Παρασκευή, 29 Νοε.
19oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: «Κόλαση»! Προσωπικές «βολές», αντιδράσεις και τελεσίγραφο στην Τουρκία!

Σύνοδος Κορυφής
Φωτογραφίες από: Reuters

«Μισεί εμένα και την Ουγγαρία» λέει ο Όρμπαν για τον Ρούτε που… δεν κάνει βήμα πίσω για Ταμείο Ανάκαμψης και κράτος δικαίου! Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία βάζουν τον Ερντογάν στο στόχαστρο. Συνεχίζεται το σκληρό “πόκερ” για τον… χορό των δισεκατομμυρίων.

Η Σύνοδος Κορυφής βρίσκεται σε εξέλιξη και το παρασκήνιο είναι… άγριο. Χθες βράδυ ο Μακρόν… ζήτησε να ετοιμαστεί το αεροπλάνο για να φύγει (!), οι βόρειοι “στυλώνουν τα πόδια” για τα δημοσιονομικά και πλέον οι κόντρες έχουν πάρει προσωπικές διαστάσεις!

Click4more: Σύνοδος Κορυφής: Ιδού τα «στρατόπεδα»! Η συνάντηση Μητσοτάκη και η «μπηχτή»

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε σήμερα τον Ολλανδό ομόλογό του, τον Μαρκ Ρούτε, ότι θέλει «να τιμωρήσει οικονομικά» τη χώρα του, καθώς επιμένει να συνδεθεί ο σεβασμός στο κράτος δικαίου με την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ. «Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία. Αλλά επιτίθεται σκληρά. Και λέει ξεκάθαρα ότι επειδή η Ουγγαρία, κατά την άποψή του, δεν σέβεται το κράτος δικαίου, θα πρέπει να τιμωρηθεί οικονομικά», είπε ο Όρμπαν μιλώντας σε δημοσιογράφους όσο η Σύνοδος Κορυφής δείχνει… να μην τελειώνει.

Σύνοδος Κορυφής

Η Σύνοδος Κορυφής και οι αντιδράσεις Όρμπαν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης –για το οποίο διαπραγματεύονται από την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες– με το κράτος δικαίου. Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία αντιτίθενται σε αυτόν τον όρο. Η Βουδαπέστη εκτιμά ότι υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί στις ευρωπαϊκές Συνθήκες που εγγυώνται το κράτος δικαίου. Εξάλλου, εδώ και δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ενεργοποιήσει τη λεγόμενη «διαδικασία του άρθρου 7» (της Συνθήκης της ΕΕ) για την επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία λόγω κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ένωση. Παρ’ ότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις επί του θέματος αυτού, ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Click4more: Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: Δεν έχουμε περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι

Η θέση του Ρούτε «δεν είναι αποδεκτή», είπε ο Όρμπαν, επειδή η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχουν εξαχθεί συμπεράσματα για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία διαβεβαιώνει ότι ζήτησε από τη γερμανική προεδρία της ΕΕ «να εγγυηθεί ότι το Συμβούλιο θα συζητήσει και θα λάβει μια απόφαση». «Κάντε το, σας παρακαλώ. Αντί να δημιουργούμε έναν νέο μηχανισμό, ολοκληρώστε αυτό που έχει ήδη ξεκινήσει, πάρτε μια απόφαση για την Ουγγαρία το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Όρμπαν, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία ενός «νέου μηχανισμού» θα απαιτούσε χρονοβόρες διαπραγματεύσεις επειδή θα πρέπει να τροποποιηθούν οι Συνθήκες.

Το… φρένο

Το θέμα συζητήθηκε κατά το δείπνο που είχαν οι ηγέτες το βράδυ του Σαββάτου. Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι ο Ρούτε και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάρι υπερασπίστηκαν την πρόταση περί σύνδεσης των κονδυλίων με το κράτος δικαίου.

Click4more: Σύνοδος Κορυφής: Απαισιόδοξη η Μέρκελ – “Πιθανό να μην έχουμε συμφωνία”

«Σε τελική ανάλυση, δεν πιστεύω ότι η σύνοδος αυτή θα καταρρεύσει λόγω των χρημάτων», είπε η πηγή αυτή, επισημαίνοντας ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Όρμπαν και Ρούτε είναι μια από τις αιτίες που μπλοκάρουν οι συζητήσεις. «Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα θέματα είναι θεμελιώδη και δεν θα επιλυθούν απλώς με μια δεύτερη σύνοδο», πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης.

Τελεσίγραφο στην Τουρκία!

Μέσα σε όλα, σύμφωνα με πληροφορίες, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία ζητούν κυρώσεις για όσους παρεμβαίνουν στην Λιβύη, “φωτογραφίζοντας” έτσι -ποιον άλλον- τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο περιθώριο της συζήτησης μεταξύ των ηγετών, λοιπόν, έχει τεθεί στο τραπέζι και το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.

Οι τρεις προαναφερθείσες χώρες κάνουν ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι πρέπει να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στην Λιβύη και βεβαίως το “σπάσιμο” του εμπάργκο όπλων από χώρες μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

Διαφορετικά απειλούν με κυρώσεις. Κοινώς… μια ωραία ατμόσφαιρα…

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / ΣΚΑΪ
Φωτογραφίες από: Reuters.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις