Στην Αίγυπτο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την Πέμπτη (18.0.2020) όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι (Abdel Fattah el – Sisi). Η ελληνική πλευρά δίνει έμφαση στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αμέσως μετά τις συνομιλίες με τον Αλ Σίσι, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukri), με τον οποίον θα συνομιλήσουν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει μαζί του στο Κάιρο όλη την ελληνική τεχνική ομάδα, προκειμένου να “ξαναπιάσει” το νήμα της διαπραγμάτευσης οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο, λίγες ημέρες μετά την ιστορική συμφωνία Ιταλίας – Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της ενεργητικής διπλωματίας της Αθήνας σε κάθε κατεύθυνση, ο Νίκος Δένδιας είχε την Τρίτη (16.06.2020) κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.
Δένδιας – Λιβύη – Ερντογάν
Πάντως, το θέμα της ΑΟΖ με την Αίγυπτο ενέχει σαφώς μεγαλύτερες δυσκολίες παρά τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς για εντατικοποίηση των συνομιλιών αλλά και τις εξαιρετικές διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου.
Τα τελευταία χρόνια στην εξουσία στην Αίγυπτο βρίσκεται άλλωστε η κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που, σε αντίθεση με την προηγούμενη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μοχάμεντ Μόρσι, έχει κάκιστες σχέσεις με την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που κάνει τη συγκυρία ευνοϊκότερη για την Ελλάδα.
Επιπλέον, οι διακηρύξεις του “Σουλτάνου” για γεωτρήσεις ακόμα και ανοιχτά της Λιβύης, η παρουσία σχεδόν του μισού τουρκικού στόλου στην περιοχή, αλλά και η πρόθεση Ερντογάν να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στη “γειτονιά” της Αιγύπτου, φαίνεται να έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην κυβέρνηση Σίσι και ξυπνά μνήμες Οθωμανικής κυριαρχίας στον αραβικό κόσμο γενικότερα.
πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ