Με hashtag το Save_Hagia_Sophia ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέλαβε πρωτοβουλία για την Αγιά Σοφιά. Και μαζεύει υπογραφές για να μη γίνει ο ναός, τζαμί όπως θέλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter μάλιστα ανέβασε το link από τη σελίδα secure.avaaz.org, όπου με πρωτοβουλία του συγκεντρώνονται οι υπογραφές για να μην γίνει η Αγιά Σοφιά, τζαμί.
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ!
— Νικόλας Παπαδόπουλος (@NicholasPapadop) July 7, 2020
Ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί
να κάνει τζαμί την Αγία Σοφία
Δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώσει 1483 χρόνια Ιστορίας#Save_Hagia_Sophiahttps://t.co/wCkB4iNfpE
Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 4.178 υπογραφές.
Click4more Reuters: Αύριο ανακοινώνεται η απόφαση για την Αγιά Σοφιά – Πως θα μετατραπεί σε τζαμί
Την αίτηση να μη γίνει η Αγιά Σοφιά τζαμί συνοδεύει το εξής κείμενο:
«Ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να κάνει τζαμί την Αγία Σοφία. Δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώσει 1483 χρόνια Ιστορίας.
Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, κορυφαίο δημιούργημα της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής, εγκαινιάσθηκε το 537 μ.Χ. και αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Ακριβώς γι’ αυτό, από το 1985, η UNESCO έχει εντάξει την Αγία Σοφία στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η αλλαγή χρήσης της Αγίας Σοφίας, με τη μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος, όπως απειλεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, συνιστά ασέβεια απέναντι στην ιστορία και τη θρησκευτική ελευθερία και παραβιάζει τη σύμβαση της UNESCO (του 1972), την οποία έχει υπογράψει η Τουρκία.
Εμείς, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο:
Ζητάμε από την Τουρκία να σεβαστεί το χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Καλούμε την UNESCO να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη αλλαγή του status quo της Αγίας Σοφίας, διασφαλίζοντας ότι η Τουρκία θα τιμήσει την υπογραφή της στη Σύμβαση του 1972, βάσει της οποίας η αλλαγή status ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προϋποθέτει απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO.
Κανείς δεν δικαιούται να ακυρώσει 1483 χρόνια Ιστορίας».