Στην περίπτωση της Ουχάν ισχύει το ρητό “καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα”. Κι αυτό γιατί βρέθηκε σε θέση “απολογούμενου” μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, με επίκεντρο αυτήν ακριβώς την περιοχή στην Κίνα.
Σήμερα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) και διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Βιολογικής Ασφάλειας Γιουάν Ζιμίνγκ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι ισχυρισμοί ότι η πανδημία του κορονοϊού προήλθε από εργαστήριο στην κινεζική επαρχιακή πρωτεύουσα Ουχάν είναι «κακόβουλοι» και «αβάσιμοι» και έρχονται σε αντίθεση με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στις 15 Απριλίου ότι η κυβέρνησή του ερευνά αν ο κορονοϊός προήλθε από το εργαστήριο της Ουχάν.
«Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν (WIV) δεν έχει την πρόθεση ούτε την ικανότητα να σχεδιάσει και να δημιουργήσει έναν νέο κορονοϊό», απάντησε ο Κινέζος καθηγητής στις σχετικές γραπτές ερωτήσεις τις οποίες του απηύθυνε το Reuters. «Επιπλέον, δεν υπάρχουν πληροφορίες στο γονιδίωμα του Sars CoV-2 που να δείχνουν ότι δημιουργήθηκε από ανθρώπους».
click4more: Σκοτωμός Κίνας – ΗΠΑ για τον κορονοϊό και την… αποζημίωση
Ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας τροφοδοτήθηκαν από μια έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ινδίας, η οποία διαδόθηκε ευρέως και αποσύρθηκε εν τω μεταξύ. Σε αυτήν διατυπωνόταν ο ισχυρισμός ότι οι πρωτεΐνες του κορονοϊού είχαν «ασυνήθιστη ομοιότητα» με αυτές του ιού HIV. Οι περισσότεροι επιστήμονες λένε όμως ότι ο νέος ιός προήλθε από άγρια ζώα. Οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι θεωρούνται πιθανοί ξενιστές.
«Περισσότερες από το 70% των εμφανιζομένων μολυσματικών ασθενειών προέρχονται από ζώα, ιδίως από τα άγρια ζώα», απάντησε στο σχετικό ερώτημα του Reuters ο καθηγητής της Ουχάν, Γιουάν. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν αυξανόμενοι κίνδυνοι από τη στενή επαφή μεταξύ ανθρώπων και άγριων ζώων, από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και τη συνεχιζόμενη επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων», όπως είπε.
Και οι επτά γνωστοί κορονοϊοί που προσβάλλουν τον άνθρωπο προέρχονται από νυχτερίδες, ποντίκια ή κατοικίδια ζώα, λένε οι επιστήμονες.
Ο καθηγητής του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, Γιουάν Ζιμίνγκ απέρριψε επίσης τις θεωρίες ότι το εργαστήριο απελευθέρωσε κατά λάθος έναν κορονοϊό τον οποίο εξήγαγε από νυχτερίδες για έρευνα, διότι οι διαδικασίες εργαστηριακής βιοασφάλειας εφαρμόζονται αυστηρά. «Εργαστήρια βιοασφάλειας υψηλού επιπέδου διαθέτουν εξελιγμένες εγκαταστάσεις προστασίας και εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εργαστηρίου και την προστασία του περιβάλλοντος από τον κίνδυνο επιμόλυνσης», τόνισε ο Γιουάν.
Πηγή: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ