Παρασκευή, 29 Νοε.
18oC Αθήνα

Οι G8 που νίκησαν τον κορονοϊό – Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με 7 πρωθυπουργούς – Τα σχέδια για ασφαλή τουρισμό

Οι G8 που νίκησαν τον κορονοϊό – Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με 7 πρωθυπουργούς – Τα σχέδια για ασφαλή τουρισμό

Ο πρωθυπουργός μίλησε με επτά πρωθυπουργούς των οποίων οι χώρες αντιμετώπισαν με επιτυχία την πανδημία. Αποθέωση Κουρτς στην Ελλάδα και παράθυρο για άνοιγμα των συνόρων για τουρισμό.

 Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα στη δεύτερη τηλεδιάσκεψη -η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου- με τους πρωθυπουργούς επτά χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη δεύτερη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πρωθυπουργών κυριάρχησαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα σχέδια και οι στρατηγικές για την επανεκκίνηση της οικονομίας και το άνοιγμα δραστηριοτήτων που σταδιακά θέτουν σε εφαρμογή οι χώρες τους. Οι οκτώ ηγέτες συζήτησαν ακόμη στρατηγικές για την αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος του κορονοϊού.

Εκτεταμένη συζήτηση έγινε για την επαναλειτουργία των σχολείων, στην οποία έχουν προχωρήσει πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στην ομάδα. Η πλειονότητά τους έχει ξεκινήσει από τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση έχει η περίπτωση της Δανίας, η οποία, όπως είπε η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν, άνοιξε τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία με νέους κανόνες ένα μήνα πριν και η όλη εμπειρία είναι θετική, παρά τις αρχικές ανησυχίες των γονιών.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον τόνισε ότι η Αυστραλία δεν έκλεισε τα νηπιαγωγεία ή τα δημοτικά και δεν διαπίστωσε περιστατικά κρουσμάτων ανάμεσα στους μαθητές, ούτε μετάδοσης από μαθητές σε ενήλικες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης τόνισε ότι όταν επανεκκινήσει την οικονομία της χώρας του, τα σχολεία θα είναι από τα πρώτα που θα ανοίξουν.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τομέα του τουρισμού, καθώς αρκετές από τις χώρες ανοίγουν ήδη ή εξετάζουν το άνοιγμα συνόρων με γείτονές τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της ομάδας, οι οποίες καταγράφουν πολύ χαμηλά κρούσματα, στον τομέα του τουρισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε μία πιο συστηματική συζήτηση μεταξύ τους, που θα αφορά και συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» που θα επιτρέψουν τη μετακίνηση ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, με βάση κανόνες.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, οι πρωθυπουργοί της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν, της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ, της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, της Σιγκαπούρης Λι Σιεν Λουνγκ και της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.

Αποθέωση Κουρτς στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα έχει κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά στον αγώνα κατά του κορονοϊού», τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς σε δηλώσεις του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, αναφερόμενος στη συζήτηση ως προς το άνοιγμα των συνόρων και τις προοπτικές της τουριστικής κίνησης το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως σημείωσε, η Αυστρία ενδιαφέρεται να ανοίξει τα σύνορά της προς χώρες που είναι ασφαλείς, σε κάθε περίπτωση προς Γερμανία και Τσεχία, με τις οποίες βρίσκεται σε επαφή για ένα άνοιγμα των συνόρων. Πρόσθεσε δε πως, σε ό,τι αφορά άλλες χώρες, ενδιαφέρον έχουν όχι μόνον οι χαμηλοί αριθμοί που καταγράφονται εκεί σε σχέση με την επιδημία, αλλά και το ποιος ταξιδεύει σε αυτές τις χώρες.

«Αρχικά, η ίδια η χώρα μπορεί να είναι ασφαλής, αλλά σε ένα δεύτερο επίπεδο τίθεται το ερώτημα, οι Αυστριακοί που ταξιδεύουν σε αυτές τις ασφαλείς χώρες με ποιους ανθρώπους θα συναντηθούν εκεί, καθώς σε αυτές τις ασφαλείς χώρες μπορεί να έχουν ταξιδέψει και άνθρωποι από ανασφαλείς περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, «εκείνο που μπορούμε να εγγυηθούμε για την Αυστρία και που είναι προς συμφέρον του αυστριακού πληθυσμού, αλλά και των ανθρώπων που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας, είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο σε προερχόμενους από χώρες οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς την επιδημία και άρα αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις