Προβληματισμό προκαλεί στην Αυστρία η μεγάλη αύξηση των καταγγελθέντων ρατσιστικών περιστατικών μέσα στον Ιούνιο, που ήταν τόσο πολλά όσο ποτέ στο παρελθόν.
Συγκεκριμένα ανέρχονταν σε 500, ανακοίνωσε σήμερα η αυστριακή αντιρατσιστική οργάνωση “Θάρρος Γνώμης και Αντιρατσιστικό Έργο” (ΖARA), η οποία, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, προτίθεται να αυξήσει τώρα το προσωπικό της, ξεκινώντας και ένα ειδικό πρόγραμμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Οργάνωση θεωρεί πως οι αυξημένοι αριθμοί δεν οφείλονται στο ό,τι έχουν αυξηθεί σε απόλυτους αριθμούς η υποδαύλιση ρατσισμού, οι προσβολές ή η λεκτική κακοποίηση, αλλά πολύ περισσότερο στο ό,τι έχει αυξηθεί η πρόθεση των ανθρώπων να μην ανέχονται πλέον μίσος και παρόξυνση στην καθημερινή ζωή και στο διαδίκτυο, αλλά να τα καταγγέλλουν.
Όπως τόνισε η εκπρόσωπος της ZARA Μάικε Κολκ-Τουντ, αυτό συνέβη στη διάρκεια του κινήματος “Black Lives Matter” και των αστυνομικών επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα στις ΗΠΑ.
“Τώρα, για πρώτη φορά, γίνεται κάπως πιο ορατή η κορυφή του παγόβουνου, και λόγω της αυξημένης ευαισθητοποίησης του κοινού και της προσοχής των μέσων ενημέρωσης στο φαινόμενο του ρατσισμού, αναφέρονται επί του παρόντος περισσότερα περιστατικά από το συνηθισμένο”, επιβεβαίωσε η διευθύντρια της ZARA, Καρολίνε Κέρσμπαουμερ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ίδια επισήμανε πως, για να μπορεί η Οργάνωση να συνεχίσει να επεξεργάζεται τις αναφορές με τη συνήθη ποιότητα, χρειάζεται μακροπρόθεσμα περισσότερους συμβούλους και, ταυτόχρονα, η ZARA ζητά ένα εθνικό σχέδιο δράσης κατά του ρατσισμού, σημειώνοντας ότι όχι μόνο η πολιτική πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, αλλά απαιτούνται και επείγουσες αλλαγές σε άλλους τομείς.
Για παράδειγμα, σε εταιρείες, όπου ο ρατσισμός εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, στο εκπαιδευτικό σύστημα, όπου οι ρατσιστικές εικόνες δεν χρησιμοποιούνται μόνο σε μαθήματα ιστορίας, ή στο μάρκετινγκ, όταν οι ρατσιστικές προκαταλήψεις αναπαράγονται με λογότυπα και εμπορικά σήματα.
Η αντιρατσιστική οργάνωση ZARA καταγράφει ήδη εδώ και χρόνια μία αύξηση των ρατσιστικών περιστατικών στο διαδίκτυο, και από το σύνολο των 2.000 περιστατικών που είχαν αναφερθεί το 2019, τα τρία από τα πέντε αφορούσαν το διαδίκτυο.
Η Οργάνωση θεωρεί ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ρατσιστικών περιστατικών τα οποία δεν καταγγέλλονται, ειδικά σε σχέση με την αστυνομία, καθώς υπάρχει στους ανθρώπους μεγάλη αναστολή για την αναφορά τους – λόγω του φόβου για τις συνέπειες.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδρεύει στη Βιέννη, από το σύνολο των ρατσιστικών περιστατικών καταγγέλλεται μόνον ένα ποσοστό 14%.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ