Ο κορονοϊός είναι εδώ και το μαρτυρούν και τα κρούσματα τα οποία είναι δεκάδες κάθε μέρα ενώ σήμερα Τρίτη έφτασαν τα 52 με μόλις 11 από αυτά να είναι εισαγόμενα.
Τα υπόλοιπα βρίσκονται διάσπαρτα στην ελληνική επικράτεια καθώς όπως δείχνουν τα σημερινά νούμερα ο κορονοϊός ταλαιπωρεί τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως την Αττική και τη Θεσσαλονίκη αλλά και τις άλλες περιφέρειες καθώς τα κρούσματα της Τρίτης εντοπίστηκαν σε εννιά.
Οι ειδικοί αρχίζουν να ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων με την χρήση μάσκας να είναι πλέον υποχρεωτική σε περισσότερους κλειστούς χώρους απ’ ότι ίσχυε μέχρι σήμερα. Έτσι όπως ανακοίνωσε το πρωί ο Νίκος Χαρδαλιάς «Η κυβέρνηση μετά από εισήγηση των ειδικών αποφασίζει την υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό όπου υπάρχει επαφή με το κοινό (ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα) και για το κοινό δηλαδή για επισκέπτες σε γραφεία, όπως (ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα).
Επίσης υποχρεωτική είναι η μάσκα σε καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία) σε καταστήματα λιανικής καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Click4more: Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από αύριο σε μαγαζιά, φούρνους, κρεοπωλεία και δημόσιες υπηρεσίες
Ο κ.Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις: Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μετρό, λεωφορεία, τρόλει), στα ταξί και στα επαγγελματικής χρήσης οχήματα για τους επιβάτες και τον οδηγό, στα σούπερ μάρκετ και για εργαζόμενους και καταναλωτές.
Παράλληλα συνεχίζονται οι αυστηρές συστάσεις να μην υπάρχει συνωστισμός που μπορεί να προκαλέσει υπερμετάδοση. Αυτό όμως όπως έχουμε δει δεν ισχύει στην πράξη καθώς εκτός τα μαγαζιά στα οποία εντοπίζονται φαινόμενα συνωστισμού, το ίδιο ισχύει και στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου η εικόνα, ειδικά τις ώρες αιχμής, είναι και αποκαρδιωτική αλλά και επικίνδυνη για να αναζωπυρωθεί ο κορονοϊός.
Σύψας: Τα κρούσματα συσσωρεύονται – Μη γίνουμε Σερβία
Για κίνδυνο «σερβοποίησης» της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό Νίκος Σύψας.
Ο κ. Σύψας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
«Έχουμε καθημερινά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Αθήνα, και αρκετά στην Θεσσαλονίκη, κι αυτό μπορεί να εκτραπεί ανά πάσα στιγμή στο πολύ χειρότερο», δήλωσε.
«Στο Βελιγράδι ξύπνησαν μια ημέρα και βρέθηκαν με 100 και 200 κρούσματα, ενώ μέχρι τότε είχαν πολύ λίγα κρούσματα. Είναι απολύτως απαραίτητο αυτή τη στιγμή που έχουμε αυτή την άνοδο στα μεγάλα αστικά κέντρα που είναι εστίες υπερπληθυσμού κι έχουμε εκρηκτικό μείγμα να κάνουμε το σωστό όσον άφορα τις αποστάσεις και ακολούθως και τη μάσκα».
«Η επιδημία μας πιέζει πλέον, μας πιέζει κι από τα εισαγόμενα κρούσματα, δυστυχώς μας πιέζει και από τα ενδογενή κρούσματα τα 17 κρούσματα στην Αττική είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας, βλέπουμε τα αποτελέσματα του συνωστισμού και της χαλάρωσης που επικράτησε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες» σημείωσε ο κ. Σύψας.
Όπως τονίζει ο κ. Σύψας «η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο, κύριο μέτρο παραμένει η απόσταση πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, βοηθά η μάσκα αν δεν μπορούμε, αν έχουμε όμως χαλάρωση, συγχρωτισμό και συνωστισμό ούτε η μάσκα θα μας βοηθήσει. Είναι απολύτως απαραίτητο να μην χαλαρώνουμε, να ακολουθούμε πιστά τις νέες οδηγίες που αφορούν τη μάσκα στους κλειστούς χώρους. Γι αυτό έχει παραταθεί η απαγόρευση στα πανηγύρια για τον Αύγουστο για να μην έχουμε συνωστισμούς».
«Να βγάλουμε το καλοκαίρι»
«Δεν μπορεί η πολιτεία να επιβάλει στον κάθε πολίτη να τηρεί τους κανόνες, ο κάθε πολίτης πρέπει να τους τηρεί, οι καταστηματάρχες, οι επαγγελματίες και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά να τηρεί τις αποστάσεις, αλλιώτικα θα μπλέξουμε μέχρι το καλοκαίρι… Τώρα πρέπει να βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς να έχει συμβεί κάποιο ατύχημα, και ήδη τα στοιχεία είναι ανησυχητικά γιατί τα κρούσματα αρχίζουν και συσσωρεύονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σύψας.
«Σα να βιαστήκαμε λιγάκι να άρουμε το μέτρο για τις μάσκες στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, ακολουθούμε τις επιδημιολογικές τάσεις, τώρα είναι απαραίτητες με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα σε Αττική και Θεσσαλονίκη» σημείωσε.
Click4more: Έρευνα newsit.gr: Οι διακοπές των Ελλήνων – Σε ποιο νησί 7 στα 10 ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά
Για την ασπίδα του προσώπου τόνισε πως δεν είναι η καλύτερη λύση, πρέπει να είναι εναλλακτική της μάσκας αλλά όχι η κύρια προστασία.
Όσον αφορά τα σχολεία ξεκαθάρισε πως είναι νωρίς η όποια απόφαση τονίζοντας πως με τα τωρινά δεδομένα η επιλογή για τα παιδιά είναι να πάνε στο σχολείο φορώντας μάσκα -και τα παιδιά του δημοτικού και οι δάσκαλοι και οι πάντες- αν το επιβάλλουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.
Τσακρής: Απαραίτητη η γενικευμένη χρήση μάσκας
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGAμίλησε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της εθνικής επιτροπής για τον κορονοϊό, σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Ο κ. Τσακρής ανέφερε πως η αύξηση των κρουσμάτων του ιού στη χώρα μας ήταν αναμενόμενη μετά το lockdown, ωστόσο η Ελλάδα, σε σύγκριση με γειτονικές χώρες, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.
«Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μετά το lockdown ήταν λογικό να φέρει αυτό το ριμπάουντ. Είναι κάτι που το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Είναι κάτι που το περιμέναμε».
Ο καθηγητής μικροβιολογίας επισήμανε πως η γενικευμένη χρήση είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση της πανδημία.
«Η χρήση της μάσκα πρέπει να γενικευμένη. Για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να έχει αποδοχή από το 80% – 90% τουλάχιστον των κατοίκων, ώστε να μπορέσει πραγματικά να μειώσει δραματικά τον αριθμό των λοιμώξεων από τον Covid-19».
Στη «φαρέτρα» των ειδικών λοιμωξιολόγων, προκειμένου να μπορέσουν να ελέγξουν και να διαχειριστούν καλύτερα την πανδημία, είναι ο συστηματικός εργαστηριακός έλεγχος.
«Πιστεύω να υπάρξει ένα οργανωμένο δίκτυο που να επιτρέψει να καταλάβουμε τον κίνδυνο και την πιθανότητα εξάπλωσης της επιδημίας, ώστε να πάρουμε έγκαιρα τα απαραίτητα μετρά και μέχρι εκεί που πρέπει να τα πάρουμε».
Εστία κινδύνου οι γάμοι και βαφτίσεις
Αναφερόμενος στις εκκλησίες, ο κ. Τσακρής είπε ότι λειτουργίες, όπως οι γάμοι και οι βαφτίσεις, είναι πιθανές εστίες μετάδοσης του ιού και θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός στα άτομα που μπορούν να παρευρεθούν.
«Στις εκκλησίες, σε γάμους βαφτίσια είναι πιο επικίνδυνα. Μαζεύονται πολλά άτομα και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, να είναι περιορισμένος ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν σε τέτοιες λειτουργίες».
Όσον αφορά τα πανηγύρια, ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε ότι η απαγόρευσή τους θα συνεχιστεί μέχρι την ημερομηνία που έχει οριστεί, ενώ προς την αναβολή των πανηγυριών του Δεκαπενταύγουστου προσανατολίζεται η επιτροπή του υπουργείου Υγείας.
Μαγιορκίνης: Νεότεροι οι ασθενείς τις τελευταίες εβδομάδες
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων και την ανησυχία των ειδικών, τονίζοντας ότι απαιτείται “συνείδηση χρήσης” της μάσκας.
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως είναι αρκετά τα κρούσματα και πως περιμένουν να δουν που θα φτάνουν και αν θα έχουν ανοδική ή καθοδική πορεία. Η χαλαρότητα έφερε εξάπλωση της επιδημίας και περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί. Ο κόσμος θα πρέπει να έχει μαζί πάντα τη μάσκα του και άμα δει συνωστισμό να την φοράει.
Όσον αφορά τα ποσοστά των ασθενών που καταλήγουν στις ΜΕΘ από επιπλοκές του κορονοϊού τόνισε οτι “είμαστε σε καλύτερα ποσοστά, υπάρχει μια μικρή βελτίωση ωστόσο να επισημάνω πως ο πληθυσμός που μολύνεται σε αυτή τη φάση φαίνεται να είναι νεότερος, έχουμε μια πτώση της μέσης ηλικίας των ατόμων που έχουν μπει στην εντατική και αυτό δείχνει πως έχουμε μεγαλύτερη επέκταση σε νεότερο κόσμο και αυτό θα έχει σαν συνέπεια να έχουμε και μικρότερο αριθμό ατόμων που καταλήγουν. Οι ηλικιωμένοι φαίνεται προστατεύονται, έχουν φοβηθεί φαίνεται κάπως και προστατεύονται περισσότερο. Επίσης τα παιδιά τους τους προσέχουν περισσότερο.
Κοτανίδου: Αναγκαία η επιβολή περισσότερων μέτρων
Η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια πνευμονολογίας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για την ανησυχία της αύξησης των κρουσμάτων από τον κορονοϊό και την αναγκαιότητα επιβολής περισσότερων μέτρων προστασίας.
Μάλιστα όπως τόνισε η κ. Κοτανίδου “αν δούμε πως τα κρούσματα αυξηθούν τότε θα αναγκαστούμε όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος να επιβάλλουμε τη χρήση μάσκας. Αυτό το κάνουμε για προστατέψουμε τον κόσμο και όχι να τον δυσκολέψουμε. Πρέπει να το καταλάβουν αυτό”.
Για τα κρούσματα τόνισε πως για την ώρα φαίνεται πως είναι ελεγχόμενα και πως το ευχάριστο είναι πως δεν έχουν πολλές εισαγωγές στο νοσοκομείο.