Την πρώτη από τις δύο επισκέψεις του σε διάστημα 10 ημερών στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σκοπός του είναι να πραγματοποιήσει σειρά επαφών με παραγωγικούς φορείς και τοπικούς παράγοντες και αξιωματούχους εν όψει της ομιλίας του το επόμενο Σάββατο. Μια ομιλία, η οποία, αν και τυπικά θα λάβει χώρα εκτός του πλαισίου της ΔΕΘ μετά τη ματαίωσή της λόγω κορονοϊού, θα σηματοδοτήσει κατά τα ειωθότα την έναρξη της πολιτικής σεζόν.
Κύριο θέμα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη – η οποία θα είναι μέρος του Thessaloniko Helexpo Forum που «αντικαθιστά» τη ΔΕΘ – θα είναι ασφαλώς η οικονομία και η πολιτική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα στο συγκεκριμένο τομέα, ιδιαίτερα με την προοπτική που ανοίγει η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και των λοιπών κοινοτικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην πόλη, ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί και για την πορεία των έργων υποδομής, όπως το Μετρό ή η δημοπράτηση του νέου Περιφερειακού. Άλλωστε, σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης είχε αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην περσινή ΔΕΘ στα έργα που θ’ αλλάξουν την πόλη και έχει έτσι κάθε λόγο για ενδιαφέρεται γι’ αυτά και να λογοδοτήσει στους πολίτες.
Φοροελαφρύνσεις και εξοπλιστικά
Πάντως, το οικονομικό πρόγραμμα που πρόκειται ν’ ανακοινώσει το επόμενο Σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάζει στις μειώσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών. Αποτελεί συνειδητή απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του να μην κάνουν πίσω σε όσα είχαν υποσχεθεί προεκλογικά στον τομέα αυτό, παρά το γεγονός ότι η πανδημία ανέτρεψε πλήρως το σχεδιασμό και οδήγησε σε αναδιάταξη των προτεραιοτήτων του κυβερνητικού έργου, ενώ άφησε βαριά τη σκιά των συνεπειών της στην οικονομία και τα δημοσιονομικά δεδομένα.
Προς τούτο, μόνο ως θετικό στοιχείο καταγράφεται η χθεσινή έξοδος στις αγορές και η άντληση ποσού ύψους 2,5 δισ. ευρώ με 10ετές ομόλογο, καθώς η Ελλάδα κατάφερε να δανειστεί με ιστορικά χαμηλά επιτόκια (1,23%). Η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά απλώς ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αλλά θα έχει επιπλέον θετικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά και στους όρους δανεισμού των τραπεζών, άρα και τις συνθήκες για το δανεισμό νοικοκυριών κι επιχειρήσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Η ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία επιβεβαιώνεται και από το μεγάλο ύψος των συνολικών προσφορών για το 10ετές ομόλογο, καθώς ξεπέρασαν τα 18 δις ευρώ και προέρχονται κυρίως από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποιους θα δει ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη
Ο κ. Μητσοτάκης κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη θα έχει σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος) με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, καθώς και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κώστα Ζέρβα.
Επίσης, θα συναντηθεί με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων και θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις για την πορεία των έργων υποδομής στην πόλη (Μετρό, ΟΑΣΘ, Εγνατία Οδός, ΔΕΘ-Helexpo, ΟΛΘ, γήπεδο ΠΑΟΚ, Thess Intec κτλ.), ενώ θα επισκεφθεί το Technopolis ICT Business Park. Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει και τους «γαλάζιους» βουλευτές της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι, λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού, θα απέχουν από τις εκδηλώσεις του επόμενου Σαββατοκύριακου (σ.σ.: ομιλία και συνέντευξη Τύπου).
Σημειώνεται πως ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού το επόμενο Σαββατοκύριακο, η ΝΔ ξεκινά ψηφιακά τραπέζια διαλόγου με τη συμμετοχή παραγωγικών φορέων σε επίπεδο περιφερειών, προκειμένου να καταγραφεί η αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στην οικονομία και να διατυπωθούν επισημάνσεις και προτάσεις προς την κυβέρνηση. Η αρχή θα γίνει σήμερα, με τις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.