Κόσμος

Αιθιοπία: 239 νεκροί στις διαδηλώσεις!

Τουλάχιστον 239 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις και τις ταραχές που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα στην Αιθιοπία μετά τον φόνο ενός δημοφιλούς τραγουδιστή της εθνότητας Ορόμο, σύμφωνα με καταμέτρηση που στηρίχθηκε σε στοιχεία της αστυνομίας.

“Λόγω των ταραχών που συγκλόνισαν την περιοχή, 9 αστυνομικοί, 5 μέλη πολιτοφυλακών και 215 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους”, ανακοίνωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής Ορόμια Μουστάφα Κεντίρ.

Η αστυνομία της Αντίς Αμπέμπα είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 2 αστυνομικοί, είχαν χάσει τη ζωή τους στην πρωτεύουσα.

People gather to protest against the treatment of Ethiopia's ethnic Oromo group, outside Downing Street in London, Britain, July 3, 2020. REUTERS

Τα χειρότερα επεισόδια εδώ και 2 χρόνια

Η Αντίς Αμπέμπα και η περιοχή Ορόμια που την περιβάλλει συγκλονίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από τα χειρότερα επεισόδια βίας που έχουν σημειωθεί στη χώρα μετά την άνοδο στην εξουσία του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ το 2018, ο οποίος είναι επίσης μέλος της φυλής Ορόμο.

Τα βίαια αυτά επεισόδια πυροδοτήθηκαν από τον φόνο του δημοφιλούς, στρατευμένου μουσικού Χακαλού Χουντίσα, που ανήκε στη φυλή Ορόμο, από αγνώστους στις 29 Ιουνίου στην πρωτεύουσα.

Μεταξύ των 239 νεκρών βρίσκονται ορισμένοι που σκοτώθηκαν κατά την καταστολή των διαμαρτυριών από τις δυνάμεις ασφαλείας και άλλοι που έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη διαφορετικών κοινοτήτων, σύμφωνα με τις αρχές.

People gather to protest against the treatment of Ethiopia's ethnic Oromo group, outside Downing Street in London, Britain, July 3, 2020. REUTERS

Ο Μουστάφα διευκρίνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των ταραχών προκλήθηκαν επίσης “σημαντικές ζημιές και λεηλασίες” σε κυβερνητική και ιδιωτική περιουσία.

“Για να τεθεί υπό έλεγχο αυτή η αναταραχή, περισσότεροι από 3.500 ύποπτοι συνελήφθησαν. Πρόκειται για στοιχεία που είναι αντίθετα με την ειρήνη και διέπραξαν επιθέσεις χρησιμοποιώντας τον θάνατο του καλλιτέχνη ως πρόσχημα για να διαλύσουν δια της βίας το συνταγματικό σύστημα”, σημείωσε.

Τα βίαια αυτά επεισόδια φέρνουν στο φως τις αυξανόμενες εθνοτικές εντάσεις στην Αιθιοπία και υπογραμμίζουν το πόσο ευάλωτη είναι η δημοκρατική μετάβαση που επιχειρεί ο Άμπι, ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2019.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ κήρυξε πόλεμο και στον αυτισμό: Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ θα βρει την αιτία μέχρι τον Σεπτέμβριο
«Κάτι τεχνητό το προκαλεί» εκτίμησε ο Τραμπ - Ο Κένεντι υποστηρίζει εδώ και καιρό τη θεωρία, που έχει καταρριφθεί επιστημονικά, ότι ο αυτισμός συνδέεται με το εμβόλιο κατά της ιλαράς
Ο Τραμπ και ο Κένεντι
Ο δημοσιογράφος Matthew Boyle προβλέπει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία «δια χειρός» Τραμπ και προτείνει στην ΕΕ να ενώσει δυνάμεις με τις ΗΠΑ
Ο ίδιος έχει στενή σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ και τους υπουργούς του - «Χωρίς αμφιβολία, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (CCP) είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον ελεύθερο κόσμο» σημείωσε
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο CEO της Siemens Ισπανίας, η σύζυγός του και τα 3 παιδιά τους νεκροί από την πτώση του ελικοπτέρου στον Χάντσον - Βίντεο με τη στιγμή της συντριβής
Νεκρός και ο χειριστής του ελικοπτέρου - Μαρτυρίες κάνουν λόγο για αποκόλληση του έλικα - Άγνωστα μέχρι στιγμής τα αίτια της τραγωδίας
Μία οικογένεια φωτογραφίζεται έξω από ένα ελικόπτερο
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες