Με την ελληνική οικονομία να έχει μόλις εξέλθει από μία μακρόχρονη οικονομική κρίση, αλλά και μία υγειονομική κρίση που παγκοσμίως «καθήλωσε» εταιρείες κι επενδύσεις, ο Γιώργος Κουφόπουλος διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής επενδύσεων της 3Κ Investment Partners αναλύει στη Μαίρη Παπακωνσταντίνου και το newsit.gr, το οικονομικό περιβάλλον και τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργεί η παγκόσμια κρίση.
«Έχουμε μία άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση, λόγω του κορονοϊού. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί τελικά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ακόμα κι αν υπάρξει ένα δεύτερο lockdown δεν θα είναι τόσο εκτεταμένο όσο ήταν την άνοιξη. Σίγουρα η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά θα περάσει, όπως και όλες οι κρίσεις σε παλαιότερες περιόδους. Ένας από τους βασικούς κανόνες επενδύσεων είναι ότι επενδύουμε στις δυσκολίες και όχι όταν όλα είναι ρόδινα. Άρα κάποιος θα πρέπει να αρχίσει να χτίζει ένα χαρτοφυλάκιο. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει σε ένα με δύο χρόνια, αλλά κάποιος πρέπει να επενδύει σε βάθος χρόνου, καθώς η ανθρωπότητα προχωράει και οι συνθήκες φαίνεται ότι θα γίνουν θετικές».
Η εικόνα και οι προοπτικές του Χρηματιστηρίου
«Γενικά το Χρηματιστήριο σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί ένας από τους βασικούς πυλώνες χρηματοδότησης των εταιρειών αλλά και συμμετοχής των ανθρώπων, που επενδύουν σε μετοχές είτε άμεσα ως φυσικά πρόσωπα, είτε μέσω συνταξιοδοτικών ταμείων, που αγοράζουν μερίδια εταιρειών. Το να κοιτάμε απλά το δείκτη του Χρηματιστηρίου δεν είναι και το πλέον αντιπροσωπευτικό. Υπάρχουν πάρα πολλές εισηγμένες εταιρείες με καλή κερδοφορία που δίνουν μέρισμα ή ανεβαίνει η τιμή της μετοχής τους. Πρέπει να κοιτάμε τις προοπτικές τους. Όταν κάτι πάει άσχημα δεν σημαίνει ότι θα πηγαίνει για πάντα. Η οικονομία έχει περάσει μεγάλα διαστήματα που δεν απέδιδε όσο πρέπει. Έχουμε χάσει το 25% του ΑΕΠ μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πηγαίνει για πάντα έτσι. Είμαστε μέλος της Ε.Ε., έχουμε ένα πολύ ισχυρό νόμισμα, έχουμε δομές και υποδομές για να πάμε μπροστά. Δεν πρέπει να κοιτάμε τον καθρέφτη, αλλά και πίσω απ’ αυτόν».
Προδιαγραφές για να επενδύσουμε σε μία εταιρεία
«Όταν κάποιος διαθέτει ένα μικρό ποσό, πρέπει να επενδύσει σε ένα αντικείμενο που το καταλαβαίνει για να μπορεί να διαπιστώσει ακόμα και μόνος του εάν έχει αξία, εάν μία εταιρεία για παράδειγμα έχει προοπτικές να επεκταθεί εκτός συνόρων και να φανταστεί πώς θα είναι μετά από χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό να διαβάσει κάποιος τον ισολογισμό της εταιρείας, να δει εάν έχει κεφάλαια πίσω της και να ελέγξει την ομάδα διοίκησης. Ειδικά το θέμα του management είναι πολύ σημαντικό, η διοίκηση είναι σαν τον προπονητή μιας ομάδας»
Οι επενδύσεις σε ακίνητα και οι ευκαιρίες στην κτηματαγορά
«Το ακίνητο είναι συνδεδεμένο με τη ψυχοσύνθεση του Έλληνα. Να έχει κεραμίδι, κάτι στέρεο. Και δεν είναι και παράλογο, καθώς δεν θέλει να δεσμεύεται με ενοίκιο ή δάνειο. Το ποσοστό των αποταμιεύσεων των Ελλήνων είναι δυσανάλογα μεγάλο υπέρ των ακινήτων σε σχέση με κάθε είδους άλλες επενδυτικές δυνατότητες που έχει και σε αυτές βάζω και τις μετοχές εισηγμένων. Δεν λέμε αν οι επενδύσεις σε ακίνητα είναι σωστές ή αποδοτικές. Αυτό που λέμε είναι μην παραβλέπετε το γεγονός ότι υπάρχουν εισηγμένες με πολύ καλές προοπτικές που είναι χρήσιμο να επενδύει σε αυτές, ώστε να έχει διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και με μεγαλύτερες αποδόσεις στο μέλλον. Στο ακίνητο η αξία δεν διακυμαίνεται πολύ. Ακόμα και στην περίοδο της κρίσης η αξία ακινήτων έπαιρνε σταθερά ανοδική πορεία, ενώ οι μετοχές έχουν να κάνουν και με την ψυχολογία κι αυτό στον κόσμο δημιουργεί απέχθεια. Αυτό που λέω είναι να επενδύουν με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τουλάχιστον 5 με 7 έτη»
Οι προοπτικές των τραπεζών και η επιλογή τους ως επενδυτικό προϊόν
«Οι τράπεζες παραδοσιακά είχαν ένα πολύ μεγάλο μέρος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και το δείκτη. Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη πτώση του γενικού δείκτη οφείλεται στην πτώση των τραπεζικών τίτλων, που έφτασε έως και 90% τα τελευταία 10 χρόνια. Γενικότερα οι τράπεζες αποτελούν το νούμερο ένα εργαλείο για να επενδύσει κάποιος στη μακροοικονομία της χώρας. Αν κάποιος βλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας πρόκειται να αυξηθεί, οι τράπεζες αποτελούν το καλύτερο εργαλείο για να συμμετέχει να συμμετέχει σε αυτή την ανάκαμψη, ενώ όταν πέφτει το ΑΕΠ, οι τράπεζες πλήττονται πάρα πολύ. Δεν πρέπει να μας ξενίζει το γεγονός ότι χάσαμε το 25% με 30% του ΑΕΠ μας. Τα τελευταία χρόνια γίνεται ένα πολύ μεγάλο έργο και θέλω να πιστεύω ότι λαμβάνονται τα σωστά βήματα, ώστε και οι τράπεζες να βελτιώσουν και τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση».
Τα αμοιβαία κεφάλαια ως επενδυτικό προϊόν
«Τα αμοιβαία κεφάλαια είναι ένα πολύ σωστό επενδυτικό όχημα για έναν άνθρωπο που δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο να αναλύσει καταστάσεις και μεγάλα ποσά για να τα κατανέμει σε διαφορετικές κατηγορίες. Δεν υπάρχει ελάχιστο ποσό. Μπορεί κάποιος να αγοράσει τίτλους ακόμα και με 50 ή 100 ευρώ. Οι αποδόσεις διαφοροποιούνται, ανάλογα με την κατηγορία που επενδύει κάποιος»