Κυριακή, 24 Νοε.
13oC Αθήνα

Ανάσα από το Eurogroup περιμένουν Ελλάδα και εργαζόμενοι

Ανάσα από το Eurogroup περιμένουν Ελλάδα και εργαζόμενοι

Καθοριστικό αναμένεται να είναι το σημερινό Eurogroup για την χώρα και για τους εργαζόμενους, αφού πιθανότητα θα δοθεί ο οδικός χάρτης για την εφαρμογή του προγράμματος SURE, αλλά και θα καθοριστεί το ποσό που θα λάβει η κάθε χώρα.

Στην κυβέρνηση εξάλλου έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της απασχόλησης, θέλοντας να χαθούν όσο το δυνατό λιγότερες θέσεις εργασίας. Στα συναρμόδια υπουργεία και Εργασίας γνωρίζουν άριστα ότι η επιδίωξη να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας είναι ουτοπία. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση στοχεύει στο σημερινό Eurogroup να προσπαθήσει να διεκδικήσει όσα περισσότερα μπορεί από τα κοινοτικά κονδύλια που αναφέρονται στο πρόγραμμα SURE.

Click4more Γενικός διευθυντής eBay στο newsit.gr: «Ετοιμάζουμε επενδύσεις στην Ελλάδα»

Ο Έλληνας υπουργός Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμάται ότι θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές αρχές την άμεση υλοποίηση των πρόσφατων αποφάσεων για την ενίσχυση εργαζόμενων και επιχειρήσεων μέσω του Sure. Ήδη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι από την 1η Ιουνίου θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το  μέτρο της κρατικής επιδότησης των μισθών.

Πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταλήξουν στους όρους, τη μορφή χρηματοδότησης, τα κριτήρια διανομής καθώς και το ύψος των χρημάτων που θα λάβει η κάθε χώρα από αυτό το πρόγραμμα. Οι αρχικοί υπολογισμοί αναφέρουν ότι στην Ελλάδα αντιστοιχεί κονδύλι 1,4 δισ., αλλά όπως ανέφερε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, το τελικό ποσό θα είναι μεγαλύτερο από 1,5 δισ. και ο ευσεβής πόθος είναι να φτάσει τα 2,4 δισ. ευρώ.

Με τα παραπάνω κονδύλια ο προϋπολογισμός θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια για τη στήριξη της απασχόλησης μέσω της επιδότησης μέρους των απωλειών στους μισθούς των εργαζόμενων που θα τεθούν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας και μερικής απασχόλησης καθώς και κάλυψης τμήματος των ασφαλιστικών εισφορών. Βεβαίως η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει με σύνεση αυτούς τους πόρους, αφού δεν πρόκειται για επιχορηγήσεις αλλά για δάνεια από την Κομισιόν τα οποία συνοδεύονται από ανάλογες εγγυήσεις.

Οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι οι εξής:

  • Να αποφευχθούν οι μαζικές καταγγελίες συμβάσεων.
  • Να μην χαθεί σημαντικό μέρος του εισοδήματος για τους εργαζομένους που όλο το προηγούμενα χρόνια, ελέω μνημονίων, σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της επιστροφής.
  • Να θεσπιστούν μέτρα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μαζικής εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονικά περίοδο για τα δημόσια οικονομικά.

Τι φέρνει η “βραχεία εργασία” για τους εργαζόμενους

Η κεντρική ιδέα του προγράμματος «βραχείας εργασίας» είναι η εξής: Ο εργοδότης να έχει το δικαίωμα να θέτει εργαζομένους που μέχρι τώρα απασχολούνταν με πλήρες ωράριο είτε σε καθεστώς μερικής απασχόλησης (δηλαδή, απασχόληση για λιγότερες από 8 ώρες ημερησίως) είτε σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας.

Για να μην χάνει ο εργαζόμενος μεγάλο μέρος του μισθού του, το Δημόσιο θα παρεμβαίνει και θα καταβάλλει ένα μέρος της διαφοράς του μισθού που δεν θα πληρώνει ο εργοδότης. Στη Γαλλία, η αποζημίωση φθάνει έως και το 86% επί της διαφοράς, ενώ κοντά στο 80% φθάνει η αναπλήρωση σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Γερμανία. Τα ποσοστά στην Ελλάδα, τα οποία εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται από 40% έως 60%, θα «κλειδώσουν» αφού οριστικοποιηθούν οι όροι δανειοδότησης της χώρας μέσω του προγράμματος SURE, όπως επίσης το ακριβές ποσό που θα μπορεί να «σηκώσει» η Ελλάδα μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.

Δύο είναι τα σενάρια για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η κρατική επιδότηση

  • Το πρώτο ο πρώτο αφορά την επιδότηση μέρους της απώλειας μισθού όσων επιστρέψουν στην εργασία με χαμηλότερες αποδοχές. Με βάση αυτό το κράτος θα δίνει π.χ. το 50% της απώλειας, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι θα το καταβάλει ο εργοδότης. Για παράδειγμα, αν προ κρίσης ο εργαζόμενος έπαιρνε 1.000 ευρώ και μετά την κρίση 500 ευρώ, το κράτος θα του έδινε επιπλέον 250 ευρώ.
  • Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κρατική επιδότηση του 40% του μισθού (όχι των απωλειών του μισθού) που είχε ένας εργαζόμενος πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Το υπόλοιπο 60% θα το καταβάλλει κανονικά ο εργοδότης. Για παράδειγμα, αν ο μισθός του εργαζομένου ήταν προ κρίσης 1.000 ευρώ, το κράτος θα επιδοτήσει τα 400 ευρώ και ο εργοδότης θα καταβάλει τα υπόλοιπα 600 ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις