Όποιος είναι ηλικίας πέντε ετών και άνω και εμφανίζει κρούσματα κορονοϊού θα μπορεί να κάνει διαγνωστικό τεστ στη Βρετανία όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανανέωση της λίστας που περιλαμβάνει τα συμπτώματα της ασθένειας – καθώς προστέθηκαν σήμερα η απώλεια στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης – όπως και στην οικονομική στήριξη των κέντρων φροντίδας στη Βρετανία με 600 εκατομμύρια λίρες.
Απαντώντας σε ερώτηση του σκιώδους υπουργού Υγείας Τζόναθαν Άσγουορθ, είπε ότι το 62% των κέντρων φροντίδας της Αγγλίας δεν εκδήλωσαν περιστατικά της νόσου και ότι δεν υπήρξε μεγάλος αριθμός μετακίνησης ασθενών από τα νοσοκομεία στα κέντρα, όταν πρωτοεκδηλώθηκε η πανδημία.
Για την εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών, είπε ότι έχουν προσληφθεί 21.000 άτομα – εκ των οποίων οι 750 είναι επαγγελματίες υγείας – δηλαδή πολύ περισσότεροι από τον αριθμό των 18.000 που είχε θέσει η κυβέρνηση για την λειτουργία της σε εθνικό επίπεδο, μετά την πιλοτική εφαρμογή της στο νησί Γουάιτ. Δήλωσε ότι η δοκιμή στο νησί ήταν επιτυχημένη και ότι ετοιμάζεται η ανάπτυξη της λειτουργίας της σε όλη τη χώρα.
Σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που δοκιμάζει ερευνητική ομάδα ινστιτούτου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και η οποία έχει ήδη συνάψει συμφωνία με την πολυεθνική εταιρεία AstraZeneca για την παραγωγή του, εάν αποδειχθεί ότι είναι κατάλληλο, ο Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι θα διατεθούν 100 εκατομμύρια δόσεις για τη Βρετανία.
Κάθε τρεις εβδομάδες θα επανεξετάζεται η καραντίνα στις αφίξεις από το εξωτερικό
Η καραντίνα 14 ημερών που θα επιβάλλεται στις αφίξεις στη Βρετανία από το εξωτερικό θα επανεξετάζεται κάθε τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ο οποίος διευκρίνισε ότι το επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες για το πως θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο σύστημα.
«Όταν τεθούν σε ισχύ οι κανόνες της καραντίνας θα αποτελέσουν αντικείμενο επανεξέτασης κάθε τρεις εβδομάδες», ώστε να συμβαδίζουν με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές συμβουλές, είπε.
Μέχρι στιγμής, κάθε τρεις εβδομάδες επανεξετάζονται οι περιορισμοί του lockdown εξαιτίας του κορονοϊού, με βάση τα νέα δεδομένα από την ειδική επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά την εξαίρεση της Γαλλίας από την καραντίνα, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν ήταν σωστός ισχυρισμός ότι πρόκειται να υπάρξει εξαίρεση μόνο για την Γαλλία» και πρόσθεσε ότι στην κοινή ανακοίνωση των κυβερνήσεων Βρετανίας και Γαλλίας που είχε εκδοθεί μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την σταδιακή χαλάρωση κάποιων περιορισμών, αναφερόταν ότι «δεν θα υπάρξει καραντίνα σε σχέση με τη Γαλλία, αυτή τη στιγμή».
Και ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, δήλωσε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει τις λεπτομέρειες για το σχέδιό της για την καραντίνα σύντομα και ότι το σχέδιο αυτό θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου μήνα. Διευκρίνισε ότι αρχικά θα αφορά όλους, αλλά στη συνέχεια θα εξετάζονται οι περιπτώσεις των χωρών που θα εξαιρούνται από την καραντίνα, κυρίως αυτές που έχουν μικρό αριθμό περιστατικών κορονοϊού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ