Τετάρτη, 11 Σεπτ.
29oC Αθήνα

Ο «ενήλικας» ΣΥΡΙΖΑ και τα εσωκομματικά μηνύματα Τσίπρα

Ο «ενήλικας» ΣΥΡΙΖΑ και τα εσωκομματικά μηνύματα Τσίπρα

Για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ που ενηλικιώθηκε και σήμερα εμφανίζεται πιο ώριμος από ποτέ μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ξεκαθαρίζοντας, για μια ακόμη φορά, ότι ο μετασχηματισμός του κόμματος του θα προχωρήσει ό,τι και να γίνει και παρά τις οποίες αναταράξεις.

«Έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι μια απόφαση ειλημμένη, δεν αφορά πρόσωπα, αφορά πολιτικές. Αγαπώ και εκτιμώ όλους τους συντρόφους μου, παλιούς και καινούργιους. Όμως, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά».

Click4more Τσίπρας: Δεν είμαστε και φίλοι με τον Μητσοτάκη – Άλλο κόμμα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε μάλιστα γιατί τα κόμμα του ακολουθεί σήμερα αυτή την αντιπολιτευτική τακτική για την οποία μάλιστα έχει δεχθεί ο ίδιος εσωκομματική κριτική. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το κόμμα που έκανε αντιπολίτευση το 2010 – 2012, ενηλικιώθηκε σε δύσκολες συνθήκες και σήμερα καταλαμβάνει έναν ευρύτατο χώρο από το κέντρο και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Και εγώ γνωρίζω και πάρα πολλούς κεντρώους και δεξιούς που ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ άρα είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά στην εσωστρέφεια που υπάρχει μερικές φορές στον ΣΥΡΙΖΑ για διάφορα θέματα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Ο Κάρολος Μαρξ, παρά τα πολλά θεωρητικά που έχει πει, είχε πει και κάτι πολύ ανθρώπινο, είχε πει ότι “τίποτε το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο”. Είχε πει αυτή τη φράση την οποία τη θυμάμαι κάθε φορά. Λοιπόν, όλα αυτά που λέτε είναι ανθρώπινα. Δηλαδή και η ανάγκη των ανθρώπων να διεκδικούν περισσότερο ζωτικό χώρο είτε σε μια οικογένεια είτε σ’ ένα κόμμα. Εγώ θα σας πω μόνο ένα πράγμα: Διακρίνω ότι αυτή τη στιγμή εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας δεν υπάρχουν ουσιαστικές στρατηγικές και ιδεολογικές διαφωνίες. Υπάρχουν διαφωνίες για την τακτική, διαφωνίες για την αντιπολίτευση…».

Και πρόσθεσε: «Σε όλα τα μεγάλα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές φωνές, διαφορετικές τάσεις, είναι πολυσυλλεκτικά τα κόμματα. Πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές τάσεις. Εγώ πιστεύω απολύτως ότι σ’ ένα με δυο χρόνια από σήμερα θα έχει ανασυγκροτηθεί πλήρως η εσωκομματική γεωγραφία του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Και θα έχει αναδιαταχτεί και τόσο γιατί, ξέρετε, τα γεγονότα είναι αυτά και η στάση απέναντι στα γεγονότα που διατάσσουν  με βάση τις πολιτικές τοποθετήσεις το εσωτερικό των κομμάτων. Αν αυτοί που σήμερα μοιάζουν να είναι στα αριστερά μπορεί αύριο να είναι στα δεξιά και αυτοί που είναι στα δεξιά, αύριο να είναι στα αριστερά.

Όμως, νομίζω ότι είναι μια ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να αποκτήσει ένα σύγχρονο, ισχυρό και μαζικό κόμμα της Αριστεράς. Να είναι η καρδιά της Προοδευτικής και Δημοκρατικής Παράταξης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε πιο δυναμικά την πρότασή του για συμπόρευση με τη Φώφη Γεννηματά μέσα σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο λέγοντας: «Εμείς καταθέτουμε μια ειλικρινή πρόταση συζήτησης και προγραμματικού διαλόγου πάνω στο τραπέζι. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι αυτές που έφεραν πολλά δεινά στο παρελθόν και ενδεχομένως να φέρουν και στο παρόν και στο μέλλον. Άρα είναι μια ειλικρινής πρόταση – και μιας και δεν έχουμε χρόνο – ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα να οργανώσετε ένα debate για να τη συζητήσουμε δημόσια».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις