Οδηγίες προς τους γιατρούς για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση του φαρμάκου υδροξυχλωροκίνη σε παθήσεις για τις οποίες δεν έχει εγκριθεί, εξέδωσε η παρασκευάστρια εταιρεία της. Στις παθήσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται η λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19.
Η υδροξυχλωροκίνη (εμπορική ονομασία: Plaquenil) είναι εγκεκριμένη για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Ασκεί επίσης ευεργετική επίδραση στον ερυθηματώδη λύκο και στην οξεία ή χρόνια ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο δοκιμάζεται και ως πιθανή θεραπεία σε ασθενείς με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.
Οι νέες οδηγίες δημοσιοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι εξαιρεί προσωρινά την υδροξυχλωροκίνη από την μελέτη SOLIDARITY. Η μελέτη αυτή άρχισε πριν από δύο μήνες, για να αξιολογήσει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τεσσάρων φαρμάκων και φαρμακευτικών συνδυασμών εναντίον του κορονοϊού.
Click4more: Κορονοϊός: Παγκόσμιο ντόμινο εξελίξεων με την χλωροκίνη! «Δεν παίρνει κανένας Έλληνας ασθενής»
Όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Dr Tedros Ghebreyesus, σχεδόν 3.500 ασθενείς από 17 χώρες του κόσμου έχουν ήδη ενταχθεί στη μελέτη. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς στη μελέτη έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερα από 400 νοσοκομεία σε 35 χώρες.
Μία από τις τέσσερις θεραπείες ήταν η υδροξυχλωροκίνη, η οποία όμως προσωρινά εξαιρέθηκε. Και αυτό, διότι μία μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, έδειξε ότι το φάρμακο συσχετίζεται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως οι επιστήμονές του πρέπει να εξετάσουν αναλυτικά τα στοιχεία για να αποφασίσουν τι θα γίνουν στη συνέχεια.
Οι νέες οδηγίες
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις νέες οδηγίες για την υδροξυχλωροκίνη που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει Άδεια Κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της COVID-19 πουθενά στον κόσμο.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η συνταγογράφησή της για τον Covid-19 είναι εκτός ένδειξης και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έλλειψης ειδικής θεραπείας. Ωστόσο, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της έναντι του COVID-19 δεν έχουν ακόμα τεκμηριωθεί. Βρίσκονται όμως σε εξέλιξη διεθνείς κλινικές μελέτες για να αποσαφηνίσουν τη θέση της στη θεραπεία της νόσου.
Ωστόσο για λόγους εκτάκτων αναγκών, η υδροξυχλωροκίνη έχει συμπεριληφθεί στα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.
Click4more: Εφιαλτική προειδοποίηση ΠΟΥ για «άμεση δεύτερη κορύφωση» του κορονοϊού – «Σφαλιάρα» σε Τραμπ
Προκειμένου, όμως, να χορηγηθεί, οι γιατροί πρέπει να συμμορφώνονται με την κείμενη νομοθεσία που ρυθμίζει τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων.
Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι το φάρμακο σχετίζεται με ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:
-
Σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες
-
Σοβαρή υπογλυκαιμία (κυρίως σε ασθενείς με διαβήτη)
-
Βλάβες αμφιβληστροειδούς
-
Αιμόλυση (σε άτομα με έλλειψη ενζύμου G6PD)
-
Νευρολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα.
Επιπλέον, «η εκτός ένδειξης χορήγηση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με λοίμωξη από COVID-19 και υποκείμενα καρδιολογικά, νευρολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα, δύναται να επιδεινώσει την κλινική τους κατάσταση», υπογραμμίζεται στις οδηγίες.
Η παράταση του διαστήματος QT
Η υδροξυχλωροκίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει τη λεγόμενη παράταση του διαστήματος QTπου οδηγεί σε αρρυθμίες. Αυτές είναι πιθανότερες ειδικά σε ασθενείς με ορισμένους παράγοντες κινδύνου. Επιπλέον, τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι αναφορές για σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή περιστατικά:
-
Παράτασης του διαστήματος QT
-
Συγκοπής
-
Καρδιακής ανακοπής
-
Αιφνιδίου θανάτου
Τα περιστατικά αυτά συσχετίζονται χρονικά με την ταυτόχρονη χρήση της υδροξυχλωροκίνης με άλλα φάρμακα, όπως η αζιθρομυκίνη.
Επομένως, συνιστάται στους επαγγελματίες Υγείας να είναι προσεκτικοί με την εκτός ένδειξης χρήση της υδροξυχλωροκίνης. Πρέπει επίσης να λαμβάνουν το πλήρες ιατρικό ιστορικό των ασθενών. Τέλος, αν οι ασθενείς διαθέτουν ορισμένους παράγοντες κινδύνου, πρέπει να νοσηλεύονται υπό συνεχή παρακολούθηση.
Για το πλήρες κείμενο των νέων οδηγιών ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.
Πηγή: iatropedia