Ελλάδα

Ξενοδόχοι: Ο χάρτης των κρατήσεων στην Ελλάδα είναι σκέτη απογοήτευση

Ο τουρισμός στην Ελλάδα περνάει τις δυσκολότερες ημέρες του. Τι σηματοδοτεί για τους ξενοδόχους το άνοιγμα των συνόρων με την Βρετανία στις 15 Ιουλίου.

Με τον Ιούλιο οι ξενοδοχειακές κρατήσεις να αγγίζουν στην ηπειρωτική χώρα το 30 με 35% και τα νησιά το 15 με 20% ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδος Γρηγόρης Τάσιος εκφράζει στο newsit.gr την αγωνία του για το σύνολο της τουριστικής σεζόν την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα το συνόρων με την Βρετανία.

Όπως εξηγεί το ότι ανακοινώθηκε το άνοιγμα των συνόρων με έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πελάτες της χώρας μας, αυτό δεν σημαίνει και κάτι, καθώς απαιτούνται να γίνουν συγκεκριμένες διεργασίες.

«Θα δούμε πως θα έρθουν γιατί τα τουριστικά προγράμματα έχουν σταματήσει για κάποιες περιοχές. Για την Θεσσαλονίκη έχουν σταματήσει και η TUI και η Jet2.com που θεωρούνται από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία, που σημαίνει πως θα πάμε σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με τα δεδομένα που έχουν οι tour operators. Οι μεμονωμένες πτήσεις είναι μεμονωμένες. Για να ενεργοποιηθεί μια εθνικότητα όταν είναι κλειστή, υπό αυτές τις συνθήκες χρειάζονται τουλάχιστον 15 μέρες, προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα τουριστικά πακέτα, να μπει σε μια διαδικασία η πτήση γιατί μιλάμε για μεγάλες χώρες. Υπάρχει μια διαφοροποίηση δεν είναι κάτι τόσο απλό όσο κάποιοι πιστεύουν».

Click4More Πέτσας: Ανοίγουν τα σύνορα με την Βρετανία από τις 15 Ιουλίου

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Τάσιο σημαντικό σ’ αυτή τη φάση είναι και το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί μετά το κλείσιμο των συνόρων με την Σερβία, η οποία αυτή την στιγμή παλεύει με τον κορονοϊό. Το θέμα είναι ενδεικτικό της όλης κατάστασης, καθώς εκεί που πάμε τουριστικά ένα βήμα μπρος, ξαφνικά κάνουμε δυο πίσω.

«Είναι ξεκάθαρο πως έχουμε μπει σε μια τουριστική σεζόν Covid-19, που δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο της. Χαρακτηριστικά αυτή την στιγμή έχουμε μια εθνικότητα με την οποία, ενώ είχαμε ανοιχτά τα σύνορα μας και εννοώ τους Σέρβους, τους βγάζουμε εκτός τουριστικού πλάνου για τον οδικό τουρισμό. Αυτό σημαίνει ένα βήμα μπρος και δυο πίσω και από την άλλη έχουμε την νησιωτική χώρα, που τώρα σιγά σιγά παίρνει κάποιες αφίξεις αεροπορικές, οι οποίες όμως είναι λίγες», αναφέρει.

Και προσθέτει: «Η εκτίμηση μου είναι ότι τον Ιούλιο δεν θα ξεπεράσουμε στην ηπειρωτική χώρα το 30 με 35% των κρατήσεων και στα νησιά το 15 με 20%. Τον Αύγουστο ίσως να έχουμε μια διαφοροποίηση, η οποία θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά κριτήρια, αλλά και φυσικά και το πως θα κινηθεί η Ελληνική αγορά, που αυτή την στιγμή δεν κινείται καθόλου. Η όποια ζήτηση υπάρχει αυτή την στιγμή αναφορικά με τον εσωτερικό τουρισμό, είναι στα πλαίσια ενός Σαββατοκύριακου και από τέλος Ιουλίου φαίνεται να αλλάζει κάπως».

Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα της κυβέρνησης

«Έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο, ενώ πρέπει να πούμε πως από 10.000 ξενοδοχεία, βεβαίωση τήρησης υγειονομικού πρωτοκόλλου έχουν πάρει τα 5.300 και δεν νομίζω πως μπορούν σ αυτή την φάση ν ανοίξουν περισσότερα. Άρα είμαστε στα μισά και φυσικά να πούμε πως αν εξαιτίας της όλης κατάστασης με τον covid-19 έχουμε πισωγυρίσματα, τότε πιθανόν κάποιοι από αυτούς που αποφάσισαν ν ανοίξουν, να αναγκαστούν να κλείσουν. Γι αυτό και στο διάλογο που έχουμε με τη κυβέρνηση επισημαίνω πως τα εμπροσθοβαρή μέτρα, που ανακοινώθηκαν είναι σε σωστή διάσταση, δηλαδή τρίτος κύκλος επιστρεπτέας με βάση τους τζίρους τους περσινούς Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από την κυβέρνηση για τους ίδιους μήνες, είναι βασικά στοιχεία για να παραμείνει ένα ξενοδοχείο ανοιχτό, έστω και με πισωγυρίσματα».

Προβληματισμός με Άγγλους, Σκανδιναβούς και Ρώσους

«Είναι ξεκάθαρο πως είμαστε μέσα στη κρίση, καθώς υπάρχει και μεγάλη αγωνία για τις άλλες εθνικότητες, τα Επτάνησα όπως και κάποια άλλα νησιά εξαρτώνται πολύ από του Άγγλους, η Σκανδιναβία για την Κρήτη, την Ρόδο, την Κω, η Ρωσία που φαίνεται εντελώς εκτός συζήτησης, ενώ στο ίδιο κάδρο έχουν μπει Ουκρανία και Λευκορωσία. Μεγάλος προβληματισμός γιατί μιλάμε για τους περισσότερους κάθε χρόνο φανατικούς μας επισκέπτες, μεγάλες εθνικότητες και πάμε για 15 Ιουλίου».

Εκτίμηση για βαθιά τουριστική κρίση

«Βλέποντας ως πρόεδρος ένα βήμα πιο μπροστά, δυστυχώς θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη κρίση και στα συνεχούς λειτουργίας, τα οποία έχουν ανοίξει με ένα 10% πληρότητας ή σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αρκετά στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη που δεν έχουν ανοίξει, από τον Σεπτέμβριο και μετά να ζουν τραγικές καταστάσεις. Οι εικόνες από τα μεγάλα ξενοδοχεία είναι αποκαρδιωτικές γιατί περνάς και είναι κλειστά. Πως ν’ ανοίξουν όταν δεν έχουν πληρότητα».

Καθυστερούν οι εκταμιεύσεις χρημάτων από το ΤΕΠΙΧ

«Άνοιξα το ξενοδοχείο μου στην Χαλκιδική την Παρασκευή με 155 δωμάτια. Αυτή την στιγμή έχω μια μέση πληρότητα της τάξεως του 35% με 40 άτομα προσωπικό, αυτός είναι περίπου ο Ιούλιος μου. Αντιλαμβάνεστε πως μιλάμε για μηδέν τζίρο. Οι εκταμιεύσεις του ΤΕΠΙΧ ακόμα δεν έχουν ληφθεί ούτε από τους μισούς, ενώ για τους υπόλοιπους περιμένουμε ακόμα τις εγκρίσεις».

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα