Δευτέρα, 25 Νοε.
7oC Αθήνα

Αυστρία: Ποινές που επιβλήθηκαν για παράβαση της καραντίνας πιθανόν να ακυρωθούν

Αυστρία: Ποινές που επιβλήθηκαν για παράβαση της καραντίνας πιθανόν να ακυρωθούν

Ποινές που επιβλήθηκαν για παράβαση των περιορισμών λόγω κορονοϊού στην Αυστρία, πιθανόν να ακυρωθούν, αν ληφθεί ως δεδικασμένο ακυρωτική απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Βιέννης.

Συγκεκριμένα, σε χιλιάδες πολίτες στη Βιέννη επιβλήθηκαν ποινές και πρόστιμα στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού επειδή, για παράδειγμα, δεν είχαν κρατήσει την ελάχιστη απόσταση από άλλους ανθρώπους, ωστόσο τώρα φαίνεται ότι προσφυγές μπορούν ενδεχόμενα να οδηγήσουν στην άρση των ποινών.

Αποσπάσματα των κανονισμών για τον κορονοϊό, που εκδόθηκαν γρήγορα, ήταν προφανώς νομικά λανθασμένα, όμως στη βάση τους είχαν υποβληθεί 11.100 μηνύσεις μόνο στη Βιέννη και επιπλέον, υπήρχαν χιλιάδες πρόστιμα που πληρώθηκαν άμεσα επί τόπου σε αστυνομικά όργανα.

Τώρα, ωστόσο, όλα αυτά τίθενται υπό αμφισβήτηση με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου της Βιέννης που αφορά την υπόθεση νεαρού κάτοικου της πρωτεύουσας, ο οποίος κλήθηκε να πληρώσει 500 ευρώ επειδή είχε επισκεφθεί έναν φίλο στο διαμέρισμά του – καθαρά για διασκέδαση και χωρίς κάποιον επείγοντα λόγο.

Ανέτρεψε την απόφαση ο δικαστής 

Ένας δικαστής όμως ανέτρεψε αυτή την απόφαση της δημοτικής περιφερειακής αρχής “επειδή, σε αντίθεση με τη νομική γνώμη της περιφερειακής υπηρεσίας, δεν χρειαζόταν ένας συγκεκριμένος σκοπός για τον οποίο επιτρεπόταν η δημόσια έξοδος”, δήλωσε η Μπέατριξ Χόρνσαλ, εκπρόσωπος του Διοικητικού Δικαστηρίου της Βιέννης.

Προφανώς, σύμφωνα με την ίδια, μπορούσε κάποιος να επισκεφτεί φίλους και επίσης να παραμείνει σε εξωτερικό χώρο χωρίς λόγο – σε αντίθεση με τις τότε δημόσιες πολιτικές ανακοινώσεις.

Το λανθασμένο του αντίστοιχου κανονισμού επιβεβαιώνει σε σημερινές δηλώσεις του και ο γνωστός Αυστριακός συνταγματολόγος Μπερντ-Κρίστιαν Φουνκ, επισημαίνοντας πως “από την αρχή, αυτός ήταν ένας κάπως ατυχής κανονισμός και κατασκεύασμα, και η ουσία ήταν ότι το διάταγμα δεν ήταν σύμφωνο ούτε με το γράμμα ούτε με το πνεύμα του νόμου”. Συνεπώς όταν απαγορεύτηκε η είσοδος σε δημόσιους χώρους, οι εξαιρέσεις για ουσιαστικούς και επομένως επιτρεπόμενους σκοπούς, δεν ανταποκρίνονταν στις νομικές απαιτήσεις, όπως δήλωσε.

Πρόκειται για ένα γεγονός που τώρα οδηγεί σε ενέργειες του Διοικητικού Δικαστηρίου, διότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 161 προσφυγές κατά ποινικών αποφάσεων από τις δημοτικές αρχές και σε 13 υποθέσεις υπήρξε ήδη μια απόφαση, με την οποία κυρίως μειώθηκε κάπως η ποινή και η δίκη περατώθηκε, ενώ στο μέλλον μπορεί να ακολουθήσουν περισσότερες προσφυγές.

Σύμφωνα πάντως με τον Μπερντ-Κρίστιαν Φουνκ, κάποιος ο οποίος έχει ήδη πληρώσει το πρόστιμο και άρα έχει καταστήσει νομικά υφιστάμενη την επιβολή ποινής, δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα πάρει τα χρήματά του πίσω.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις