Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Ο κορονοϊός μπορεί να μεταλλάσσεται με άγνωστους τρόπους! Νέα τρομακτικά δεδομένα

κορονοϊός

Κινέζοι γιατροί διαπιστώνουν πως ο νέος κορονοϊός αλλάζει “συμπεριφορά” συγκρίνοντας τα δεδομένα που προκύπτουν από την νέα εστία στην βορειοανατολική Κίνα σε σχέση με τα περιστατικά στην αρχική του εστία της πόλης Γουχάν.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο κορονοϊός μεταβάλλεται κατά άγνωστους τρόπους περιπλέκοντας τις προσπάθειες για την αντιμετώπισή του.

click4more: Μόσιαλος: Όσοι νόσησαν από κορονοϊό δυο φορές δεν τον μεταδίδουν

Σύμφωνα με τον κορυφαίο κινέζο εντατικολόγο Τσιού Χαϊμπό που μίλησε στην κρατική τηλεόραση της Κίνας, διαπιστώθηκε ότι ασθενείς στις περιοχές Τζιλίν και Χελονγκτζιάνγκ φέρουν τον ιό για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και χρειάζεται παρέλευση μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος σε σύγκριση με τα περιστατικά της Γουχάν για να διαγνωσθούν αρνητικοί.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι ασθενείς στην νέα εστία είναι φορείς του ιού για μεγαλύτερο διάστημα της μίας ή δύο εβδομάδων που είχε παρατηρηθεί στην Γουχάν πριν αναπτύξουν τα πρώτα συμπτώματα, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των αρχών στον εντοπισμό των φορέων και την πρόληψη της διάδοσης της ασθένειας.

Μετάδοση μέχρι και στα 5,5 μέτρα

Την ίδια ώρα, έρευνα με επικεφαλής Έλληνα επιστήμονα αποδεικνύει πως ακόμη και ένα ελαφρύ αεράκι με ταχύτητα τεσσάρων χιλιομέτρων την ώρα μπορεί να μεταφέρει τα σταγονίδια του σάλιου, μετά από βήχα και ο κορονοϊός να μεταδοθεί έως και σε απόσταση έως 5,5 μέτρων!

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι τρέχουσες οδηγίες για τήρηση αποστάσεων έως δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων προς αποφυγή μετάδοσης της νόσου Covid-19, ίσως δεν είναι επαρκείς σε όλες τις περιπτώσεις.

click4more: Βραζιλία: Μακάβριο ρεκόρ! Πάνω από 1.000 νεκροί από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Δρικάκη του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Physics in Fluids» του αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής, δημιούργησαν μια υπολογιστική προσομοίωση, η οποία υπολογίζει πόσο μακριά από ένα άτομο που βήχει μπορούν να ταξιδέψουν τα σταγονίδια του σάλιου του, τα οποία ίσως περιέχουν τον κορονοϊό.

Το νέο μαθηματικό μοντέλο λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους, όπως την υγρασία, τη δύναμη διασποράς των σωματιδίων, την αλληλεπίδραση των μορίων του αέρα και του σάλιου, τη μετατροπή των σταγονιδίων σε υδρατμούς κ.α. και στη συνέχεια κάνει εκτιμήσεις με βάση διαφορικές εξισώσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις