήριξης των εργαζόμενων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

Γερμανικό μοντέλο

Το πλάνο της κυβέρνησης ετοιμάζεται να πατήσει πάνω στο γερμανικό μοντέλο του «Kurzarbeit». Πρόκειται για ένα κρατικό πρόγραμμα στήριξης των εργαζομένων στο οποίο βασίζονται οι μισές γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Το «Κurzarbeit» είναι το πρόγραμμα που εγκαινίασε για πρώτη φορά η Γερμανία κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009 και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μειώσουν τα ωράρια των εργαζομένων τους χωρίς οι ίδιοι να έχουν μεγάλες απώλειες στους μισθούς τους, αφού το κράτος αναλαμβάνει να καταβάλλει ένα μεγάλο τμήμα των αποδοχών τους.

Το σχέδιο αυτό περιέγραψε σε γενικές γραμμές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του RealFM. Τόνισε ότι αν ένας εργαζόμενος απασχολείται λιγότερες ώρες, το κράτος με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE, θα έρθει να καλύψει τη διαφορά. Δηλαδή, το κράτος θα έρχεται να συμπληρώνει το μισθό των εργαζομένων οι οποίοι θα μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης όπως σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία ώστε να περιορίζεται η απώλεια των μισθολογικών τους απολαβών.

Click4more Επιδόματα: Όλο το χρονοδιάγραμμα για 800 ευρώ, 600 ευρώ και μακροχρόνια άνεργους

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες η κρατική επιδότηση θα μπορούσε να καλύπτει το 40% – 60% των απωλειών από την μείωση του μισθού λόγω της αντίστοιχης μείωσης του ωραρίου απασχόλησης. Με αντίστοιχη επιδότηση θα μπορούσε να καλυφθεί και μέρος των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Το μέτρο της κρατικής επιδότησης των μισθών για όσους θα εργαστούν με μειωμένο ωράριο προβλέπεται να ενταχθεί στο κοινοτικό πρόγραμμα για την απασχόληση «SURE» Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει και να λάβει περίπου 1,4 με 1,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 100 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα διατεθούν από την ΕΕ στα κράτη-μέλη με τη μορφή ευνοϊκών δανείων.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν οι απολύσεις όσο διαρκεί η κρίση, και για αυτό προκρίνει την λύση: μειωμένο ωράριο και επιδότηση για την αναπλήρωση του μειωμένου μισθού. Το μέτρο δεν αποκλείεται να τρέξει ως τα τέλη του 2020, σε συνάρτηση πάντα με την εξέλιξη της κρίσης του κορονοϊού καθώς πολλά θα εξαρτηθούν και από το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο.

Επίδομα των 800 ευρώ

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε χθες ότι το επίδομα των 800 ευρώ που δίνεται στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασης εργασίας θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της σταδιακής άρσης των περιορισμών στην οικονομία. «Όταν ένας επιχειρηματίας  ζητήσει πίσω τους εργαζόμενους του, τότε αυτοί θα πληρώνονται από την επιχείρηση», είπε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι «για όσες επιχειρήσεις δεν ανοίξουν ή για τους εργαζόμενους για τους οποίους δεν θα γίνει άρση αναστολής εργασίας, το κράτος θα είναι εκεί για να βοηθήσει». Μάλιστα όπως ανέφερε επιχειρήσεις έχουν ζητήσει να επιστρέψουν στην εργασία τους 20.000 εργαζόμενοι για τους οποίους διακόπτεται η αναστολή της σύμβασης εργασίας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις