Δευτέρα, 25 Νοε.
11oC Αθήνα

Κίνδυνος να γίνουν και φέτος κάρβουνο τα δάση στην Αυστραλία

Κίνδυνος να γίνουν και φέτος κάρβουνο τα δάση στην Αυστραλία

Μια έρευνα στην Αυστραλία προειδοποιεί αυστηρά πως οι φονικές πυρκαγιές μπορούν να γίνουν συχνότερες και να διαρκούν περισσότερο.

Η κυβέρνηση στην Αυστραλία έχει δεχθεί σκληρή κριτική για την διαχείριση της καταστροφής, ειδικά ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ο οποίος είχε αναχωρήσει για διακοπές στη Χαβάη εν μέσω κρίσης, είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο την έναρξη της έρευνας αυτής.

Η βασιλική επιτροπή έρευνας, που έχει επιφορτιστεί να εξεύρει λύσεις προκειμένου να βελτιωθεί η προετοιμασία της Αυστραλίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές, άκουσε σήμερα έναν εξέχοντα επιστήμονα να εξηγεί πως αυτό που συνέβη το προηγούμενο καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο δεν ήταν ένα «μοναδικό γεγονός».

Ο αξιωματούχος για την παρακολούθηση του κλίματος στο πλαίσιο του Γραφείου μετεωρολογίας, Καρλ Μπραγκάνζα, δήλωσε ότι η παρατεταμένη ξηρασία είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία

Υπογράμμισε επίσης πως αυτές οι δασικές πυρκαγιές συνδέονται με μια υποκείμενη κλιματική τάση, που εμφανίστηκε στη διάρκεια αυτού του αιώνα, και η οποία «θέτει εν αμφιβόλω αυτό που σκεπτόμασταν ότι είναι, μέχρι τότε, οι μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές».

«Δεν είναι ένα μοναδικό γεγονός που εξετάζουμε εδώ», είπε. «Η συχνότητα τέτοιων γεγονότων, αν δείτε τα ιστορικά στοιχεία, φαίνεται να αυξάνεται».

«Αν δείτε πίσω στον 19ο και 20ό αιώνα, αυτές οι μεγάλες πυρκαγιές δεν ήταν τόσο συχνές όπως αυτές αυτού του αιώνα».

Οι επιστήμονες λένε πως η κλιματική αλλαγή παρατείνει τη διάρκεια των καλοκαιριών και τα καθιστά πιο επικίνδυνα, ενώ η χειμερινή περίοδος είναι πιο σύντομη, κάτι που καθιστά την εργασία με σκοπό την πρόληψη αυτών των πυρκαγιών πιο δύσκολη.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες κατοικίες καταστράφηκαν στη διάρκεια αυτών των πυρκαγιών που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και τελείωσαν τον Φεβρουάριο.

Κάποιοι άνθρωποι έχασαν τα πάντα και εξακολουθούν να ζουν σε προσωρινά ή αυτοσχέδια καταλύματα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η μάχη κατά των πυρκαγιών στην Αυστραλία έχει αποτελέσει ήδη αντικείμενο πολλών ερευνών, με μέτρια αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ορισμένα μέτρα που είχαν προταθεί στα χρόνια του 1930, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις