Διαφάνεια και δικαιοσύνη για το Μάτι, ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ1.
Παράλληλα με αφορμή την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο και την προκλητική βαρβαρότητα ενάντια στην ανθρωπότητα για την μετατροπή της Αγιά Σοφίας σε τζαμί ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους Έλληνες σε ενότητα και εγρήγορση και την Τουρκία να επανεξετάσει την στάση της.
Αναφορικά με το Μάτι ο υπουργός Εσωτερικών με αναφορές σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής», χαρακτήρισε «ανήκουστα» όσα συνέβησαν εκείνες τις τραγικές ώρες που στοίχισαν τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας και ζήτησε την απόδοση δικαιοσύνης, εκφράζοντας απορία για το «πώς μπορούν να κοιμούνται τα βράδια όσοι μετείχαν στην οργανωμένη προσπάθεια να συγκαλυφθεί η αλήθεια».
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «σε μία δημοκρατική και ευνομούμενη χώρα δεν επιτρέπεται να υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις», αλλά αρνήθηκε, όπως είπε να κάνει υποδείξεις, ερωτηθείς εάν πιστεύει πως πρέπει να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση για τα στοιχεία.
Ωστόσο, πρόσθεσε ο Τ. Θεοδωρικάκος, «δεν είναι δυνατόν να γίνεται οργανωμένη προσπάθεια με πιέσεις και με τον τρόπο που περιγράφει το ρεπορτάζ να συγκαλυφθεί η αλήθεια και να μη γίνει μία αντικειμενική και δίκαιη έρευνα για το τί και ποιος έφταιξε που χάσαμε 102 συνανθρώπους μας, 102 ανθρώπινες ψυχές, 15 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη». Επίσης, τόνισε ότι «το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας είναι αίτημα διαφάνειας και δικαιοσύνης και ο καθείς οφείλει να πράττει το καθήκον του».
Ερωτηθείς για την αντίδραση της Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη (με εξώδικο και μήνυση κατά του δημοσιεύματος της εφημερίδας) ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε: «Το τί θα κάνει κάθε άνθρωπος, που εμπλέκεται ή δεν εμπλέκεται είναι δικό του θέμα. Δεν θέλω να κάνω υποδείξεις. Θεωρώ ότι πρέπει να λάμψει η αλήθεια και η δικαιοσύνη. Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει ας βγει να το πει. Δικό της πρόβλημα θα είναι».
Σχετικά με τη σημερινή επέτειο των 46 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι δεν ξεχνάμε την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, μιας χώρας μέλους της ΕΕ, ούτε παραβλέπουμε την προκλητική στάση της σήμερα. Στάση η οποία αποτελεί «πρόβλημα για την Ενωμένη Ευρώπη και για ολόκληρη την ελεύθερη και δημοκρατική φύση κι ανθρωπότητα».
Πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις αλλεπάλληλες προκλητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα, οι οποίες κορυφώθηκαν με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μία πράξη η οποία βρίσκει απολύτως αντίθετους τους ελεύθερους ανθρώπους σε ολόκληρη τη γη. Πιστεύω ότι θα ήταν ευχής έργο η Τουρκία να επανεξετάσει όλα όσα την απομονώνουν από την πολιτισμένη ανθρωπότητα, από την πολιτισμένη και δημοκρατική Δύση. Και βέβαια εμείς οι Έλληνες είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε απολύτως ενωμένοι και να επαγρυπνούμε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και παράνομη συμπεριφορά».
Σε ό,τι αφορά τη στάση της διεθνούς κοινότητας στο ζήτημα επισήμανε ότι «Ολόκληρη η πολιτισμένη, δημοκρατική κι ελεύθερη ανθρωπότητα οφείλει να συνειδητοποιήσει τί ακριβώς συμβολίζει αυτή η προκλητική στάση του κ. Ερντογάν, σημειώνοντας : Η σύγχρονη ανθρωπότητα πρέπει να ξεφύγει από τα όρια του κυνισμού και να επανέλθει στις ισχυρές αξίες της ελευθερίας και του σεβασμού της πολιτιστικής, θρησκευτικής κι ιστορικής διαφορετικότητας, διαφορετικά τίποτα καλό δεν μπορεί να προβλέψει κανείς για την πορεία της ανθρωπότητας. Υπογράμμισε δε, ότι «Η προκλητική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο στο συγκεκριμένο θέμα όσο και γενικότερα είναι ένα πρόβλημα για την Ενωμένη Ευρώπη και για ολόκληρη την ελεύθερη και δημοκρατική φύση κι ανθρωπότητα».
Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε κρίσιμη την Σύνοδο Κορυφής, που βρίσκεται σε εξέλιξη, λέγοντας: Οι πολίτες αναμένουν πολύ σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες θα εγγυηθούν την ισχυρή επανεκκίνηση, την επανάκαμψη της οικονομίας. Σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνει μία πάρα πολύ σκληρή μάχη και ότι από την πρώτη ημέρα που έχουν προκύψει αυτά τα θέματα έχει καταθέσει μαζί με ένα σημαντικό αριθμό Ευρωπαίων ηγετών τις δικές του προτάσεις, προκειμένου να είναι ενισχυμένο το ποσό των επιχορηγήσεων προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες, για να κρατηθούν ισχυρές οι θέσεις απασχόλησης και να ξαναγυρίσουν σε μια εποχή ανάπτυξης, με βάση νέες προτεραιότητες κι έναν συνολικό εθνικό σχεδιασμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ