ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Με τον καύσωνα προ των πυλών, στην επιφάνεια έρχεται το πρόβλημα με τα κλιματιστικά και τη σωστή χρήση τους. Τι έχουν δηλώσει Τσιόδρας και Χατζηγεωργίου.
Το πρώτο κύμα μίνι καύσωνα φέρνει στην επιφάνεια το πρόβλημα των κλιματιστικών. Σύμφωνα όσα έχει δηλώσει ο Σωτήρης Τσιόδρας, πριν λίγα 24ωρα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετική με τη χρήση κλιματιστικών, είχε δηλώσει ότι “οι κλιματιστικές μονάδες δεν λειτουργούν από μόνες τους ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του κορονοϊού, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση με μηχανικό τρόπο από άτομα που είναι ήδη φορείς”.
Κάποια χαρακτηριστικά μέτρα από την σχετική εγκύκλιο που έχει εκδοθεί:
– Η αύξηση παροχής του νωπού αέρα στις κεντρικές κλιματικές μονάδες
– Η πλήρης αποφυγή της ανακυκλοφορίας του αέρα
– Για τις μονάδες οικιακού τύπου (σ.σ. air condition στο σπίτι) όπου είναι εφικτό να τίθενται εκτός λειτουργίας, ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24/7 με παράλληλη λειτουργία φυσικού αερισμού.
– Οι τακτικές εργασίες αντικατάστασης και συντήρησης των φίλτρων των κλιματιστικών να εκτελούνται με χρήση και λήψη όλων των προστατευτικών μέτρων, όπως ατομική προστασία, αερισμό του χώρου, ασφαλή αποκομιδή των φίλτρων και αναπνευστική προστασία.
Στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα μίλησε ο Μ. Αλεξανδρόπουλος, Ψυκτικός και ιδιοκτήτης εταιρείας συντήρησης κλιματιστικών, για το πώς πρέπει να λειτουργούν σε σπίτια και επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας.
Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, το βασικότερο είναι τα κλιματιστικά να αποφεύγονται όταν αυτό μπορεί να γίνει και να υπάρχει καλός εξαερισμός των χώρων.
“Τα συστήματα κεντρικού κλιματισμού, όταν πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσουν, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε ο αέρας που διοχετεύεται μέσα στο χώρο να είναι κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα φρέσκος, δηλαδή να προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον και να μην γίνεται ανακύκλωση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο γιατρός.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα πρέπει να γίνεται τακτική συντήρηση: “Τα κλιματιστικά πρέπει να καθαρίζονται πολύ πιο τακτικά από μία φορά το χρόνο και θα ληφθούν μέτρα για το τι μέτρα πρέπει να λαμβάνονται από τους ανθρώπους που οι ίδιοι θα ασχοληθούν με τον καθαρισμό, γιατί και εκεί υπάρχει ένας βαθμός επικινδυνότητας”.
Σε ό,τι αφορά τα οικιακά κλιματιστικά και γι’ αυτά υπάρχει σύσταση να μη γίνεται χρήση εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Ωστόσο, εάν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσουμε καλό είναι η χρήση του να γίνεται έχοντας ένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.