Τετάρτη, 21 Αυγ.
28oC Αθήνα

Ξέσπασμα Γεωργιάδη για τις μάσκες: «Αν αγοράζαμε από την Κίνα δεν θα μας ξέπλενε ούτε ο Πολάκης»

Ξέσπασμα Γεωργιάδη για τις μάσκες: «Αν αγοράζαμε από την Κίνα δεν θα μας ξέπλενε ούτε ο Πολάκης»

Η αγορά λειτουργεί και οι τιμές πέφτουν στις μάσκες μιας χρήσης και σε αντισηπτικά ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και συνέστησε στους καταναλωτές να αναζητούν την φθηνότερη τιμή στην περιοχή τους από το κινητό τους.  

Παράλληλα καταδίκασε την επίθεση που δέχθηκε στο σπίτι του επιχειρηματίας κατασκευής μασκών χαρακτηρίζοντας τους δράστες «σκουπίδια» αποδίδοντας ευθύνες σε «πατσαβούρες» που τους παρακινούν.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη σχετικά με τις μάσκες μιας χρήσης ανέφερε πως από σχεδόν μηδενική παραγωγή που είχε η χώρα πριν την πανδημία, η κυβέρνηση ενθάρρυνε τους επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις και η μηνιαία παραγωγή σήμερα είναι 25 εκατομμύρια με προοπτική τα 40 εκατομμύρια σε δύο μήνες.

Πρόσθεσε ότι οι τιμές πώλησης μασκών μιας χρήσης βάση των σημερινών στοιχείων της  γενικής γραμματείας, δεν ανεβαίνουν αλλά πέφτουν και στα σούπερ μάρκετ. Σήμερα πωλούνται από 0,59 έως 0,63 λεπτά και υπάρχει μια αύξηση κατά 0,10 ευρώ από την τιμή που πωλούνταν πους είναι λογική λόγω της αύξησης των τιμών σε πρώτες ύλες. Και ανέφερε πως στην Γαλλία που μπήκε  διατίμηση οι τιμές σε μάσκες μια χρήσης είναι 0,93 ευρώ και των πολλαπλών χρήσεων από 3 ευρώ.

Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα συνέστησε στους καταναλωτές να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-katanalotis που έχει δημιουργήσει η γενική γραμματεία καταναλωτή και μεταξύ της ημερήσιας παρακολούθησης τιμών, καταγράφει και τις τιμές πώλησης μασκών και αντισηπτικών προκειμένου να εντοπίζουν στην περιοχή  που  κινείται που πωλείται η φθηνότερη μάσκα.

Επίσης, ανέφερε πως από μια άλλη ηλεκτρονική πλατφόρμα που πάλι έχει δημιουργηθεί παρακολουθούνται τα αποθέματα που υπάρχουν και από ένα εκατομμύρια που είχαμε ως απόθεμα την πρώτη ημέρα χθες το σύστημα κατέγραφε 26 εκατομμύρια, άρα είπε «επάρκεια υπάρχει και οι τιμές πέφτουν γιατί αυξάνονται τα αποθέματα».

Ο υπουργός ανέφερε ότι η αγορά ελέγχεται, έχουν γίνει από την πρώτη ημέρα της πανδημίας πάνω από 4.500 έλεγχοι και συνεχίζονται και έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 2.5 εκατ ευρώ σε εταιρείες για αντισηπτικά και μάσκες.

Απαντώντας στην κριτική γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει δωρεάν μάσκες μιας χρήσης είπε ότι αυτό οριζόντια δεν γίνεται σε καμία χώρα, μάλιστα σχολίασε και  ανάρτηση στο tweet του κ. Παπαδημούλη που ανέφερε ότι στην Γαλλία ένας δήμος χορήγησε δωρεάν μάσκες στους δημότες του λέγοντας ότι του απάντησε «γιατί ψάχνεις τι γίνεται την Γαλλία και δεν πας στο δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού που έδωσε και αυτός δωρεάν μάσκες σε όσους τις είχαν ανάγκη;» προσθέτοντας ότι όπου υπάρχει λόγος και ανάγκη δίνονται δωρεάν μάσκες.

Στο επιχείρημα του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη ότι αφού η Πολιτεία βοήθησε επιχειρηματία να εισάγει μηχανήματα παραγωγής μασκών από την Κίνα γιατί αυτός δεν οφείλει να βοηθήσει το Κράτος και η κυβέρνηση να αγοράσει  μέρος της παράγωγης του και να το διαθέσει δωρεάν σε ευάλωτες ομάδες», ο υπουργός απάντησε ότι δωρεάν μάσκες κανένα κράτος δεν μπορεί να μοιράσει σε όλο τον πληθυσμό του γιατί τα νούμερα είναι άπειρα.

«Η Ελλάδα μοιράζει σε ευπαθείς», σημείωσε και πρόσθεσε πως «η μία από τις δύο μεγάλες εταιρεία τα «Πλαστικά Μακεδονίας – Θράκης δωρίζει ήδη το 50% της ημερήσιας παραγωγής της στην Μακεδονία και το Κράτος» και πρόσθεσε πως «αν μας κυνηγάει  ο Βαξεβάνης επειδή ως κυβέρνηση βοηθήσαμε για να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και φέραμε νωρίτερα τις μηχανές από την Κίνα, εάν αγοράζαμε και μάσκες δεν θα μας ξέπλενε ούτε ο Πολάκης!»

Ο υπουργός μάλιστα σε υψηλούς τόνους χαρακτήρισε σπέκουλα τα όσα γράφονται γι αυτή την βοήθεια να γίνουν οι εισαγωγές μηχανημάτων μιας εταιρείας στην Λάρισα λέγοντας «η εταιρεία αυτή έκανε εισαγωγή μηχανημάτων, με δική μας βοήθεια για να επιταχυνθεί η εισαγωγή αλλά με τα δικά της λεφτά».

Και πρόσθεσε «μετά όμως άρχισαν τα δημοσιεύματα από τα σκουπίδια στυλ Documento με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να δεχθεί επίθεση μέσα στο σπίτι από συλλογικότητες. Πρέπει δηλαδή αυτός ο επιχειρηματίας  να ακούει τα σκουπίδια… της δημοσιογραφίας που θα βάλει τα χρήματά του, εκφράζω την δριμεία καταδίκη μου γι αυτό που συνέβη στον κ. Νταβέλη».

Και στην δευτερολογία του ο υπουργός επανήλθε στο θέμα και ανέφερε «φαντάζομαι ότι όλοι σας καταδικάζετε την επίθεση αυτή γιατί αλλιώς θα γίνουμε ζούγκλα με αυτά τα σκουπίδια και τις πατσαβούρες που εκδίδουν».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις