Στον… κλοιό του κορονοϊού παραμένει η χώρα με την κατάσταση να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μπορεί το Σάββατο (29.08.2020) να υπήρξε σημαντική μείωση των κρουσμάτων σε σχέση με την Παρασκευή, αλλά η ανησυχία παραμένει στα ύψη.
Και αυτό γιατί η Ελλάδα ετοιμάζεται να σπάσει το φράγμα των 10.000 κρουσμάτων (συνολικά μέχρι στιγμής έχουμε 9.977) την ώρα που ο αριθμός των διασωλημένων αυξήθηκε φτάνοντας τους 36. Από αυτούς 12 είναι από 40 μέχρι 64 ετών γεγονός που τρομάζει. Η ηλικία των διασωληνωμένων μειώνεται κάτι το οποίο προβληματίζει έντονα τους ειδικούς.
Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς περισσότερα από 1800 κρούσματα και 23 θάνατοι καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα με τις επόμενες ημέρες να είναι κρίσιμες, διότι στην εξίσωση μπαίνει και το άνοιγμα των σχολείων με χρήση βέβαια μάσκας από τους μαθητές.
Ο κορονοϊός, ωστόσο, δείχνει να προτιμά τους νέους ακόμα και τα μωρά. Ένα αγοράκι ενός έτους βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό στo Ηράκλειο. Το βρέφος που είναι ασυμπτωματικό παραμένει σπίτι του, ενώ θετικός στον ιό διαγνώστηκε και ο πατέρας του παιδιού. Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν, επίσης, μία έγκυος και το δίχρονο παιδί της, στο Ρέθυμνο.
Click4more: Κορονοϊός: Παραμένει πρώτη η Αττική – Πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα
Αν και στις νεαρές ηλικίες ο κορονοϊός δεν οδηγεί σε μεγάλο αριθμό βαρέων περιστατικών, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της λοίμωξης και πως αυτό θα εξελιχθεί.
«Οι γονείς πρέπει να στείλουν τα παιδιά στα σχολεία»
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, Χαράλαμπος Γώγος όπου μίλησε για το άνοιγμα των σχολείων αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρήση μάσκας ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους.
«Βασικό πλεονέκτημα στα σχολεία είναι ότι οι τάξεις είναι κυψέλες. Είναι τα ίδια παιδιά, είναι σταθερός ο πληθυσμός. Αν υπάρξει κρούσμα, αν κάποιο παιδί αρρωστήσει, η ιχνηλάτηση είναι πιο εύκολη. Πέραν του ότι τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο και κολλάνε πιο δύσκολα τον ιό. Όλα αυτά δίνουν μια σχετική ασφάλεια στο ότι κάποιες τάξεις μπορεί να έχουν παραπάνω από 15 παιδιά. Οι γονείς πρέπει να στείλουν τα παιδιά στα σχολεία με τον τρόπο που θα καθοριστεί από την πολιτεία και τα όργανά της. Γιατί αυτό θα είναι αποτέλεσμα μελέτης και δεν θα είναι τυχαίο» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι υπάρχει ασφάλεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία.
Ο κ. Γώγος τοποθετήθηκε για τη διαφωνία των επιστημόνων κ.κ. Δερμιτζάκη και Μαγιορκίνη για το θέμα των αποστάσεων στις τάξεις, τονίζοντας ότι υπάρχει ασφάλεια για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
Click4more: Μύκονος: Έξι κρούσματα κορονοϊού σε πασίγνωστο ξενοδοχείο – Καταγγελίες ότι τα έκρυβαν
«Ο κ. Δερμιτζάκης είπε αυτό που λέμε πάντα. Ότι θα έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος και ελαττωμένη μετάδοση όταν τηρείται όλη η τριάδα των μέτρων (σ.σ. χρήση μάσκας, αποστάσεις, υγιεινή χεριών). Μεταξύ των μέτρων είναι και η απόσταση. Η διαφωνία υπήρξε σε μια παρατήρηση του κ. Μαγιορκίνη, ο οποίος βάσει μοντέλου που ανέπτυξε ο ίδιος, το οποίο είναι συμβατό με τη πραγματικότητα, είπε ότι η διαφορά μιας τάξης με 15 παιδιά και μίας με 25, με το ίδιο εμβαδόν, προσφέρει αύξηση της πιθανότητας να αναπτυχθεί η νόσος κατά 4%» σημείωσε.
Για την έξαρση των κρουσμάτων του κορoνοϊού στη χώρα, υπογράμμισε πως σημαντικό στοιχείο αποτελεί η γνώση της προέλευσής τους. «Έχουμε σημαντική έξαρση της νόσου. Το καλό είναι ότι μάθαμε από που προέρχεται η αύξηση των κρουσμάτων. Οφείλεται από τη μεγάλη κινητικότητα της νεολαίας στη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό θα λήξει γιατί σιγά σιγά η νεολαία επιστρέφει στα αστικά κέντρα. Και ελπίζουμε να υπάρξει αυτοπεριορισμός 7-10 μέρες, ώστε να σπάσει το μεγάλο κύμα» τόνισε.
Δείτε όσα ανέφερε ο κ. Γώγος
Μεγάλο όπλο η μάσκα
Ο καθηγητής παιδιατρικής και επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha τόνισε για άλλη μια φορά πως η μάσκα αποτελεί ένα μεγάλο όπλο κατά του κορονοϊού. «Αν θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα πρέπει να το κάνουμε με ασφάλεια οπότε πρέπει να τηρούμε τα βασικά πράγματα. Η μάσκα σε αυτή τη φάση είναι ένα όπλο ξεκάθαρα αποτελεσματικό ώστε να μειώσει την μετάδοση του ιού, ενώ πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις και να αποφεύγουμε τους συνωστισμούς».
Σχετικά με τους σιωπηλούς φορείς είπε: «Πάντα υπήρχαν, μόνο που τώρα έχει αλλάξει η ηλικία τους. Νομίζω ότι οι νέοι κινούνται πιο εύκολα και δεν τηρούν τα μέτρα όσο το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες».
Click4more: Μαγιορκίνης για κορονοϊό: Δέκα φορές αύξηση της μεταδοτικότητας από τον Οκτώβριο – Δεν θα ξεμπλέξουμε εύκολα
Το επικρατέστερο σενάριο είναι τα σχολεία να ανοίξουν τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου με τον κ. Ζαούτη να επαναλαμβάνει ότι η μάσκα δεν είναι επικίνδυνη «Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν. Από εκεί και πέρα κοιτάμε να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια με μάσκα και αποστάσεις. Η μάσκα δεν είναι επικίνδυνη για την πλειοψηφία των παιδιών που δεν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα του αναπνευστικού συστήματος. Αν πάμε σε ένα παιδογκολογικό νοσοκομείο θα δούμε τα παιδιά να φορούν μάσκα όλη τη μέρα ενώ έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Αν τα παιδιά στα σχολεία χρειάζονται διαλείμματα από τη μάσκα ας κάνουν. Οσο περισσότερο, πάντως, μπορούν να φορούν τη μάσκα σε αυτούς τους χώρους τόσο καλύτερο θα είναι».
Δείτε όσα είπε ο κ. Ζαούτης