Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο για την μειωμένη προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων για το 2021, που έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Μάλιστα και οι δύο την έχουν χαρακτηρίσει ως γενναία. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα και η κατεύθυνση είναι να υπάρξει μείωση που θα είναι κλιμακωτή και θα φτάνει ακόμη και το 100%, για τις επιχειρήσεις εκείνες που αποδεδειγμένα κινούνται προς ζημιές το 2020.
Το σχέδιο της κυβέρνησης
Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ένα σχέδιο που θα είναι εξατομικευμένο για την κάθε επιχείρηση και έτσι θα προκύπτει ένα διαφορετικό ποσοστό μείωσης, ανάλογα πάντα με τις επιδόσεις της την χρονιά που τρέχει. Αντίθετα θα υπάρξουν και περιπτώσεις που το μέτρο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται κανονικά. Και βέβαια θα αφορά επιχειρήσεις που δεν υπέστησαν την παραμικρή ζημιά από την πανδημία ή αυτή θα είναι πολύ μικρή.
Όπως αναφέρουν πηγές που πρόσκεινται στο υπουργείο Οικονομικών η προκαταβολή φόρου θα είναι μηδενική για όσους έχουν φέτος οριακά κέρδη ή ζημιές και θα κλιμακώνεται ανάλογα με την πραγματική εικόνα των οικονομικών τους στοιχείων.
click4more: Άνοιξε ο τουρισμός! Τι ισχύει και ποιες χώρες “κόβονται” – Νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις
Από την άλλη πλευρά, προκαταβολή φόρου στο 100%, όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, θα ισχύσει μόνο για όσους βγαίνουν αλώβητοι από την κρίση λόγω πανδημίας.
Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μπορέσει να υλοποιήσει το παραπάνω σχέδιο για τον προσδιορισμό της φετινής προκαταβολής φόρου θα λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία τα οποία έχει ήδη στη διάθεσή του για τον τζίρο και τον ΦΠΑ το πρώτο πεντάμηνο του έτους καθώς οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί, έχουν δηλώσει τα στοιχεία τους προκειμένου να ενταχθούν στα διαφορετικά μέτρα στήριξης τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί.
Παράλληλα από την διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα έρθει να προσδώσει και συμπληρωματικά στοιχεία, ώστε να υποδείξει τα δημοσιονομικά περιθώρια και το εύρος της παρέμβασης.
Οι προσδοκίες
Η κίνηση αυτή με την μείωση της προκαταβολής φόρου εκτιμάται ότι θα έχει θετικές επιδράσεις τόσο στη ρευστότητα των επιχειρήσεων όσο και στα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας για το επόμενο έτος.
Και αυτό διότι ακόμη και στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις κατάφερναν και πλήρωναν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους, αυτό θα σήμανε ότι θα υπήρχαν αυξημένες επιστροφές φόρου για το 2021, στο, βαθμό όπου οι επιχειρήσεις στο τέλος της ημέρας θα έκλειναν τη χρήση με ζημιές παρά με κέρδη.
Ήδη ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει τονίσει πως η έννοια της προκαταβολής φόρου δεν συμβαδίζει φορολογικά με εταιρείες που εμφανίζουν ζημιές και το Γενικό Λογιστήριο κάνει τους λογαριασμούς για τις τελικές ανακοινώσεις.
Έρχεται και 3η Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στα μέσα Ιουλίου, όταν επίσης αναμένεται να ανοίξει την κάνουλα των πληρωμών και για τον δεύτερο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέσω του δεύτερου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να πιστωθούν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς περισσοτέρων από 100.000 επιχειρήσεων.
Στον δεύτερο κύκλο, αιτήσεις υπέβαλαν 139.041 επιχειρήσεις και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ βρίσκονται πλέον στη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων, ώστε το αργότερο στις 20 Ιουλίου, τα κεφάλαια να έχουν πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει έναν ακόμα, τρίτο κύκλο ενισχύσεων υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, διαπιστώνοντας πως το μέτρο οδηγεί σε άμεση ανάσα ρευστότητας στην οικονομία, λειτουργώντας πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα παραδοσιακά κανάλια δανεισμού.
Ο τρίτος κύκλος, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, αναμένεται τον Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που θα προκύψουν το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, με τις πληρωμές να ακολουθούν στο διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.