Τρίτη, 26 Νοε.
15oC Αθήνα

Μιχαηλίδου: «Έτσι θωρακίζουμε τα γηροκομεία» – Επιδόματα την ίδια ημέρα και απλοποίηση για αναδοχές και υιοθεσίες

Μιχαηλίδου: «Έτσι θωρακίζουμε τα γηροκομεία» – Επιδόματα την ίδια ημέρα και απλοποίηση για αναδοχές και υιοθεσίες

Την ώρα που η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ, σημείο αιχμής είναι οι κλειστές δομές, κυρίως των οίκων ευγηρίας, οι οποίες ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας που καλείται να σηκώσει όλο το βάρος της στήριξης των υγειονομικών μέτρων, γιατί αν εισχωρήσει κι άλλο ο κορονοϊός στις κοινωνικές δομές στις οποίες κατά κανόνα φιλοξενούνται ευπαθείς ομάδες, τότε είναι βέβαιο ότι το σύστημα υγείας κινδυνεύει με κατάρρευση.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου για τους 20 θανάτους στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, για τον κύκλο επισκέψεων σε γηροκομεία σε όλη την χώρα και για τον τρόπο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του covid-19 στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ακόμη, αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα που προέκυψε με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς τα ΚΔΑΠ και τα παιδιά που θα μείνουν εκτός. Εξήγησε, πότε και ποια επιδόματα θα δίνονται όλα μαζί την τελευταία ημέρα του μήνα προκειμένου να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία πολλών ετών. Τέλος αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της υιοθεσίας και την αναδοχής στην Ελλάδα.

Εντολή του Πρωθυπουργού να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας 

«Κοιτάξτε, επειδή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχει αν θέλετε, υπό την ομπρέλα του, την προστασία των ευάλωτων ομάδων, ήρθε η κεντρική εντολή από τον Πρωθυπουργό, να καταφέρουμε να οργανώσουμε καλύτερα, την προστασία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, των γιαγιάδων και των παππούδων μας, που ζουν μόνιμα σε κλειστές δομές, όπως τα γηροκομεία, οι λεγόμενες μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων και τα κέντρα χρόνιας πασχόντων. Δηλαδή δομές προστασίας ηλικιωμένων, που συνήθως πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Οπότε τι κάνουμε; Βγαίνουμε με μία δέσμη μέτρων κεντρικά, που προσπαθούμε να οργανώσουμε τις ήδη υφιστάμενες αρμόδιες αρχές. Ποιες είναι οι αρχές για την προστασία των γηροκομείων και την εύρυθμη λειτουργία τους; Οι Περιφέρειες όλης της χώρας, που όπως στο πρώτο κύμα, οργανώθηκαν και φρόντισαν τα γηροκομεία τους, τώρα, στο δεύτερο κύμα, που βλέπουμε να υπάρχει μία  υψηλότερη διασπορά της πανδημίας, μία υψηλότερη διασπορά του κορονοϊού, αυτό που κάνουμε είναι ότι ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων βοηθάμε στην καλύτερη οργάνωση των Περιφερειών να επιτελέσουν το έργο τους, σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα. Τον ΕΟΔΥ, που διεξάγει τους μοριακούς ελέγχους, τα τεστ, την Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή. Το τρίπτυχο της προστασίας είναι: Τα νέα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα, προστασίας των ηλικιωμένων,  η οργάνωση των μοριακών ελέγχων από τον ΕΟΔΥ και η κεντρική οργάνωση των τεστ πρωτοκόλλων, κατά πόσο δηλαδή αυτές οι δομές πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει κεντρικός συντονισμός των περιφερειών, που είναι εδώ και χρόνια ο αρμόδιος, όχι μόνο για την αδειοδότηση των γηροκομείων, αλλά και για την προστασία της λειτουργίας τους και των έλεγχων αυτών.»

Τρία σενάρια

«Να πω», λέει η κα Μιχαηλίδου, «ότι μαζί με την επιτροπή λοιμωξιολόγων και τον ΕΟΔΥ, είχαμε κάνει τρία σενάρια για το πώς θα πάει το καλοκαίρι επιδημιολογικά. Ένα ευμενέστερο, ένα δυσμενέστερο και ένα στη μέση. Τα επιδημιολογικά αποτελέσματα, ακόμα μας φέρνουν στο ευμενέστερο των τριών σεναρίων. Αυτή τη στιγμή. Υπενθυμίζω ότι δεν έχουμε φτάσει στις 300 απώλειες. Όμως, πρέπει να πω, ότι τα πρωτόκολλα τα οποία έχουμε βγάλει αυτή τη στιγμή, είναι πολύ πιο αυστηρά και η προτεραιοποίηση των ελέγχων είναι πολύ πιο μεθοδική, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε ποσοστιαία βέβαια, πολύ μικρότερες απώλειες στους ηλικιωμένους και στους χρονίως πάσχοντες. Δηλαδή αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε φτάσει το 8% των θανάτων να είναι σε γηροκομείο. Γι’αυτό οι είκοσι αυτές απώλειες, είναι μία εισροή του ιού. Γι’ αυτό ακριβώς είναι προτεραιότητα το να οργανώσουμε Περιφέρειες, να σκεφτούμε το τι κάνουν για αυτό και τι κάνουμε όλοι μαζί, ώστε τα κεντρικά όργανα της Κυβέρνησης, ο ΕΟΔΥ, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που είναι ανεξάρτητος φορέας, αλλά κεντρικός φορέας που καλύπτει όλη την Επικράτεια και η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή, βοηθούν στην κατεύθυνση αυτή, βοηθούν τις περιφέρειες, βοηθάμε όλοι μαζί, έτσι ώστε, να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα».

Αυστηρότερες προδιαγραφές και πρόστιμα ως 10.000 ευρώ στις δομές

«Είναι είκοσι απώλειες. Είκοσι απώλειες από μία δομή. Γιατί η δομή αυτή είναι το σπίτι τους. Είναι κλειστή δομή και δεν μπορεί να πάψει η λειτουργία της. Είναι το σπίτι των ανθρώπων αυτών. Οπότε δεδομένης της ευαλωτότητας των φιλοξενούμενων σε όλες αυτές τις δομές και δεδομένης της αν θέλετε, εύλογης υπόθεσης ότι αν μπει ο ιός στις δομές αυτές, είναι πολύ πιθανό να τους επηρεάσει όλους και να τους επηρεάσει αρνητικά μέχρι και απώλειες αν δεν νοσήσουν πολύ άσχημα αν πούμε. Γι’ αυτό ακριβώς, με το που είδαμε αυτό το πράγμα στο Ασβεστοχώρι και γνωρίζοντας ότι αυτό σηματοδοτεί ότι γυρνούν οι εκδρομείς και ότι η διασπορά του ιού είναι διαφορετική, μαζί βέβαια με την Εθνική Επιτροπή λοιμωξιολόγων, βγάλαμε τα νέα πρωτόκολλα τα οποία, ορίζουν νέες αυστηρότερες προδιαγραφές για τη λειτουργία των δομών. Δηλαδή δεν μπορείς να κάνεις εισαγωγή, αν ο άνθρωπος που θέλει να μπει μέσα στο γηροκομείο, δεν έχει περάσει τεστ σαράντα οκτώ ώρες πριν. Αν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις στην τραπεζαρία, πρέπει να τρώνε όλοι στο δωμάτιό τους. Χωρίζονται οι εργαζόμενοι και οι φιλοξενούμενοι σε συγκεκριμένα γκρουπ, άρα κάποιοι εργαζόμενοι βλέπουν μόνο και παρέχουν τις υπηρεσίες τους μόνο από κάποιους εργαζόμενους, έτσι ώστε να έχεις γκρουπ φιλοξενούμενων τα οποία δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και άρα όσο μπορείς, μπλοκάρεις την διασπορά του ιού εντός δομής. Για αυτό το λόγο ήδη, καλύπτουμε το εξής. Σε όλες τις δημόσιες δομές και πλέον ο ΕΟΔΥ το καλύπτει και σε ιδιωτικές δομές. Δεν μπορεί να ξαναγυρίσει κανείς στον χώρο εργασίας του, μετά από άδεια, χωρίς να έχει περάσει τεστ Covid και μετά από 48 ώρες να έχει φανεί αρνητικός. Αυτό είναι παράπτωμα και για αυτό αυξήσαμε και τα πρόστιμα γιατί τα πρόστιμα είναι ένας προληπτικός τρόπος. Αυτή τη στιγμή φτάνουμε μέχρι και τα 10.000€.»

Τι μου λένε οι ηλικιωμένοι

«Με συγκίνηση, κάθε φορά, τους βλέπω κι εγώ και καταλαβαίνω ότι είναι άνθρωποι με τρομερές ευθύνες και αίσθηση του βάρους των ευθυνών τους. Δηλαδή είναι συγκινητικό κάθε φορά. Πηγαίνω από τη μία να τους ευχαριστήσω για όλες τις προσπάθειες που έχουν κάνει και που κάνουν στο πρώτο κύμα, να δώσω όσο περισσότερο δύναμη μπορώ και να χτυπήσω το καμπανάκι του κινδύνου ξανά και ξανά, λέγοντας ότι οι προδιαγραφές πλέον είναι πιο αυστηρές. Κοιτάχτε, με πολύ συγκίνηση και εγώ, τους βλέπω σαν να είναι συμφιλιωμένοι με την προσπάθεια που κάνουμε. Αυτό που τους ζητάμε και τους ζητάμε να κάνουν υπομονή, είναι πολύ δύσκολο. Έχουμε κόψει τα επισκεπτήρια, εδώ και πάρα πολύ καιρό και ξέρετε, αυτό ας πούμε, συνομιλώντας όπως σας είπα με τους πρέσβεις στις άλλες χώρες, με τόσα κρούσματα παραπάνω και σε απόλυτο αριθμό και σε ποσοστό, δεν έχουν κόψει ακόμη τα επισκεπτήρια. Δηλαδή, ένα μέτρο το οποίο διασφαλίζει τόσο κάθετα την ασφάλεια των ηλικιωμένων και που οι ίδιοι το έχουν δεχτεί. Το έχουν δεχτεί και είναι δύσκολο να το ζητάς από έναν ηλικιωμένο που είναι το μόνο του παράθυρο στον έξω κόσμο. Μου λένε και μένα “παιδί μου τι να κάνουμε, υπομονή κάνουμε, θα περάσει και αυτό” και πολλές φορές, ευχαριστούν εμένα, ευχαριστώντας την Πολιτεία βέβαια, που κάνει ότι μπορεί, δηλαδή και εκείνη ξέρετε, επειδή παράθυρό τους, ειδικά τώρα που δεν έχουν τα επισκεπτήρια, είναι η τηλεόραση, βλέπουν, αντιλαμβάνονται, ειδικά όσοι είναι και σε πιο λειτουργική κατάσταση.Και πιστεύω ότι τους το περνάει και το προσωπικό. Γιατί και για αυτό οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό, γιατί είναι δύσκολο, ειδικά σε περίπτωση ηλικιωμένων με άνοια, είναι ούτως ή άλλως ο εργασιακός τους βίος δύσκολος, αλλά πόσο δε μάλλον όταν τους κόβεις επισκεπτήρια, τους ζητάς να φορούν μάσκα, μπορεί να μην καταλαβαίνουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης της μάσκας. Δηλαδή για να τους κρατήσουμε ασφαλείς, ζητάμε πολλά από αυτούς».

Παιδιά θα μείνουν εκτός ΚΔΑΠ που υπερδιπλασιάστηκαν, και όχι εκτός βρεφονηπιακών σταθμών

«Παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών από το πρόγραμμά της ΕΣΠΑ εναρμόνισης δεν θα μείνουν καθόλου εκτός. Όσοι έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για βρεφονηπιακούς σταθμούς, μπαίνουν φέτος σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και μάλιστα όχι μόνο δεν έχουμε κάποιον που πληρεί τα εισοδηματικά κριτήρια, έχει κάνει αίτηση και δεν μένει εκτός, αλλά για πρώτη φορά, βάζουμε ένα 20% πάνω στις θέσεις που δίνουμε για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ανοίξαμε τα κριτήρια,  η πρόσκληση βγαίνει εντός ημερών πάλι μαζί με την ΕΕΤΑ άρα έχουμε 85.000 παιδιά πέρυσι, 85.000 παιδιά φέτος για βρεφονηπιακούς σταθμούς, με τα εισοδήματα που προβλέπονται.  Δηλαδή μία οικογένεια με ένα παιδί μέχρι 27.000 ευρώ μικτό εισόδημα και των δύο και για πρώτη φορά βγάζουμε άλλα 15.000 κουπόνια. Τι είναι αυτά τα 15.000 κουπόνια. Είναι για βρεφονηπιακούς σταθμούς που κάνουν δύο πράγματα. Αυξάνουν τα εισοδηματικά κριτήρια κατά 3.000 ευρώ, δηλαδή μία οικογένεια τώρα στο νέο παράλληλο πρόγραμμα με πόρους μόνο από το Υπουργείο Εργασίας, μπορεί να κάνει αίτηση με ένα παιδί, αν έχει εισόδημα 27 και 30.000 ευρώ. Τα αυξάνουμε κατά 3.000 και για πρώτη φορά βάζουμε μέσα γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους, γιατί μία γυναίκα δημόσια υπάλληλος, η οποία μπορεί να είχε ένα χαμηλό μισθό, ας πούμε 850 ευρώ μεικτά τον μήνα με σύμβαση ορισμένου χρόνου σε μία δημοτική επιχείρηση με βρεφονηπιακό σταθμό, δεν μπορούσε η ίδια, ακόμη και αν έπεφτε από τα κάτω από τα εισοδηματικά κριτήρια να πάρει το κουπόνι.»

Θα δίνονται όλα τα επιδόματα την ίδια ημέρα

Η κα Μιχαηλίδου χαρακτήρισε πολύ σημαντικό για τον οικογενειακό προγραμματισμό το ότι θα δίνονται την ίδια ημέρα όλα τα επιδόματα.

«…Είναι πολύ σημαντικό για να μπορούν να προγραμματίσουν τι θα κάνουν, να ξέρουν ότι το παίρνουν όλο τότε. Δεύτερον είναι πολύ σημαντικό για τις υπηρεσίες. Κάθε μήνα, για να βγουν αυτές οι εντολές πληρωμών, έπρεπε δύο διευθύντριες από το Υπουργείο Εργασίας, η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Εργασίας και η διευθύντρια του γενικού λογιστηρίου του Κράτους, δηλαδή τέσσερις διευθύνσεις να βρεθούν μαζί, μία φορά το μήνα για να υπογράψουν. Δηλαδή είχε τρομερό διοικητικό φόρτο αυτό το πράγμα.»

Αυτή είναι η διαδικασία για την υιοθεσία ή αναδοχή ενός παιδιού στην Ελλάδα – Από τέσσερα χρόνια η διαδικασία πηγαίνει στον ένα

Περιγράφοντας το προηγούμενο σύστημα η υφυπουργός Εργασίας μίλησε για την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονταν οι υποψήφιοι γονείς που αναγκάζονταν όπως είπε να πηγαίνουν σε πολλαπλές δομές και να κάνουν αιτήσεις. «Αυτό σήμαινε ότι περνούσε από πολλαπλές κοινωνικές υπηρεσίες κάθε δομής, ξεχωριστά με ατελείωτη γραφειοκρατία και μη διαφάνεια. Για εμένα το νέο σύστημα είναι πολύ σημαντικό. Γιατί από τέσσερα χρόνια η διαδικασία πηγαίνει στον ένα αλλά είναι και πολύ σημαντικό, γιατί όταν μιλάμε για προστασία παιδιού πρέπει να κινούμε, μία πλήρως διάφανη διαδικασία».

Και εξήγησε: «Τώρα γίνεται μία αίτηση από τον γονέα σε ένα ενιαίο κρατικό κεντρικό σύστημα όπου υπάρχει ένα μητρώο γονέα που φτάνουν όλες οι αιτήσεις και ένα μητρώο παιδιών το οποίο έχει συγκεντρώσει όλα τα παιδιά τα οποία βρίσκονται στις δομές της χώρας, γύρω στα 2.000 παιδιά τα οποία βρίσκονται σε 82 δομές εκκλησιαστικές στρατιωτικές και ιδιωτικές, σε όλη τη χώρα».

Και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που περάσουν την κοινωνική έρευνα οι γονείς γίνεται ένα matching, ένα συνταίριασμα, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία του παιδιού και τα στοιχεία των γονέων δίνει μία ηλεκτρονική λύση στο ποιο παιδί θα συνδεθεί με ποιον γονέα και μετά έρχονται οι κοινωνικοί λειτουργοί των γονέων και του παιδιού αφού πάρουν το αποτέλεσμα του συνταιριάσματος και συζητούν τον φάκελο του παιδιού και τον φάκελο του γονέα για να δουν αν κάνει αυτή η περίπτωση και αν το ηλεκτρονικό αποτέλεσμα μπορεί να λειτουργήσει. Μετά, εφόσον όλα πάνε καλά γνωρίζουν οι κοινωνικοί λειτουργοί τους γονείς με το παιδί το οποίο θα υιοθετήσουν. Οπότε σε ένα χρόνο και με αυστηρά διαφανείς διαδικασίες, ολοκληρώνεται η υιοθεσία.»

Δείτε όλη την συνέντευξη 

Videos Τελευταίες ειδήσεις