Τοπικά Νέα

“Χωρίς ζημιές οι Μυκήνες” από τη φωτιά – Σημερινές φωτογραφίες (pics)

“Οι αρχαιότητες στις Μυκήνες δεν έπαθαν ζημιές από την πυρκαγιά που σημειώθηκε χθες στην περιοχή. Ήδη το Μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος, το σύνολο των επισκέψιμων Μυκηνών, είναι προσβάσιμα για τους επισκέπτες”.

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού για τη φωτιά που ξέσπασε στις Μυκήνες. Σύμφωνα με αυτή, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε αυτοψία στον χώρο και στη συνέχεια έγινε ευρεία σύσκεψη.

Click4More: Μυκήνες: Νέες εικόνες θλίψης και καταστροφής! Η φωτιά πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο

Η ίδια δήλωσε ότι “το μουσείο δεν διέτρεξε κανέναν κίνδυνο. Η φωτιά δεν άγγιξε την Πύλη των Λεόντων, τα μνημεία του Ταφικού Κύκλου Α, την βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, τα κυκλώπεια τείχη. Η φωτιά ξεκίνησε από μία κοντινή χορτολιβαδική έκταση και καθώς υπήρχε ισχυρός αέρας, πέρασε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Επειδή η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας είχε κάνει εξαιρετικά συστηματική αποψίλωση των χόρτων, τόσο εντός όσο και στην περίμετρο του αρχαιολογικού χώρου, η φωτιά δεν βρήκε καύσιμη ύλη ώστε να αναπτυχθούν θερμικά φορτία τα οποία θα δημιουργούσαν πρόβλημα στο δομικό υλικό των μνημείων. Αυτά τα οποία ακούστηκαν, ότι “κινδύνεψαν οι Μυκήνες να ασβεστοποιηθούν”, ότι “οι Μυκήνες καταστράφηκαν ολοσχερώς”, είναι απολύτως αναληθή. Αυτό το οποίο συνέβη, είναι ότι δημιουργήθηκαν νησίδες καμένων χόρτων -χιλιοστών επάνω στο έδαφος- και ο καπνός μαύρισε ορισμένους τοίχους. Το πρόβλημα είναι αισθητικό, όχι ουσιαστικό. Ήδη η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας ανέλαβε την αποκατάστασή του. Απόδειξη, ότι ο αρχαιολογικός χώρος δεν υπέστη ζημίες, είναι ότι, όσοι επισκέπτες προσήλθαν σήμερα τον βρήκαν ανοικτό. Σε κάθε περίπτωση και ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο λειτουργούν κανονικά από αύριο το πρωί».

Η κ. Μενδώνη στις δηλώσεις της στις Μυκήνες τόνισε ότι «Απώλειες του μνημειακού αποθέματος δεν υπήρξαν. Από τη διέλευση της φωτιάς υπήρξε μόνο μία ζημία σε τμήμα αρχαίου τοίχου, όχι του κυκλώπειου τείχους, σε έκταση τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων. Στις προηγούμενες δεκαετίες για την αναστηλωτική παρέμβαση στο σημείο αυτό, είχαν χρησιμοποιηθεί εύφλεκτα υλικά -φελιζόλ για παράδειγμα- τα οποία εξαερώθηκαν. Είναι και η μόνη ζημία στο αναστηλωμένο τμήμα. Είναι προφανές ότι τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθεί απολύτως». Σύμφωνα με την Έφορο Αρχαιοτήτων Αργολίδας κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου, «το σημείο βρίσκεται στη βορειοανατολική κλιτύ, στο κτήριο Δ’, πάνω από το ανακτορικό συγκρότημα. Έχουμε αποκλείσει την περιοχή και αμέσως θα επέμβουμε με σωστικά μέτρα, ώστε να αποκατασταθεί και να μην υπάρχει τίποτα που να ζημιώνει τον αρχαιολογικό χώρο», δήλωσε.

Μάλιστα, το Υπουργείο δημοσιοποίησε και σημερινές φωτογραφίες από το χώρο.

Το σύστημα πυρασφάλειας

Σχετικά με την πυροπροστασία των Μυκηνών η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρίνισε ότι «Στην περίπτωση των Μυκηνών λειτούργησε απολύτως η πρόληψη, με την εξαιρετικά συστηματική και σχολαστική αποψίλωση του αρχαιολογικού χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, που δεν επέτρεψε στη φωτιά να αναπτυχθεί. Οι χώροι πρέπει να καθαρίζονται εγκαίρως. Είναι μία διαδικασία που ξεκινάει από τον Μάρτιο και επαναλαμβάνεται μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο. Ειδικά για τις Μυκήνες, το μόνιμο προσωπικό που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο, ασχολείται συστηματικά με την αποψίλωση.

Η τελευταία φορά που έγινε αποψίλωση, ήταν δύο ημέρες πριν. Στο σύστημα πυρασφάλειας υπάρχουν μεγάλες δεξαμενές, σε επιλεγμένα σημεία, με δεκάδες τόνους νερού και το σύστημα, το οποίο τις διασυνδέει. Ωστόσο, δεν χρειάστηκε να λειτουργήσει, διότι η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση και δυναμική. Επενέβησαν, σε πολύ σύντομο χρόνο, και τα εναέρια μέσα – δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο- οπότε δεν υπήρξε λόγος ενεργοποίησης του συστήματος δεξαμενών του αρχαιολογικού χώρου. Από τη φωτιά κάηκαν σε ορισμένα σημεία οι πλαστικοί σωλήνες, τα οποία συνδέουν τις δεξαμενές. Ήταν το πρώτο θέμα που συζητήσαμε στη διευρυμένη σύσκεψη και εντός δύο ημερών θα αντικατασταθούν. Αποφασίσαμε να ενισχυθεί το σύστημα πυρόσβεσης και με κρουνούς υψηλής πίεσης. Προϋποθέτει να εκτελεστεί το έργο ύδρευσης που θα συνδέσει τον αρχαιολογικό χώρο με τον τελευταίο κρουνό του οικισμού και αυτό είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέλαβε να χρηματοδοτήσει το έργο, προκειμένου να υπάρξει και αυτή η επιπλέον ενίσχυση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας ανέλαβε τον καθαρισμό των ρεμάτων, των εκατέρωθεν του αρχαιολογικού χώρου. Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής και τον Αντιπεριφερειάρχη, έχουν ανοιχθεί με συστηματικό τρόπο και πολλοί δασικοί δρόμοι πυροπροστασίας».

Η Έφορος Αργολίδας κ. Άλκηστις Παπαδημητρίου δήλωσε ότι «η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος είναι σήμερα πολύ περήφανη γιατί έκανε τη δουλειά της τόσο σωστά. Χάρις στον εντατικό και ριζικό καθαρισμό δεν μπόρεσε η φωτιά να βρει κάτι να κάψει. Η Υπηρεσία έσωσε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και γι’ αυτό είμαστε περήφανοι. Ας έρθει όποιος θέλει στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών να δει τι έχει συμβεί πραγματικά».

Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα