Παρασκευή, 19 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Οι κάμερες στις τάξεις, ο Τσίπρας κι ένα συλλαλητήριο

σχολεία

Με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι απαντάνε οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στην απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να τοποθετηθούν κάμερες μέσα στις τάξεις. Μια απόφαση η οποία αναμένεται να σταλεί στα σχολεία μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να εφαρμοστεί από την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εκπαιδευτική κοινότητα από την πρώτη στιγμή αντέδρασε έντονα στην απόφαση της Νίκης Κεραμέως καθώς θεωρεί ότι πέρα απ’ το ότι παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα καθηγητών και μαθητών πρόκειται για ένα αντιεκπαιδευτικό και αντιεπιστημονικό μέτρο το οποίο έχει αμφισβητηθεί έντονα στο εξωτερικό.

Click4more Σχολεία: Χωρίς κάμερες τα μαθήματα – Εξελίξεις και… διευκρινίσεις

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί εάν πρόκειται για υποχρέωση ή δυνατότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και ποιος θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του. Ο διευθυντής του σχολείου, ο Σύλλογος καθηγητών ή ο ίδιος ο εκπαιδευτικός.

Οι δάσκαλοι στον… Τσίπρα

Το θέμα συζήτησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους  Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε  στην απόφαση της κυβέρνησης να φέρει με τροπολογία «την εισαγωγή της βιντεοσκόπησης της διδασκαλίας, της μαθησιακής διαδικασίας». Όπως σημείωσε, η συγκεκριμένη κυβερνητική κίνηση «γεμίζει πολύ έντονα ερωτηματικά και θεωρούμε ότι εδώ τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων».

«Έχουμε εκφράσει την έντονη επιφυλακτικότητα, ζητάμε να τοποθετηθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων. Να δημοσιοποιηθεί η αλληλογραφία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Αρχή», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε: «Ανησυχούμε γιατί αυτό δεν γίνεται – τουλάχιστον όπως εισήχθη – ως ένα έκτακτο μέτρο, θα έχει και προοπτική μονιμότερης εφαρμογής».

Την ίδια στιγμή η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην οποία προσέφυγαν οι εκπαιδευτικοί για τις κάμερες στα σχολεία, διευκρινίζει ότι η «γραπτή συναίνεση για την οποία της μίλησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ήταν παρά οι τεχνικές οδηγίες που δόθηκαν στο υπουργείο Παιδείας για τη σύνταξη της διάταξης και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά συναίνεση, εφόσον ούτε μελέτη αντίκτυπου έχει υπάρξει, ούτε έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που καθορίζει τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις για την απευθείας μετάδοση των μαθημάτων».

Χθες μάλιστα εκπρόσωποι του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος συνομίλησαν  με τον πρόεδρο και μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (μέσω τηλεδιάσκεψης) στα γραφεία της Αρχής. Από την συνάντηση προέκυψαν τα εξής: «Αναδείχθηκε  ότι καμία εφαρμογή δεν μπορεί να έχει η τροπολογία που ψηφίστηκε εφόσον δεν υπάρξει η εκτίμηση αντικτύπου, μια χρονοβόρα επιστημονική μελέτη λόγω της υψηλής επικινδυνότητας του ζητήματος.. Επίσης αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι ακόμα και χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν κάτι αντίστοιχο λόγω των πολύπλοκων τεχνικών και νομικών προβλημάτων που υπάρχουν.

Click4more «Σκοτωμός» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Λόγω της σοβαρότητας και της επικινδυνότητας, για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των ανήλικων μαθητών είναι αυτονόητο ότι απαιτείται διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των γονέων των μαθητών πριν την ολοκλήρωση της εκτίμησης αντικτύπου για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης».

Να σημειωθεί ότι  κυβερνητικός  εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας πριν από δύο μέρες είχε ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση είχε κάνει διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και είχε αναφέρει ότι «έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της και γραπτώς για τη διαδικασία η οποία έχει προκριθεί». «Επομένως – πρόσθεσε ο υπουργός- δεν υπάρχει ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων των παιδιών και έχουν δοθεί κατευθύνσεις για το πώς θα γίνεται η μετάδοση των μαθημάτων».

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ακόμα ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μόλις μια ημέρα πριν την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας όρισε συνεργάτιδά της στη θέση υπευθύνου για την προστασία των δεδομένων, θέση που παρέμενε κενή εδώ και δέκα μήνες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις