Κόσμος

Νεπάλ: Τέλος το «Βιάγκρα των Ιμαλαΐων» λόγω… κορονοϊού

Το κερδοφόρο ετήσιο ταξίδι σε μεγάλο υψόμετρο για τη συγκομιδή του “μύκητα κάμπια”, του “Βιάγκρα των Ιμαλαΐων” όπως αποκαλείται, που πωλείται πιο ακριβά και από τον χρυσό στην Κίνα, θα απαγορευτεί φέτος στο Νεπάλ λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Ο “μύκητας κάμπια” στο Νεπάλ

Από τη θιβετιανή του ονομασία, Yarchagumba, (“φυτό το καλοκαίρι, έντομο το χειμώνα”) ο μύκητας δεν βρίσκεται πάρα μόνο για μερικές εβδομάδες την άνοιξη, σε υψόμετρο άνω των 3.500 μέτρων, τη στιγμή που το παράσιτο αναπτύσσεται έξω από το σώμα της κάμπιας την οποία αποίκησε και σκότωσε.

Η συγκομιδή του Ophiocordyceps sinensis είναι πολύ προσοδοφόρα και κάθε άνοιξη, σπίτια και σχολεία αδειάζουν και χιλιάδες χωρικοί κατακλύζουν τα βουνά, παρά την επικίνδυνη διαδρομή.

Λόγω των περιορισμών που επέβαλε το Νεπάλ για την καταπολέμηση της νέας πανδημίας κορονοϊού, πολλές περιοχές απαγόρευσαν το μάζεμα του “μύκητα κάμπια”

“Ζητήθηκε (…) να μην εκδοθούν άδειες για τη συλλογή του Yarchagumba φέτος”, δήλωσε ο Ουμές Πάντεϊ, επικεφαλής της περιοχής Μπατζάνγκ στο δυτικό Νεπάλ.

Click4more: Δημοσιογράφος κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση τον 94χρονο πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν

Πολλές οικογένειες στα Ιμαλάια εξαρτώνται οικονομικά από τη συλλογή και την πώλησή του, ορισμένοι αντλούν το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου εισοδήματός τους από αυτές τις λίγες εβδομάδες της συλλογής του, που αρχίζουν γενικά γύρω στα μέσα Απριλίου.

Ωστόσο, λόγω του επίμονου χιονιού, η περίοδος της συλλογής φέτος είχε καθυστερήσει.

Μόνο στο Νεπάλ, περίπου τρεις τόνοι Yarchagumba συλλέγονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2016 της Κεντρικής Τράπεζας.

“Είναι η μόνη μου δουλειά, η μόνη μου δυνατότητα να έχω ένα εισόδημα”, εξηγεί ο 29χρονος Χαράκ Σινγκ Ντχάμι, που ζει στην περιοχή Νταρσούλ , στο δυτικό Νεπάλ, και λέει ότι κέρδισε 200.000 ρουπίες πέρυσι (περίπου 1.500 ευρώ) για 300 μανιτάρια.

Το “Βιάγκρα των Ιμαλαϊων” είναι περιζήτητο στην Ασία, όπου οι βοτανολόγοι αναφέρουν ότι ενισχύει τη σεξουαλική επίδοση, βοηθά στη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών και εξισορροπεί το Γιν και το Γιανγκ, καθώς είναι ταυτόχρονα ζώο και μη ζώο. Μπορεί να καταναλωθεί μέσα στο τσάι και στις σούπες.

Ωστόσο, καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει με βεβαιότητα τις φαρμακευτικές ιδιότητες του “μύκητα κάμπια”, που πωλείται, σύμφωνα με ερευνητές, πιο ακριβό από τον χρυσό στο Πεκίνο.

Συγκρούσεις στην Κίνα και το Νεπάλ κατά τη διάρκεια της συλλογής έχουν στοιχίσει τη ζωή ανθρώπων

Το Yarchagumba αναπτύσσεται σε ψυχρές περιοχές και σε μεγάλο υψόμετρο, όπου οι θερμοκρασίες τον χειμώνα πέφτουν κάτω από το μηδέν αλλά όπου το έδαφος δεν έχει μονίμως πάγο.

Σύμφωνα με μελέτες, απειλείται από την υπερεκμετάλλευση και ιδιαίτερα από την υπερθέρμανση των Ιμαλαΐων, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα