Παρασκευή, 29 Νοε.
19oC Αθήνα

Ο κλάδος υγείας στο μικροσκόπιο ξένων επενδυτικών funds

Ο κλάδος υγείας στο μικροσκόπιο ξένων επενδυτικών funds

Σε «γαϊτανάκι» εξαγορών στον τομέα υγείας έχουν επιδοθεί επενδυτικά funds απ’ όλο τον κόσμο, με την τελευταία κίνηση να αφορά στην πώληση της κλινικής Φιλοκτήτης ΑΕ από την Ιασώ προς την σκωτσέζικη Darzalas Capital Sarl, έναντι 1 ευρώ!  

Οι ανακατατάξεις στον κλάδο υγείας, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς «ανοιχτό» παραμένει το θέμα της πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στο μικροσκόπιο του ενδιαφέροντος των funds βρίσκονται κι άλλες μικρότερες μονάδες υγείας σε ολόκληρη τη χώρα. Οι εξαγορές κλινικών και θεραπευτηρίων ξεκίνησαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης, οπότε και πέρασαν στον έλεγχο ξένων επενδυτών τα: Metropolitan, ΙΑΣΩ, Υγεία, Μητέρα, Λητώ, Euromedica, Eυρωκλινική. 

Νέες εξαγορές αναμένονται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα, καθώς οι ξένοι επενδυτές βάζουν στο μικροσκόπιο κλινικές, θεραπευτήρια και κέντρα αποκατάστασης. Σε θέση ετοιμότητας και ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών που παραμένει σε ελληνικά «χέρια» και συγκεκριμένα στην οικογένεια Αποστολόπουλου. 

Μάλιστα, αρχές Ιουνίου και στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοΪού, ο όμιλος Ιατρικού παραχώρησε δωρεάν στο Υπουργείο Υγείας μια από τις πέντε νοσηλευτικές μονάδες του στην Αθήνα, και συγκεκριμένα το Ιατρικό Περιστερίου, ώστε να τεθεί στην υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Τα επενδυτικά funds και τι ζητάνε

Οι εξαγορές από τα ξένα επενδυτικά funds διαδέχονται η μία την άλλη. Αρχές του καλοκαιριού, πραγματοποιήθηκε η είσοδος του βρετανικού fund ΒΜΟ στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωκλινικής, με το οποίο έκανε και το ντεμπούτο του στην ελληνική αγορά, προσδοκώντας παράλληλα να ισχυροποιήσει τη θέση του σε βάθος χρόνου. Με έδρα το Εδιμβούργο Σκωτίας, η BMO διαχειρίζεται κεφάλαια που ξεπερνούν τα 270 εκατ. δολάρια και με την είσοδό της στον κλάδο υγείας της Ελλάδας θα επιδιώξει να μετατρέψει την Ευρωκλινική στον τρίτο ισχυρό παίκτη της χώρας, μετά τον όμιλο Υγείας και τον όμιλο Ιατρικού.  

Προσδοκίες για να ενισχύσει τη θέση του Euromedica στην Ελλάδα, τρέφει και ο βασικός του μέτοχος, το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Farallon Capital. Μετά και από την απομάκρυνση της πλευράς Λιακουνάκου, αρχές Ιουνίου, οι Αμερικανοί κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση για υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106β και την ίδια στιγμή εκπονούν σχέδιο εξυγίανσης, που υπόσχεται ότι θα διασφαλίσει περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, δρομολογούνται επενδύσεις 52 εκατ. ευρώ για νέο εξοπλισμό και κεφάλαιο κίνησης. Να σημειωθεί, ότι το δίκτυο της Εuromedica απαρτίζεται από 7 κλινικές, 17 διαγνωστικά κέντρα και 15 συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα, εκ των οποίων τα πιο πολλά βρίσκονται εκτός Αττικής.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της CVC

Διαβλέποντας τις νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο χώρο υγείας με τη σύμπραξη του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, το «σερί» των εξαγορών ξεκίνησε από την CVC Capital Partners, όταν μέσω της Hellenic Healthcare, αρχικά εξαγόρασε το νοσοκομείο Metropolitan, μετά το ΙΑΣΩ Generalκαι στη συνέχεια τον Απρίλιο του 2019, το διαγνωστικό και θεραπευτικό κέντρο Υγεία, μέσω του οποίου στον όμιλο πέρασαν και τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ. 

Με έδρα του το Λουξεμβούργο το εν λόγω fund, έχει επεκτείνει το ενδιαφέρον του κι εκτός Αθηνών, καθώς εξαγόρασε την Creta InterClinic στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ το ενδιαφέρον του για νέες εξαγορές στην ιδιωτική υγεία, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, παρόλο που η αγορά εκτιμά ότι το μερίδιο του στον κλάδο ανέρχεται στο 30%.  Την ίδια στιγμή το CVC Capital ενδιαφέρεται για επενδύσεις και στον ασφαλιστικό κλάδο, στο πλαίσιο του οποίου είχε υποβάλει δεσμευτική προσφορά στο διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας, για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.  

Νωρίτερα, τέλη του 2017 η Affidea Ευρωιατρική, μέλος του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Ομίλου στις υπηρεσίες Εξωνοσοκομειακής Φροντίδας και ιδιαίτερα Διαγνωστικής Απεικόνισης και Ακτινοθεραπείας, ανακοίνωνε την εξαγορά των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ. 

Οι Αμερικανοί, το ΙΑΣΩ και ο Φιλοκτήτης

Τον Απρίλιο του 2019, το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Oaktree Capital, απέκτησε μέσω της θυγατρικής OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a r.l. το 83,37% του μετοχικού κεφαλαίου του νοσοκομείου ΙΑΣΩ, βάζοντας κάτω από την «ομπρέλα» του και τις θυγατρικές ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και Φιλοκτήτης. Ήταν η πρώτη μεγάλη κίνηση στον κλάδο υγείας, καθώς το όνομά του μέχρι τότε ήταν γνωστό στο χώρο του τουρισμού, αποτελώντας τον επενδυτή της αλυσίδας Resorts Ikos που συνεργάστηκε με την εταιρεία Σάνη ΑΕ  των αδερφών Σταύρου και Ανδρέα Ανδρεάδη.

Mε αφορμή την πώληση του 89,9% που κατείχε στο Κέντρο Αποκατάστασης, Επανεξέτασης και Περίθαλψης Ηλικιωμένων, Ανάπηρων και Πασχόντων Ατόμων – Φιλοκτήτης ΑΕ προς την Darzalas Capital Sarl, η Ιασώ ανακοίνωσε ότι η συμφωνία πώλησης δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στα ατομικά ή ενοποιημένα αποτελέσματα της εταιρείας και του ομίλου.

O κ. Ilian Grigorov, πρόεδρος της Darzalas Capital Sarl δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευτυχείς με την εξαγορά της Φιλοκτήτης ΑΕ. Θα χρησιμεύσει ως βάση για την ανάπτυξη μιας ευρύτερης πλατφόρμας αποκατάστασης και μακροχρόνιας φροντίδας στην Ελλάδα. Η Darzalas Capital Sarl είναι ένα επενδυτικό όχημα για επενδύσεις στον τομέα της υγείας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Κατέχει την πλειοψηφία του Blocks Health and Social Care, ενός περιφερειακού κέντρου αποκατάστασης και μακροχρόνιας φροντίδας».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις